Čína oficiálně otevřela novou mezinárodní banku AIIB, Washington je nabručený

Peking - Asijská banka pro investice do infrastruktury (AIIB) dnes v Pekingu zahájila oficiálně provoz. Ceremoniál vedl čínský prezident Si Ťin-pching, zúčastnili se ho zástupci 57 členských zemí banky.

Vytvoření AIIB navrhla v roce 2013 Čína, která je největším akcionářem nové instituce. Spojené státy považují AIIB za konkurenci pro Světovou banku (SB). Navzdory tomu se členy banky stala i řada spojenců USA, včetně Británie, Německa, Itálie, Austrálie či Jižní Koreje.

Druhým největším akcionářem banky je Indie, následují Rusko, Německo a Jižní Korea. Mezi členy AIIB nepatří Japonsko, které podporuje Asijskou rozvojovou banku (ADB).

Zdroj: YouTube

AIIB má sloužit pro financování výstavby silnic, železnic, elektráren či telekomunikačních sítí v Asii. Základní kapitál banky činí 100 miliard dolarů (zhruba 2,5 bilionu Kč). Očekává se, že AIIB bude během prvních pěti až šesti let poskytovat úvěry v objemu deseti až 15 miliard dolarů ročně.

Vytvoření AIIB je podle agentury Bloomberg součástí snahy Pekingu zajistit Číně statut ekonomické mocnosti srovnatelné s USA. Lucemburský ministr financí Pierre Gramegna označil vznik banky za "další důkaz obnovující se rovnováhy ve světové ekonomice".

Čína je kritikem současného světového finančního systému, kterému podle ní dominují Spojené státy a který prý dostatečně nereprezentuje rozvíjející se země. "Zahájení provozu AIIB představuje krok k multipolárnímu finančnímu systému, který již nebude formován pouze institucemi, jimž dominují Spojené státy," uvedla analytička Sandra Heepová z čínského institutu Merics v Berlíně.

Související

Čínská měna

Asijská banka AIIB přijala sedm nových členů, včetně tří z Evropy

Peking - Asijská banka pro investice do infrastruktury (AIIB) přijala před zahájením mezinárodní konference o vytvoření novodobé Hedvábné stezky sedm nových členů. Peking je kritikem současného světového finančního systému, kterému podle ní dominují Spojené státy a který dostatečně nereprezentuje rozvíjející se země.
Hedvábná stezka se táhne napříč celou Asií

Hedvábná stezka: Osm tisíc kilometrů dlouhá trasa spojila Asii s Evropou

HISTORIE - Lidé se již od nepaměti pohybovali z místa na místo a vyměňovali si zboží, dovednosti a myšlenky. Kontinent Eurasie tak v minulosti protkala řada suchozemských i námořních obchodních stezek. Některé z nich postupně zformovaly to, čemu dnes říkáme hedvábná stezka. Vedle přepravy hedvábí a dalších výrobků sloužila jako prostředek pro rozšiřování kultury, literatury, myšlenek, náboženství, řemesel, vědeckých poznatků a technologických znalostí. Na její tradici se v současnosti snaží navázat čínský prezident Xi Jinping se svým projektem nové hedvábné stezky.

Více souvisejících

AIIB (Asijská banka pro investice) Čína Ekonomika

Aktuálně se děje

před 53 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie.

Dnes je Mezinárodní den tance. Kdy a jak začali lidé tančit?

Tanec je starý tak jako samo lidstvo. Během dlouhé historie prošel tanec vývojem a mnoha proměnami. Vznikly jeho specifické podoby pojící se s obdobími v roce, důležitými okamžiky v životě člověka nebo nejrůznějšími rituály. Pomocí tance se vyjadřovaly emoce či národní identita. Jaká je historie tance, který má dnes svůj mezinárodní den?

včera

včera

včera

Požáry, ilustrační fotografie.

Zákaz rozdělávání ohně. Střední Čechy reagují na výstrahu ČHMÚ

Návrat teplého počasí místy zkomplikuje lidem v Česku pálení čarodějnic. Například Středočeský kraj v pondělí vyhlásil na přesně stanovených místech zákaz rozdělávání ohně. Reagoval tak na dnes aktualizovanou výstrahu Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) před nebezpečím požárů.

včera

Německá policie, ilustrační fotografie.

Rus v Německu zavraždil dva Ukrajince. Byli to vojáci, tvrdí Kyjev

Dva Ukrajinci, které měl v sobotu v německé spolkové zemi Bavorsko ubodat ruský občan, byli příslušníky ozbrojených sil. Kyjev to potvrdil podle ukrajinských médií, které cituje agentura DPA. Ukrajinští vojáci v Německu podstupovali rehabilitaci po zraněních, která utrpěli na bojišti.

včera

včera

včera

Pavel posvětil nová pravidla pro svazky lidí stejného pohlaví. Platit budou od ledna

Prezident Petr Pavel v pondělí podepsal novelu občanského zákoníku, která od ledna 2024 zavádí nová pravidla pro partnerství stejnopohlavních párů. Předpis už dříve schválila Poslanecká sněmovna, Senát se jím nakonec vůbec nezabýval. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy