V New Yorku vydražili unikátní Diamant míru, jeho cena vás ohromí

New York - Britský klenotník Laurence Graff koupil jeden z největších známých nezpracovaných diamantů na světě, zaplatil za něj 6,5 milionu dolarů (přes 166 milionů korun). Peníze z prodeje 709karátového drahého kamene Peace Diamond (Diamant míru), který je vejcovitého tvaru, půjdou na rozvojové projekty.

Peníze se vrátí vládě a obyvatelům západoafrické Siery Leone, kde byl diamant nalezen. "Sto procent hodnoty tohoto diamantu, z aukčního prodeje tohoto diamantu, získá vláda a lid Siery Leone. To se nikdy dříve nestalo," řekl Martin Rapaport, šéf americké sítě Rapaport Group, která patří k předním distributorům drahých kamenů a která pondělní dražbu v New Yorku organizovala.

Před aukcí byl diamant ukázán zhruba 70 potenciálních kupců a bylo podáno sedm nabídek. "Ukazovali jsme diamant všude. Dělali jsme, co jsme mohli a toto je nejlepší cena, jaké dnes na trhu můžeme dosáhnout," řekl Rapaport.

Kámen je podle Rapaport Group 14. největším zaznamenaným surovým diamantem na světě a 3. největším nalezeným v Sieře Leone.

OSN zrušila zákaz vývozu diamantů ze země v roce 2003, přestože je nadále časté jejich pašování. Diamanty přispěly také k desetileté občanské válce, která v Sieře Leone trvala do roku 2002. Povstalci nutili civilisty k těžbě diamantů a za utržené peníze nakupovali zbraně. Proto se mluvilo o "krvavých diamantech".

Za 53 milionů dolarů (zhruba 1,2 miliard korun) letos v září prodala kanadská společnost Lucara Diamond největší nezpracovaný diamant na světě za 53 milionů dolarů (zhruba 1,2 miliardy korun). Kámen s názvem Lesedi La Rona (Naše světlo), který váží 1109 karátů, si ze soukromé koupě odneslo rovněž luxusní britské klenotnictví Graff Diamonds.

Nejdražším vydraženým vybroušeným drahokamem na světě se letos v dubnu stal růžový diamant Pink Star (59,6 karátu), za který nový majitel zaplatil v přepočtu 1,8 miliardy korun.

Související

Diamanty

EU představila nové protiruské sankce. Týkají se diamantů

Evropská unie v pondělí schválila další, v pořadí již dvanáctý balík protiruských sankcí. Členské země jím chtějí postihnout zisky plynoucí z vývozu diamantů. Informovala o tom Rada EU. Česko zároveň prosadilo delší výjimku na dovoz ruské oceli až do roku 2028. 

Více souvisejících

Diamanty dražby Sierra Leone

Aktuálně se děje

před 49 minutami

před 3 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Adrian Newey

Génius Newey končí v Red Bullu. Zamíří k Ferrari?

Dlouho se o tom spekulovalo, a nyní je to oficiální. Adrian Newey, technický ředitel Red Bull Racing, ukončí svou práci u rakouské stáje po skončení této sezóny. Potvrzení této zprávy přišlo od samotného týmu v jeho oficiálním prohlášení. Po 19 letech skončí Neweyho dlouholetá éra v týmu.

včera

Zahraniční vojáci se stali válečnými zajatci (POW) poté, co byli zajati Ukrajinou jako bojovníci v rámci ruských ozbrojených sil, účastní se tiskové konference organizované ukrajinskými představiteli v Kyjevě 15. března 2024.

Žoldáci z Nepálu ve velkém dezertují z ruské armády na Ukrajině

Podle informací serveru RBK-Ukrajina, který se odvolává na tiskovou zprávu Hlavního ředitelství zpravodajství, žoldáci z Nepálu, kteří přišli bojovat proti Ukrajině v řadách ruské armády, masově dezertují. Ruští velitelé zároveň hledají chatrné omluvy pro své vedení, vysvětlující tuto situaci.

včera

Boj proti Green Dealu i migraci. Hnutí ANO zahájilo předvolební kampaň

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy