Trump zdvojnásobil cla na tureckou ocel a hliník. Lira jde ke dnu, vzdorovitý Erdogan děsí investory

Washington/Ankara - Americký prezident Donald Trump se rozhodl zdvojnásobit cla na dovoz oceli a hliníku z Turecka. U oceli tak bude clo činit 50 procent a u hliníku 20 procent. Turecká měna dnes pokračuje v prudkém propadu a je na dalším minimu vůči dolaru.

"Právě jsem schválil zdvojnásobení cel na ocel a hliník pro Turecko," napsal Trump na twitteru. "Naše vztahy s Tureckem teď nejsou dobré," dodal. Trumpovo prohlášení vedlo k prohloubení propadu turecké liry.

Bílý dům následně oznámil, že Trump pověřil svou administrativu přípravou dokumentu o zvýšení cel na dovoz oceli a hliníku z Turecka na základě zákona, který umožňuje uvalovat cla kvůli národní bezpečnosti.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan ještě před Trumpovým prohlášením vyzval Turky, aby v rámci "národního boje" proti ekonomickým nepřátelům směňovali své dolary a zlato za turecké liry. Tureckou měnu kromě zhoršujících se vztahů Ankary se Spojenými státy podkopávají rovněž obavy z Erdoganova vlivu na měnovou politiku.

Turecký ministr financí a Erdoganův zeť Berat Albayrak dnes prohlásil, že turecká vláda podporuje nezávislost centrální banky, chce zlepšit důvěru v tureckou liru, efektivně bojovat proti inflaci a optimalizovat rozpočet. 

Turecko-americké vztahy se zhoršily kvůli sporům ohledně politiky vůči Sýrii a kvůli tomu, že Ankara zadržuje amerického pastora Andrewa Brunsona. Ten čelí obvinění z terorismu a špionáže.

Spojené státy ve středu kvůli procesu s pastorem zavedly sankce vůči tureckým ministrům vnitra a spravedlnosti. Oběma zmrazily majetek a účty spadající pod americkou jurisdikci, americké subjekty nyní s těmito lidmi rovněž nesmějí obchodovat.

Turecká lira se propadla na nové minimum

Lira se nyní obchoduje kolem 5,90 za dolar, během dne však dolar vystoupil až na zhruba 6,30 TRY za dolar, uvedla agentura Bloomberg. Od počátku roku již lira oslabila o více než 35 procent, když loni ztratila téměř čtvrtinu své hodnoty.

Investoři nyní budou pozorně sledovat prohlášení prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana, zda se neobjeví nějaké náznaky, že je ochoten zmírnit napětí s USA. V centru zájmu investorů je také to, zda Erdogan zmírní svou dlouhodobou nechuť k vyšším nákladům na úvěry. Erdogan se označuje za nepřítele úrokových sazeb a chce levné úvěry od bank na podporu růstu. Investoři se ale obávají, že ekonomika se přehřívá a že by ji mohlo potkat takzvané tvrdé přistání. 

Investory znervózňuje také Erdoganova charakteristická vzdorovitost. Prezident tvrdí, že tureckou ekonomiku se snaží podkopat stínová úroková lobby a západní ratingové agentury a dnes svým příznivcům řekl, že se nemají čeho obávat. 

Panika na trhu má dopady také na akcie evropských bank. Ty prudce klesají kvůli obavám z jejich napojení na Turecko. Zvláště jde o to, zda firmy budou schopny splácet své úvěry v eurech a dolarech po letech, kdy si masivně půjčovaly v zahraničí na financování stavebního rozkvětu. Velké napojení na Turecko mají zvláště španělská BBVA, italská UniCredit a francouzská BNP Paribas.

Související

Více souvisejících

Turecko Donald Trump clo Recep Tayyip Erdogan ocel Ekonomika

Aktuálně se děje

před 50 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 5 hodinami

před 7 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Diskuse, koncerty i výstavy. Česko slaví 20 let v EU, odstartuje Týden Evropy

Česko oslavuje 20 let členství v EU prostřednictvím různých akcí po celé republice. V Praze se dnes konají diskuse, koncerty, výstavy a divadelní představení. Večer otevře prezident Petr Pavel takzvaný Týden Evropy.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy