Tajemství amerických prezidentů: Co jste nevěděli o jejich mluvčích?

Mluvčí prezidenta země - v některých státech jsou vidět více, někdy méně. Přesto mají svoji nezastupitelnou úlohu, kterou musejí svědomitě plnit. V americké historii se našli i někteří prezidentští mluvčí, kteří se zapsali do historie. Čím? A kdo to byl?

10) Pierre Salinger

Mluvčím jednoho z nejpopulárnějších amerických prezidentů Johna F. Kennedyho byl Pierre Salinger. Ten byl, s povolením samotného prezidenta, prvním, který pořádal živé televizní tiskové konference, které si získaly oblibu. Salinger však nebyl pouhým mužem tiskovek. Již od dětství byl geniálním hráčem na klavír. Podle něj "bylo důležité ukázat, že Bílý dům může mít vliv na všeobecné vnímání krásného umění". I proto byl úřad prezidenta Kennedyho jedním z nejoblíbenějších ve 20. století.

9) Ron Ziegler

V srpnu roku 1973 čelil prezident Richard Nixon velkému skandálu. Tehdy začaly pomalu vyplouvat na povrch souvislosti se kauzou Watergate. Sám Nixon to měl tehdy těžké, byl psychicky labilní a měsíce se neukazoval na veřejnosti. Když se tak stalo, pobouřil celý svět. Jeho mluvčí Ron Ziegler označil Watergate jako "vloupačku třetí kategorie", načež Nixon udělal něco překvapivého. Svého mluvčího odstrčil, jako by ten udělal něco špatného. Mluvčí, který neudělal žádnou chybu, tak vstoupil do historie jako "ten postrčený".

8) Tony Snow

Mezi mluvčími amerických prezidentů se vyskytli i takoví lidé, kteří nebyli známí jen svými projevy. Takovým byl i Tony Snow, mluvčí prezidenta George W. Bushe. Ten se vyjímal tím, že uměl hrát "prakticky na cokoli". Pokud nebyl zrovna na tiskových konferencích, mohli jste ho potkat například v barech, kde po nocích hrával se svojí kapelou Beats Workin'. Specializoval se zejména na blues nebo rock. No řekněte, nechtěli byste mít jako mluvčího prezidenta třeba Petra Jandu?

7) Jerald terHorst

Někdejší mluvčí prezidenta Geralda Forda se vyznamenal v ten nejméně vhodný okamžik. Ze své funkce totiž odstoupil v době, kdy se řešila kauza Watergate a generální pardon pro prezidenta Nixona. Tehdy přicházely denně do prezidentské kanceláře tisíce rozzuřených telegramů, telefonátů i dopisů. Někteří podezírali prezidenta Forda, že byl předem s Nixonem domluvený. A právě v té době Jerald terHorst napjatou situaci neunesl - odešel ze své funkce. Později vzpomínal na čin svého přítele jako na "něco, co nemohl obhájit". Cesty Forda a terHorsta se tedy rozešly. Bývali přáteli. Po 25 letech však toto spojenectví skončilo.

6) Stephen Early

Za II. světové války se snažil prezident Franklin D. Roosevelt o to, aby se lidé mohli co nejjednodušeji dostat k podstatným informacím. Proto pověřil svého mluvčího Stephena Earlyho, aby byl otevřený všem otázkám, které mu veřejnost dá. Ten zavedl revoluční věc - na tiskové konference zval i černošské reportéry, což dříve nebylo možné. Early tak dlouho prosazoval tuto možnost, až se mu nakonec Bílý dům podařilo přesvědčit. V roce 1944 se stal součástí novinářů v Bílém domě první černoch - Harry McAlpin.

5) Charles G. Ross a Joseph H. Short Jr.

Prezidentování Harryho Trumana nebylo procházkou růžovou zahradou. Jednou z těžkostí, které musel přetrpět, byl fakt, že ztratil ne jednoho, ale hned dva své tiskové mluvčí. Oba utrpěli náhlý srdeční kolaps. Prvním byl dávný přítel z dětství Charles G. Ross. Cesty obou se po škole rozešly, aby se opět střetly v roce 1945. Kromě pozice mluvčího zastával Ross i funkci poradce. Po jeho smrti nastoupil Joseph H. Short Jr, který byl znám především pro svoji tvrdohlavost a neústupnost. Ačkoli byli obě postavy (Short a Ross) naprosto odlišné, potkal je ve finále stejný konec.

4) George E. Akerson

Tento muž byl prvním člověkem, který zastával post mluvčího amerického prezidenta. Stalo se to mezi roky 1929 a 1931, kdy zuřila hospodářská krize a v křesle prezidenta seděl Herbert Hoover. Akerson byl mužem, který zažil mimo jiné skandál prezidenta Hoovera, který je dnes nemyslitelný. Proslýchalo se, že totiž tančil s černošskou představitelkou národního výboru. Dnes nejde o závažný čin, tehdy však mohl ohrozit politickou kariéru Hoovera.

3) Bill Moyers

Mluvčí prezidenta Lyndona Johnsona byl jedním z mužů různých pozic. Kromě funkce mluvčího zastával i pozici poradce pro zahraniční témata nebo hlavního autora prezidentských projevů. V rámci Bílého domu však nebyl nejsvětlejší postavou. Objednal si například útok na Barryho Goldwatera. Chtěl vyštvat některé členy Bílého domu kvůli jejich sexuální orientaci. Také vstoupil ve známost díky své vulgární rétorice. Velmi kontroverzní postava.

2) George Christian

Moyerse nahradil na pozici mluvčího George Christian, který vydržel na tomto místě 3 roky. Mnoho lidí jej pokládalo za tzv. "yes mana". Nedokázal téměř nic odmítnout. Bohužel, známý je spíše díky osobnímu životu, který nebyl zrovna jednoduchý. Ve věku pouhých 30 let zemřela jeho první žena Elizabeth Brownová. O 21 let později jeho třináctiletý syn John zastřelil ve škole v Texasu svého učitele angličtiny. Štěstí v práci neznamená vždy štěstí v osobním životě.

1) James Brady

Mluvčí amerického prezidenta Ronalda Reagana je také bohužel nejlépe znám něčím, co úplně nesouvisí s politikou. V roce 1981 byl totiž přítomen pokusu o atentát na prezidenta. James Brady sice vyvázl živý, ačkoli televizní zprávy tvrdily nějakou chvíli opak, ale jedna kulka, která mířila z pistole útočníka pod oko Bradyho. To nakonec zůstalo až do konce jeho života v roce 2014 paralyzované. V politické kariéře se vyznamenal především bojem za zpřísnění zákona o držení zbraní.

Související

Více souvisejících

řeč USA (Spojené státy americké)

Aktuálně se děje

před 12 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Wladyslaw Kosiniak-Kamysz

Polsko vnímá nové riziko z Ruska. Upozornil na něj prestižní deník

Polské bezpečnostní služby jsou v plné pohotovosti kvůli hrozbě bombových útoků a záškodnických akcí ze strany Ruska na území Evropy, řekl polský ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz v úterý. Reagoval tak na článek deníku Financial Times, že Moskva plánuje násilné sabotáže v zahraničí. 

před 6 hodinami

před 6 hodinami

včera

Vláda ČR

Vláda schválila novelu atomového zákona, pomůže urychlit výstavbu nových bloků

Rychlejší výstavba nových jaderných bloků a také snazší povolovací procesy při zavádění malých modulárních reaktorů jsou hlavními body novely atomového zákona, jejíž návrh schválila vláda na úterním jednání. Odsouhlasila i návrhy novel zákonů o rozpočtovém určení daní, o sociálních službách nebo o nemocenském pojištění a také znění úplně nového zákona o Národní rozpočtové bance. A věnovala se i pomoci mrazy postiženým ovocnářům a dalšímu antibyrokratickému balíčku.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

Zelenského chtěli zabít. Ukrajina odhalila ruské agenty, byli i v ochrance

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj byl opět v ohrožení. Civilní kontrarozvědka SBU v úterý uvedla, že odhalila skupina agentů ruské FSB, kteří chtěli zabít jeho i další ukrajinské představitele u příležitosti dnešní inaugurace ruského prezidenta Vladimira Putina. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy