USA udělily Jižní Koreji trvalou výjimku z cel na dovoz oceli

Soul/Washington - USA souhlasily s vynětím Jižní Koreje z nového cla na dovoz oceli, stanovily však pro jihokorejskou ocel dovozní kvótu ve výši 70 procent průměrného importu v uplynulých třech letech. O trvalé vynětí z cla usiluje také Evropská unie.

Jižní Korea se stala prvním spojencem USA, který si zajistil trvalou výjimku z cla na dovoz oceli, píše agentura Reuters. EU minulý týden od USA získala zatím pouze dočasnou výjimku, která platí do 1. května.

Jižní Korea, která je třetím největším exportérem oceli do USA, výměnou za získání trvalé výjimky více otevře domácí trh americkým výrobcům automobilů. Ohlášené kroky jsou součástí revize dohody USA a Jižní Koreje o volném obchodu označované jako KORUS.

Tu již dříve kritizoval americký prezident Donald Trump. V dubnu 2017 uvedl, že Spojené státy se buď dohodnou na změně dohody, nebo ji zruší.

Nové clo na dovoz oceli do USA ve výši 25 procent začalo platit v pátek. Současně vstoupilo v platnost také desetiprocentní clo na dovozu hliníku. Cílem nových cel je zejména omezení importu z Číny.

Související

Více souvisejících

Jižní Korea USA (Spojené státy americké) clo ocel Ekonomika

Aktuálně se děje

Aktualizováno před 5 minutami

Aktualizováno před 24 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Robert Fico

Atentátník na Fica se sám stal terčem útoku

Údajný útočník, který ve středu střílel na slovenského premiéra Roberta Fica, se v roce 2016 stal sám terčem útoku. Juraj Cintula tehdy pracoval jako ochranka obchodního domu ve městě Levice.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Aktualizováno před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Vlastimil Harapes

Zemřel známý baletní mistr Vlastimil Harapes

Česko zasáhla ve středu smutná zpráva. Ve věku 77 let zemřel tanečník a herec Vlastimil Harapes. O jeho úmrtí informovalo Národní divadlo. Harapes v poslední době bojoval s vážnými zdravotními problémy. 

před 4 hodinami

Aktualizováno před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Česká televize, ilustrační foto

Ministerstvo kultury navrhlo od příštího roku zvýšení koncesionářských poplatků

Česká televize získá příští rok díky zvýšení koncesionářských poplatků navíc 865 milionů korun a Český rozhlas si polepší o 331 milionů korun. Ministerstvo kultury navrhuje od roku 2025 zvýšit televizní poplatek o 15 Kč na 150 Kč měsíčně a rozhlasový poplatek o 10 Kč na 55 Kč měsíčně, jak uvedl ministr kultury Martin Baxa (ODS) na dnešní tiskové konferenci. 

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Češi začnou nejvíce umírat na rakovinu, varují lékaři. Onemocní jí polovina lidí

Podle onkologů bude rakovina v roce 2030 nejčastější příčinou úmrtí v České republice. V současnosti vedou onemocnění srdce, ale nádory již nyní způsobují přibližně 28.000 úmrtí ročně, což představuje čtvrtinu všech úmrtí.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy