Zisk Samsungu klesl víc, než se čekalo. Nervozita na trhu s mobily je značná

Jihokorejskému výrobci elektroniky Samsung Electronics podle předběžných údajů klesl ve čtvrtém čtvrtletí provozní zisk o 29 procent na 10,8 bilionu wonů (214,6 miliardy Kč). Výsledky zaostaly za odhady analytiků kvůli slabé poptávce po čipech, uvedla dnes společnost. Slabý výkon čeká firma i v prvním čtvrtletí kvůli obtížným podmínkám na trhu s paměťovými čipy. Situace by se měla zlepšit v druhé polovině roku, kdy zákazníci firmy plánují přijít s novými telefony.

Samsung je největším světovým výrobcem chytrých telefonů a polovodičů. Slabší zisk posiluje obavy investorů, které znervóznil minulý týden americký Apple svým neobvyklým zhoršením výhledu čtvrtletních tržeb kvůli slabé poptávce po iPhonech v Číně.

Analytici dotazovaní společností Refinitiv očekávali v průměru provozní zisk 13,2 bilionu wonů. Příjmy se podle předběžných údajů snížily o 11 procent na 59 bilionů wonů.

Samsung Electronics announced its earnings guidance for the fourth quarter of 2018https://t.co/e6NyxpAU0E

— Samsung Electronics (@Samsung) 7. ledna 2019

Samsung pravidelně zveřejňuje odhady zisku před detailními výsledky, které by měly být známé na konci měsíce. Tentokrát však u svých čtvrtletních výsledků poprvé od konce roku 2014, kdy zaznamenal propad prodeje mobilních telefonů, zveřejnil také komentář.

Firma uvedla, že slabší poptávka z datových center snížila ceny čipů a poškodila zisk v době, kdy čelí rostoucí makroekonomické nejistotě. Neupřesnila však, o kterých zákaznících mluví, ani co znamená makroekonomická nejistota.

Poptávka z datových center, převážně v USA, se nyní podílí na poptávce po paměťových čipech DRAM firmy téměř 30 procenty, před pěti lety to bylo jen pět procent, upozorňují analytici. Menší investice z datových center, špatná situace na trhu s chytrými telefony v Číně a dopad americko-čínské obchodní války tak vážně ohrožují čipovou divizi Samsungu. Analytici očekávají, že zisk Samsungu v letošním roce klesne, protože poptávku sníží zpomalující čínská ekonomika.

Čipy jihokorejské společnosti používá většina velkých výrobců chytrých telefonů, včetně Applu a čínské jedničky Huawei Technologies. Paměťové a procesorové čipy se na celkovém zisku firmy podílejí více než třemi čtvrtinami a na příjmech 38 procenty.

Samsung také upozornil, že na jeho příjmy tlačí stagnující a silně konkurenční trh s chytrými telefony. Bude však nadále pokračovat s inovacemi svých výrobků, jako jsou sklápěcí telefony a modely pro sítě páté generace (5G), napsala agentura Reuters.

Související

Více souvisejících

Samsung Ekonomika Jižní Korea mobily

Aktuálně se děje

před 17 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Alexander De Croo

Moderátor po útoku na Fica vyzval k odstranění belgického premiéra

Belgický premiér Alexander De Croo podal ve čtvrtek stížnost na rozhlasového moderátora, který posluchače vyzýval k jeho "odstranění". Nejmenovaný moderátor, kterého vyšetřuje policie, se tak vyjádřil v souvislosti se středečním atentátem na slovenského premiéra Roberta Fica. 

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 6 hodinami

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Požár průmyslové budovy v Kladně. Více než sto hasičů ho dostalo pod kontrolu

Více než sto hasičů zasahovalo ve čtvrtek u požáru průmyslového objektu ve středočeském Kladně. Z místa události se nad město valil hustý černý dým. Hasičům se v odpoledních hodinách podařilo dostat plameny pod kontrolu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy