Simpsonovi, Avatar, Doba ledová. Co vše se změní po nákupním otřesu desetiletí?

Několik týdnů uplynulo od doby, kdy The Walt Disney Company oznámila odkup většinového podílu ve společnosti 21st Century Fox. Během nich se po celém světě ve velkém analyzovalo, co přesně to pro filmový průmysl znamená. Opravdu bude mít Disney na filmovém a televizním trhu neotřesitelný monopol?

O obchodu se spekulovalo dlouhou dobu. Jenže jeho realizace všem připadala jako z říše snů. Nakonec se to povedlo. Nákup století dotáhl Disney do konce. Většinový podíl ve 21st Century Fox odkoupil za 52,4 miliardy dolarů, což je v přepočtu více jak bilión korun. K čemu ale potřebuje společnost, která posílá do kin převážně animované, komiksové a rodinné filmy podíl v konglomerátu, kterému patří mj. i zpravodajství FOX News?

Odpověď je úplně jednoduchá. Co se týká televizních kanálů, pak Disney v tomto odvětví zaostává. Nástup Netflixu nebo Hulu, internetových televizí s videotékou, znamená i obrovskou konkurenci pro filmy určené pro stříbrná plátna. Hulu právě Disney získal díky odkupu podílu ve Foxu. Co dál? Jednou z největších položek, kterou Disney získal, je filmové studio 20th Century Fox, které patří mezi nejvýdělečnější filmová studia. Jen letošní rok vydělaly filmy z této stáje celosvětově téměř čtyři miliardy dolarů. 

Foxové třeba poslali do kin nejvýdělečnější film všech dob, Avatara, který globálně vydělal téměř 2,8 miliardy dolarů. Režisér Cameron chystá za tři roky vypustit do světa další díl následovaný dalšími třemi pokračováními. O tom už ale nebude rozhodovat 20th Century Fox nýbrž Disney, který je novým majitelem práv. Jaké další slavné značky Disney získal?

Třeba práva na Smrtonosnou past, Vetřelce nebo Dobu ledovou. U Doby ledové se na chvíli zastavíme. Animovaný snímek, který se dočkal celkem pěti filmů, vyrobilo Blue Sky Studios, které se zabývá počítačovou animací. Blue Sky poslalo do kin kromě prehistorického dobrodružství i Rio, Rio 2, Hortona či Roboty. Studio dává na výrobu animovaných filmů relativně nízké prostředky, které se drží v průměru pod 100 milióny dolarů.

Pokaždé je film ale v zisku. Celkově si Blue Sky Studios přišlo od roku 2002 na více jak pět miliard dolarů, což ho řadí mezi elitu. Disney tak po nákupu Pixaru, který rovněž vyrábí animované snímky, získal do své stáje dalšího koně.

Mezi největší lákadla dnešní doby ale patří komiksové filmy, které v kinech lámou rekordy. Poté, co Disney koupil Marvel Studio, se mu peníze jen a jen kupí. Marvel totiž posílá do kin dva až tři filmy ročně, které jsou pokaždé ziskové. Nedávná premiéra třetího Thora to jenom dokazuje.

Příští rok se očekává premiéra třetího dobrodružství Avengers, které je podle Mezinárodní filmové databáze nejočekávanějším filmem příštího roku. Ukázka na film měla dokonce 240 miliónů zhlédnutí v první den vypuštění na internet. Očekává se atakování dvou miliardové hranice v tržbách. 

Fox totiž vlastní filmová práva na X-Meny a Fantastickou čtyřku. Proto se očekává, že se všechny postavy z těchto skupin představí bok po boku vedle již zavedených hrdinů ve filmovém vesmíru, který Marvel vybudoval a který mu vynáší tolik peněz.

Připomeňme, že podobnou dohodu uzavřel Disney se studiem Sony Pictures, které má filmová práva na Spider-Mana. Po vzájemné dohodě se pavoučí muž může objevovat s Avengers v jednom filmu. Marvel tak může plánovat kupu filmů na dalších deset až dvacet let. 

Ovšem nejslavnější značkou, kterou Fox vlastní, jsou Simpsonovi. Žlutá rodinka běží na televizi FOX už 29. rokem. Homer a další se dokonce dočkali celovečerního filmu. O druhém dílu se neustále spekuluje, ale poté, co do hry vstoupil Disney je zřejmé, že námluvy s herci začnou na plné obrátky a studio vyšle Simpsonovi opět vydělávat obří peníze na stříbrné plátno. Disney navíc disponuje obrovským kapitálem, tudíž nehrozí, že v nejbližší době zmizí světově známá rodinka z televizních obrazovek.  

Související

Více souvisejících

Walt Disney studio 20th Century Fox studio Marvel Simpsonovi film Avatar studio Disney

Aktuálně se děje

před 48 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Ilustrační fotografie

Muž s mečem zaútočil na lidi v Londýně

Muž zaútočil s autem a mečem na lidi na severovýchodním předměstí Londýna. Uvedla to v úterý místní policie, která podezřelého zadržela. Se zraněními bylo hospitalizováno v Hainaultu pět osob, informuje BBC.

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie.

Dnes je Mezinárodní den tance. Kdy a jak začali lidé tančit?

Tanec je starý tak jako samo lidstvo. Během dlouhé historie prošel tanec vývojem a mnoha proměnami. Vznikly jeho specifické podoby pojící se s obdobími v roce, důležitými okamžiky v životě člověka nebo nejrůznějšími rituály. Pomocí tance se vyjadřovaly emoce či národní identita. Jaká je historie tance, který má dnes svůj mezinárodní den?

včera

včera

Facebook a Instagram bude vyšetřován EU

Facebook a Instagram budou podrobeny vyšetřování Evropské unie kvůli možnému porušení pravidel pro moderování obsahu, sdělili čtyři lidé deníku Politico.

Zdroj: Radovan Majer

Další zprávy