Čokoláda s cukrem pro diabetiky? Firma našla zázračnou recepturu, je z toho hit

Jeruzalém - Začínající izraelská potravinářská firma A1C Foods začala vyrábět čokoládu a zmrzlinu, které podle ní nezvyšují hladinu krevního cukru. Výrobky přitom neobsahují umělá sladidla, ale běžný cukr. Oznámila to mluvčí společnosti, kterou citoval izraelský server Calcalist.

V čokoládě i zmrzlině jsou tradiční ingredience, k nimž je přidaná látka snižující glykemický index.

Zakladateli podniku jsou daňový právní zástupce Ran Hirsch a endokrinoložka Mariela Glandtová.

U Hirschovy dcery lékaři zjistili cukrovku a dostala se do péče Glandtové. Když k ní otec s dcerou přišel poprvé, řekla Glandtová dceři nejprve, že musí ze stravy vypustit sacharidy, avšak pak pacientce k údivu obou nabídla čokoládu. Vyrobila ji osobně v kuchyni pro svého mlsného otce trpícího diabetem. Svěřila se Hirschovi, že jejím snem je vyrábět takovou čokoládu ve velkém. "Okamžitě jsem jí navrhl partnerství," řekl Hirsch.

V roce 2016 založili v Ramat Ganu u Tel Avivu A1C Foods, která se specializuje na recepty a výrobu potravin s nízkým glykemickým indexem.

Hirsch řekl, že se podařilo izolovat specifické substance čokolády a změnit je tak, aby se snížil glykemický index nebo vliv na krevní cukr. "Je to podobný postup jako u léků, takže si jej můžeme nechat patentovat. Už jsme o patent požádali," řekl Hirsch. Podnik se nyní snaží získat investici ve výši asi dvou milionů dolarů (42 milionů Kč).

Hirsch také řekl, že společnost se nehodlá specializovat jen na trh pro diabetiky, ale poskytnout obecněji lepší verzi potravin nabízených v jídelnách. Spolupracuje s kuchaři na recepturách chleba, pizzy s nízkým obsahem sacharidů i jídel z těstovin.

Související

Cukrovka, ilustrační fotografie

V Česku nebude dva týdny dostupný injekční lék na cukrovku

V Česku nebude dva týdny dostupný injekční lék na diabetes druhého typu Ozempic v síle jednoho miligramu. Podle náměstka ministra zdravotnictví Jakuba Dvořáčka ho lze nahradit jinými léky se stejným účinkem, omezí se jeho předepisování na obezitu. Řekl to na dnešní tiskové konferenci. Podle Davida Koláře, ředitele Asociace inovativního farmaceutického průmyslu (AIFP), jejímž členem je i výrobce léku, firma Novo Nordisk, je výpadek způsoben výrazným zvýšením poptávky.

Více souvisejících

cukrovka Čokoláda Izrael zdraví

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

včera

včera

včera

včera

Napětí v Nigeru: Ruští vojáci vstoupili na základnu, kde sídlí americká armáda

Podle vysokého představitele obrany USA vstoupil ruský vojenský personál na leteckou základnu v Nigeru, kde jsou umístěny americké jednotky. Tento krok následuje po rozhodnutí nigerské junty zbavit se americké síly.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy