Reklamy při Super Bowlu? Jedna vyvolala nemalý rozruch

Na méně kontroverzní témata, humor a známé tváře letos vsadili tvůrci reklam pro přenos z finále zámořské ligy amerického fotbalu, který vedle přehlídky sportovního umění jako vždy přinesl i boj o pozornost mezi předními značkami. Nemalý rozruch vyvolalo překvapivé spojení reklamy na pivo Bud Light s upoutávkou na novou sérii seriálu Hra o trůny. Na televizních obrazovkách se objevila tenistka Serena Williamsová, herci Steve Carell či Sarah Jessica Parkerová a také 30sekundový trailer na nejnovější film z komiksové série Avengers.

Poté, co v roce 2017 několik společností ve svých reklamách reagovalo na nástup Donalda Trumpa do prezidentského úřadu, se letos podruhé za sebou inzerenti kontroverzím vyhnuli.

"Místo toho nabídli reklamy, které vyzdvihují ženy, vzhlíží k budoucnosti, také však vyvolávají nostalgii po 90. letech," shrnul deník The New York Times (NYT). Některé nedělní spoty odkazovaly na kulturní fenomény z konce minulého století, výrazným motivem ale byli také roboti či umělá inteligence.

Velký zájem přitáhla reklama na Bud Light zasazená do středověkého prostředí, která se po 50 vteřinách nečekaně změní v upoutávku na poslední sérii Hry o trůny, kterou začne televize HBO vysílat 14. dubna. "Nikdo nečekal, že z toho bude reklama na Hru o trůny, a mně to přišlo jako výborné a velmi odvážné spojení," komentovala nápad Wendy Clarková z agentury DDB Worldwide.

Jako reklamu s nejlepším poselstvím označuje na svém webu časopis TIME video aplikace Bumble, která se prezentuje jako feministická seznamka, v níž je první krok na ženách. "Ženy, míč je na vaší straně," vzkazuje krátké video komentované tenistkou Williamsovou. "Učiňte první krok - v práci, v lásce, v životě - a nečekejte, až vám dají moc. Protože jednu věc vám neřeknou: My už ji máme," říká vítězka 23 grandslamových turnajů.

Další reklamy se tradičně neobešly bez hvězd showbyznysu, přičemž podle TIME v tomto směru všechny ostatní značky předčila Pepsi, která angažovala komika Carella a rapery Lil Jona a Cardi B. Pivo Stella Artois zase ve svém spotu ukazuje herečku Parkerovou a Jeffa Bridgese v jejich kultovních rolích ze seriálu Sex ve městě a filmu Big Lebowski. Navzdory preferencím svých postav dají před koktejly Cosmopolitan a White Russian přednost právě belgickému ležáku, protože "změna může být celkem dobrá věc".

Odkazy na 90. léta doplňuje také účast popové skupiny Backstreet Boys po boku mladší hvězdy Chance The Rapper v reklamě na nové chipsy Doritos. Další videa, například firmy Amazon nebo značek Mercedes a Pringles, zvolila futurističtější tón a zapojují, byť především humorným způsobem, nejnovější technologie, ať už existující či smyšlené.

"Amazon vynikl, udělal reklamu z technologického světa, jak má být," řekl agentuře AP šéf agentury DiMassimo Goldstein Mark DiMassimo. Video Amazonu ukazuje mimo jiné herce Harrisona Forda a Foresta Whitakera, jak bojují s nepovedenými výrobky využívajícími digitální asistentku Alexu.

Jiný technologický gigant Microsoft vsadil místo humoru na emoce a v jeho videu si děti s tělesnými handicapy pochvalují speciální ovladač, díky kterému si mohou naplno užívat oblíbené videohry. Na své si přišli také fanoušci komiksových superhrdinů. Milované postavy jako Kapitán Amerika a Thor se připomněli v novém traileru na film Avengers: Endgame.

Související

Ilustrační foto

Za zasílání obchodních sdělení bez souhlasu bude hrozit pokuta až 100.000 korun

Za zasílání obchodních sdělení bez souhlasu adresáta bude lidem zřejmě hrozit pokuta až 100.000 korun. Firmy se za toto provinění vystaví stejně jako dosud až desetimilionové sankci. Sankce za nevyžádaná obchodní sdělení bude udělovat Úřad pro ochranu osobních údajů. Počítá s tím novela o některých službách informační společnosti, kterou schválil Senát. 
Marek Prchal

Marketéři vyloučili ze svých řad Marka Prchala za Babišovu neetickou kampaň

Sdružení reklamních profesionálů Art Directors Club Czech Republic (ADC) vyloučilo ze svých řad Marka Prchala, který pracuje pro předsedu ANO Andreje Babiše. Jeho kampaň před nadcházejícím druhým kolem prezidentských voleb považuje sdružení za neetickou. Uvedlo to na svém webu. Je to první vyloučení člena za 30 let fungování ADC.

Více souvisejících

reklama Super Bowl (NFL) seriál Hra o trůny (HBO) USA (Spojené státy americké)

Aktuálně se děje

před 34 minutami

před 54 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Aktualizováno před 2 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

před 2 hodinami

Aktualizováno před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 4 hodinami

Čerpací stanice, ilustrační fotografie.

Pohonné hmoty mají zlevnit. Navzdory začátku motoristické sezóny

Cena benzinu překročila 40 korun za litr, nafta je o více než korunu levnější. Navzdory zahájení motoristické sezóny se čeká první letošní výraznější zlevňování pohonných hmot. Důvodem je znatelný pokles cen ropy, která se minulý týden prodávala za cenu kolem 90 dolarů za barel. Nyní stojí méně než 84 dolarů. 

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Robert Fico

Fico zkritizoval Evropskou unii: Není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu

Dnes slovenský premiér Robert Fico kritizoval Evropskou unii, že není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu a označil všechny schůzky státníků členských zemí EU za "válečné kabinety". Toto prohlášení učinil na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU. Fico také kritizoval zahraniční politiku EU a odmítl nový migrační pakt.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Ruská balistická raketa zasáhla Oděsu. Ukrajina útočí na energetickou infrastrukturu Ruska

Ukrajinské drony v noci na čtvrtek podnikly údery proti energetické infrastruktuře ve Smolenské, Oriolské a Kurské oblasti, uvádějí gubernátoři jednotlivých oblastí. Uvedla to agentura Reuters. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy