Putin vydal pokyn. Rusko postaví v Uzbekistánu první jadernou elektrárnu

Ruský prezident Vladimir Putin dnes s uzbeckým prezidentem Šavkatem Mirzijojevem dali prostřednictvím videokonference pokyn k zahájení výstavby první jaderné elektrárny ve středoasijské zemi. Elektrárna, kterou postaví ruská skupina Rosatom, má podle Putina uspokojit nejen potřeby Uzbekistánu, ale i dalších zemí v regionu.

Mezivládní dohoda, uzavřená letos v září, počítá s výstavbou dvou jaderných bloků s reaktory typu VVER-1200, které odpovídají soudobým požadavkům Mezinárodní agentury pro atomovou energii, napsala agentura TASS. První blok má být spuštěn do konce roku 2028. Hodnota projektu se podle Putinova poradce Jurije Ušakova odhaduje na 11 miliard dolarů (asi 248 miliard korun).

Uzbekistán je jedním z největších producentů bavlny na světě, země také oplývá zásobami plynu. Nový prezident se pustil do politických a ekonomických reforem se známkami zmírnění autoritářského režimu; cílem je přilákat do Uzbekistánu investice a zahraniční turisty. Nová jaderná elektrárna má podle agentury AFP pokrýt asi pětinu uzbecké spotřeby elektřiny, a tím umožnit zvýšit vývoz plynu.

Putin před kamerami prohlásil, že program spolupráce obou zemí v příštích letech dosahuje objemu 25 miliard dolarů (asi 564 miliard Kč) a výsledkem této spolupráce má být podle něj ještě větší suma a vytvoření nových pracovních sil.

"Obchodní výměna od počátku roku vzrostla o 30 procent. Letos očekáváme, že obchod dosáhne šesti miliard dolarů (asi 135 miliard korun) a v nejbližších letech deseti miliard," řekl Mirzijojev. Ocenil vytvoření podmínek pro snadný vývoz ovoce a zeleniny z Uzbekistánu do Ruska, jakož i ruské investice do uzbecké ekonomiky za více než 8,5 miliardy dolarů.

Putin během jednání podle agentury TASS také prohlásil, že Rusko je ochotno Uzbekistánu nejen dodávat zbraně za ceny určené pro ruský trh, ale také se pustit do společné výroby.

Putin byl v Taškentu přivítán s velkou pompou. Naposledy ruský prezident zavítal do Uzbekistánu krátce po pohřbu předchozího autoritářského vládce Islama Karimova, který své zemi, hraničící s Afghánistánem, po čtvrt století vládl tvrdou rukou. Ve čtvrtek mu v Moskvě odhalili sochu, a to gesto dnes ocenil současný uzbecký prezident.

Související

Vladimir Putin

Rána pro Putina: Ukrajinci ničí rafinerie, Rusům došly zásoby paliva

Kromě bojů na frontě se válka na Ukrajině rozšířila i do strategických oblastí, jako jsou rafinerie, které jsou klíčové pro zásobování Ruska palivy. Ukrajinci k těmto nelehkým akcím využívají dronů, které poškodily některé z těchto rafinerií natolik, že jejich produkce ropy byla omezena. To způsobilo růst cen a nedostatek paliva v celém Rusku.

Více souvisejících

Vladimír Putin Šavkat Mirzijojev uzbekistán jaderné elektrárny Rosatom Rusko

Aktuálně se děje

před 32 minutami

před 1 hodinou

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

před 2 hodinami

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

před 2 hodinami

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

Turecko, ilustrační foto

Turecko definitivně zastavilo veškerý obchod s Izraelem

Dva anonymní turečtí úředníci informovali agenturu Bloomberg, že Turecko úplně zastavilo veškerý obchod s Izraelem. Tím chce Ankara vyjádřit svůj nesouhlas s Izraelem kvůli jeho jednání v Pásmu Gazy, což ostře kritizuje turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.

před 10 hodinami

před 10 hodinami

„Rusové se učí a upravují taktiku,“ říkají ukrajinští energetici. Firmám dochází peníze, žádají o Patrioty

Ukrajinští energetici se snaží opravit škody způsobené rostoucími ruskými vzdušnými útoky, které mají za cíl zničit ukrajinskou energetickou infrastrukturu, poškodit ekonomiku a podlomit morálku společnosti. Obávají se, že nedokáží zemi připravit na zimu, pokud spojenci Kyjevu neposkytnou systémy protivzdušné obrany, jako jsou americké Patrioty, které by pomohly zastavit další útoky Rusů na již poškozené elektrárny.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy