Krachující Weinsteinovu firmu převezmou ženské investorky

New York - Společnost The Weinstein Company, které hrozí krach kvůli obviněním jejího bývalého šéfa, se chystá převzít skupina ženských investorek. Založí mimo jiné fond na odškodnění obětí sexuálního násilí.

Firmu plánují reorganizovat za pomoci většinového ženského představenstva a založí fond na odškodnění obětí. Ve čtvrtek to oznámila Maria Contrerasová-Sweetová, šéfka investorské skupiny a bývalá členka administrativy prezidenta Baracka Obamy.

Podle zdrojů agentury AP kupující zaplatí za většinový podíl The Weinstein Company 220 milionů dolarů (4,6 miliardy Kč) a převezmou její dluhy za 225 milionů dolarů. Nová společnost vyčlení 90 milionů dolarů na odškodnění žen, které obvinily zakladatele a bývalého šéfa původní firmy Harveyho Weinsteina ze sexuálního násilí. Zhruba 60 milionů do fondu vloží kupující, 30 milionů dolarů půjde z pojištění.

Contrerasová-Sweetová uvedla, že zachová 150 pracovních míst a bude chránit malé společnosti, kterým firma dluží peníze. Generálního prokurátora státu New York Erika Schneidermana, který proti společnosti podal žalobu, podle něj investoři ujistili, že se zasadí o ochranu zaměstnanců.

"Pracovat pro Weinsteina znamenalo pracovat pod neustálou záplavou sexuálních obscenit, vulgarit, sexuálních narážek a vyhrožování násilím. Pracoviště bylo obecně nepřátelské vůči ženám," uvádí se ve Schneidermanově žalobě. Z jeho vyšetřování vyšlo najevo, že Weinsteinovi zaměstnanci byli permanentně vystavováni jeho verbálním výhrůžkám jako "zabiju tě, zabiju tvou rodinu" a "nevíš, co já můžu udělat".

Harvey Weinstein (65) čelí obviněním, že sexuálně obtěžoval mnoho žen. Producent ale popírá, že by s kýmkoli měl nedobrovolný sexuální styk. Když aféra vyšla najevo, představenstvo jej propustilo a hollywoodské hvězdy se od něj distancovaly.

Související

Více souvisejících

The Weinstein Company Harvey Weinstein Ekonomika USA (Spojené státy americké) firmy

Aktuálně se děje

včera

včera

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Netanjahu: Pokud se neubráníme sami, nikdo nás neubrání. Zvládneme to i sami

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu odmítl tlak mezinárodního společenství, které požaduje pozastavení válečného tažení v Pásmu Gazy. Podle agentur AP a DPA zdůraznil, že Izrael má schopnost bránit se sám, pokud bude potřeba.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy