Výrobce airbagů Takata uzavřel v USA dohodu s věřiteli

Wilmington - Japonská společnost Takata se dostala do finančních potíží kvůli vadným nafukovačům airbagů, které jsou spojovány s nejméně 21 úmrtími a stovkami zraněními v různých částech světa. Pobočka firmy v USA nyní uzavřela dohodu s věřiteli i právními zástupci osob, které její vadné airbagy zranily.

Vadné airbagy mohly při aktivaci vymrštit do vozu části kovu. Skandál rovněž vyústil v největší svolávání vozů do servisů v americké historii. Japonská firma a její americká sekce TK Holdings Inc byly přinuceny požádat o bankrotovou ochranu.

Dohoda s věřiteli a poškozenými občany odstranila hlavní překážku plánu restrukturalizace společnosti. V rámci vypořádání budou soudní spory vyřešeny prostřednictvím svěřeneckého fondu. Klíčem k plánu je prodej většiny aktiv za 1,6 miliardy dolarů (33 miliard Kč).

Na dohodu přistoupilo 13 automobilek včetně General Motors Co, Ford Motor Co, Toyota Motor Corp amerických poboček společností Honda Motor Co Ltd a Volkswagen AG.

Související

Poušť

Austrálie stahuje z trhu další auta vybavená airbagy japonské společnosti Takata

Sydney - Austrálie stahuje z trhu dalších 1,1 milionu aut vybavených potenciálně nebezpečnými airbagy od japonské společnosti Takata. Jde o největší podobnou akci v dějinách Austrálie, celkově se počet stahovaných automobilů vyšplhá na zhruba čtyři miliony. Oznámil to dnes australský vládní úřad pro ochranu spotřebitelů.

Více souvisejících

Takata airbagy Ekonomika USA (Spojené státy americké) automobilový průmysl

Aktuálně se děje

Aktualizováno před 8 minutami

před 46 minutami

před 1 hodinou

Londýnský starosta Sadiq Khan

Londýn beze změny. Starostou metropole bude nadále Sadiq Khan

V čele Londýna bude nadále labourista Sadiq Khan, který byl v sobotu zvolen na rekordní třetí po sobě jdoucí funkční období. Podle agentur je jeho aktuální vítězství nad konzervativci o to důležitější, že Velkou Británii čekají za několik měsíců všeobecné volby. Labouristé v nich budou favority. 

Aktualizováno před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Kim Čong-un

VIDEO: Diktátor Kim Čong-un se stal hvězdou TikToku s propagandistickou písní „Přátelský otec“

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.

Aktualizováno před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Hasiči, ilustrační fotografie.

Požár v Tlumačově zaměstnal hasiče. Dva se zranili

Hasiči v sobotu zasahovali u požáru na autovrakovišti v Tlumačově na Zlínsku. Dva z nich se při zásahu, během kterého byl vyhlášen třetí stupeň poplachu, zranili. Zasahovalo celkem třináct hasičských jednotek, příčina je předmětem vyšetřování. 

Aktualizováno před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Ústav pro studium totalitních režimů.

Kudrnův ÚSTR: Nákladné soudy, odborná ostrakizace, matení veřejnosti

Od nástupu Ladislava Kudrny do funkce ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) uplynuly dva roky. Letmé ohlédnutí za jeho dosavadním působením v čele uvedené instituce neskýtá příliš povzbudivý pohled. Pro politickou reprezentaci, která o směřování ústavu naneštěstí fakticky rozhoduje, by mělo jít o příležitost zamyslet se nad tím, zda je ve veřejném zájmu nadále podporovat management, který se krom banálních proklamací na adresu nedávné historie může pochlubit především sérií prohraných soudních sporů s ředitelovými kritiky a současnými i bývalými zaměstnanci.

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Pekarová Adamová ocenila Tulejovu reakci. Fiala čeká na další návrh TOP 09

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) ocenila rozhodnutí Pavla Tuleji, který se v pátek vzdal nominace na ministra pro vědu, výzkum a inovace. Ve vládě měl nahradit končící ministryni Helenu Langšádlovou. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy