Chaos v Bílém domě? Hlavní ekonomický poradce Trumpa rezignoval, o důvodech se spekuluje

Washington - Gary Cohn (57), hlavní ekonomický poradce Donalda Trumpa, odstoupil. Podle agentury Reuters rezignace souvisí s Cohnovým odporem k plánu amerického prezidenta na zavedení cla na dovoz oceli a hliníku do USA. Trump odmítá tvrzení, že ta jeho vlády panuje v Bílém domě chaos.

Přesný datum odchodu Cohna z Bílého domu zatím není jasný, podle úřadu prezidenta USA ale zůstane ještě několik týdnů.

Cohn se stal ředitelem Národní ekonomické rady (NEC) v lednu loňského roku. Vystřídal tehdy Jeffa Zientse, který byl posledním hlavním ekonomickým poradcem prezidenta Baracka Obamy. Před nástupem do funkce v Bílém domě byl Cohn prezidentem investiční banky Goldman Sachs. Před časem se o něm jistou dobu spekulovalo jako o možném nástupci Janet Yellenové v čele centrální banky (Fed), nakonec se jím ale stal Jerome Powell.

"Bylo mi ctí sloužit své zemi a podílet se na prorůstových hospodářských opatřeních ve prospěch amerického lidu, obzvlášť schválení historické daňové reformy," uvedl v prohlášení Cohn. Ten byl hlavním strůjcem daňové reformy, kterou na konci loňského roku podepsal prezident Trump. Daňové změny, které začaly platit od ledna, jsou nejrozsáhlejší od éry prezidenta Ronalda Reagana v 80. letech.

"Děkuji mu za jeho oddanou službu americkému lidu," uvedl Trump v prohlášení zaslaném listu The New York Times. "Gary odvedl mimořádnou práci při řízení naší agendy," sdělil prezident.

Na twitteru později uvedl, že o Cohnově nástupci rozhodne již brzy. "Na tu práci čeká spousta lidí - vyberu moudře!" napsal prezident. Podle zdroje agentury Reuters jsou mezi favority ředitel Národní obchodní rady (NTC) Peter Navarro a konzervativní komentátor Larry Kudlow.

Důvod Cohnova odchodu ani on, ani Bílý dům nesdělili. Podle zahraničních agentur je ale dosavadní předseda NEC považován za odpůrce protekcionismu, a jeho odchod z Trumpovy administrativy tak může souviset s plánem amerického prezidenta uvalit clo na dovoz oceli a hliníku. Podle agentury DPA lze Cohnův odchod z Bílého domu vnímat jako znamení, že se Trump nehodlá svého plánu na zavedení cel vzdát.

Za poslední týden je Cohn už druhým blízkým spolupracovníkem prezidenta Trumpa, který se Bílý dům rozhodl opustit. Před časem oznámila odchod šéfka tiskového oddělení Bílého domu Hope Hicksová.

Několik hodin před oznámením Cohnovy rezignace se Trump na twitteru ohradil proti tomu, že by v jeho úřadu byl kvůli častým personálním změnám zmatek. "Nové příběhy falešného zpravodajství jsou o tom, že v Bílém domě je CHAOS. Chyba! Lidé vždy přicházejí a odcházejí a já vždy důrazně trvám na dialogu, než učiním konečné rozhodnutí," napsal prezident.

Související

Donald Trump

Trump dostal u soudu tučnou pokutu za veřejné vyjadřování

Exprezident Spojených států Donald Trump dostal pokutu ve výši 9 000 dolarů (přibližně 211 000 Kč) za opakované porušování nařízení, které mu zakazovalo veřejně komentovat svědky, porotce a další osoby spojené s jeho soudním procesem týkajícím se údajných plateb pornoherečce za mlčenlivost.

Více souvisejících

Donald Trump USA (Spojené státy americké) Ekonomika Bílý dům USA Gary Cohn (poradce Trumpa)

Aktuálně se děje

před 39 minutami

před 51 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Robert Fico

Fico zkritizoval Evropskou unii: Není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu

Dnes slovenský premiér Robert Fico kritizoval Evropskou unii, že není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu a označil všechny schůzky státníků členských zemí EU za "válečné kabinety". Toto prohlášení učinil na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU. Fico také kritizoval zahraniční politiku EU a odmítl nový migrační pakt.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 8 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

Nová bilance: V Pásmu Gazy zemřelo přes 34 500 lidí

Při izraelské vojenské ofenzivě v Pásmu Gazy od 7. října zahynulo 34.568 lidí. Ve středu to uvedlo ministerstvo zdravotnictví v Pásmu Gazy ovládaném Hamásemm informovala agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy