Trumpův poradce považuje rozhovory o TTIP za mrtvé

Washington - Plánovaná dohoda Transatlantické obchodní a investiční partnerství (TTIP), která měla odstranit některé zbývající překážky v obchodních vztazích mezi EU a USA, patrně nebude. Hlavní obchodní poradce amerického prezidenta Donalda Trumpa ale prohlásil rozhovory za mrtvé.

Peter Navarro označil za jednu z hlavních překážek pro obchodní dohodu mezi USA a EU Německo. To podle něj prostřednictvím "silně podhodnoceného" eura zneužívá Spojené státy i své partnery z Evropské unie, píše list Financial Times. Euro podle něj funguje jako "tichá německá marka". Poradce přitom poukázal na soustavně vysoké strukturální přebytky Německa v jeho bilanci obchodní a platební výměny.

Německá kancléřka Angela Merkelová se ale proti slovům poradce Petera Navarra ohradila. Popřela, že by Německo jakkoli ovlivňovalo Evropskou centrální banku (ECB), jejíž krajně uvolněná měnová politika stojí podle analytiků za dlouhodobě slabým kurzem eura. "Chování ECB nemůžeme ovlivnit. V důsledku toho nemůžeme ani nechceme změnit situaci, jaká je (co se týče kurzu eura)," řekla Merkelová během návštěvy Švédska.

Psali jsme: Petici proti CETA a TTIP podepsalo půl milionu Rakušanů, hrozí nová politická krize  

Německého ministerstva financí uvedlo, že není fér poukazovat na vysoké německé obchodní a platební přebytky, protože Německo je jen jedna z 19 zemí eurozóny. Podle ní by navíc měly rostoucí ceny ropy vliv nízkého kurzu eura zmírnit, takže německé přebytky by měly letos klesnout.

Německý ekonomický institut Ifo tento týden předpověděl, že přebytek bilance běžného účtu Německa, který je nejširším ukazatelem obchodní výměny země se světem, se loni vyšplhal na rekordních 297 miliard dolarů (téměř 7,5 bilionu Kč). Německo by tak zřejmě předstihlo Čínu a mělo nejvyšší přebytek běžného účtu na světě. Největší schodek budou mít naopak podle odhadů Ifo za loňský rok Spojené státy.

Zastánci TTIP tvrdí, že dohoda oběma stranám přinese zrychlení hospodářského růstu. Podle odpůrců ale dá větší sílu nadnárodním společnostem a povede ke zhoršení potravinářských, ekologických i pracovních norem. Na protest proti dohodě se již konala řada demonstrací po celé Evropě.

Trump již minulý týden podepsal exekutivní příkaz o odchodu Spojených států z Transpacifického partnerství (TPP).

Související

TTIP, ilustrační foto

Dohoda Junckera s Trumpem není návratem k TTIP, krotí diplomat nadšení

Brusel - Středeční dohoda mezi americkým prezidentem Donaldem Trumpem a šéfem Evropské komise Jeanem-Claudem Junckerem vyvolala vlnu nadšení. Bruselský diplomat dnes nicméně upozornil, že se nejedná o návrat ke smlouvě známé jako Transatlantické obchodní a investiční partnerství (TTIP).

Více souvisejících

TTIP (Dohoda o Transatlantickém obchodním a investičním partnerství) Peter Navarro (ekonom) Donald Trump

Aktuálně se děje

před 4 minutami

před 29 minutami

před 53 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 5 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Počasí narušilo lodní dopravu v Panamském průplavu, zjistili vědci. Region postihlo rekordní sucho

Klimatický fenomén známý jako El Niňo byl klíčovou příčinou nízkých srážek a rekordního sucha, které loni narušily lodní dopravu v Panamském průplavu. Ve středu to uvedli vědci, informuje agentura AP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy