Facebook se pořádně prohne? V USA mu hrozí bezprecedentní pokuta

Sociální síť Facebook jedná s americkou Federální komisí pro obchod (FTC) o urovnání sporu kvůli porušení ochrany soukromí. Facebook by mohl zaplatit pokutu v řádu několika miliard dolarů, která by mohla být vůbec nejvyšší pokutou udělenou technologické společnosti. Napsal to v noci na dnešek list The Washington Post s odvoláním na informované zdroje.

Podle listu se strany zatím na výši pokuty nedohodly. Součástí případného urovnání může být také nařízení změn v podnikání Facebooku.

FTC se ke zprávě odmítla vyjádřit. Facebook pouze potvrdil, že spolupracuje s FTC, napsaly agentury AP a Reuters.

#Facebook might have to pay billions of dollars in fines to #FTC for privacy violations - via @Mashable https://t.co/m2wTNehNJ7 pic.twitter.com/7nQNLA2JDx

— StefanPfeiffer (@Digitalnaiv) 15. února 2019

Facebook má v posledních letech za sebou několik významných pochybení v oblasti ochrany soukromí. FTC od loňského března zkoumá skandál týkající se britské poradenské společnosti Cambridge Analytica, která se dostala k údajům o asi 87 milionech uživatelů Facebooku bez jejich souhlasu. Vyšetřování se soustředí na to, zda sdílení dat s Cambridge Analytica a další podobná selhání porušily dohodu s FTC z roku 2011 o ochraně soukromí uživatelů.

Největší pokutu, kterou FTC udělila za selhání při ochraně soukromí, dostala v roce 2012 firma Google, a to 22,5 milionu USD (514 milionů Kč). Komise však udělila i vyšší pokuty týkající se jiných problémů. V roce 2015 se FTC dohodla s farmaceutickou firmou Teva Pharmaceutical Industries na urovnání obvinění za porušování antimonopolních pravidel firmou Cephalon, kterou Teva koupila. V rámci urovnání zaplatila 1,2 miliardy USD.

Příjmy Facebooku ve čtvrtém čtvrtletí dosáhly 16,9 miliardy USD a zisk 6,9 miliardy USD.

Související

Více souvisejících

Facebook USA (Spojené státy americké) osobní údaje internet Ekonomika

Aktuálně se děje

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Robert Fico

Fica zasáhly čtyři kulky. Je stabilizovaný, stále ale bojuje o život

Stav premiéra Roberta Fica (Směr-SD) zůstává vážný. Rozsah zranění způsobený čtyřmi střelnými ranami je rozsáhlý. Lékařům se podařilo stabilizovat jeho zdravotní stav, nadále však není ještě mimo ohrožení života. Informoval o tom vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Směr-SD).

včera

včera

Jednání o míru na Ukrajině bez Ruska? Zbytečnost, žádný výsledek nebude, tvrdí Kreml

Plánovaný červnový summit, při kterém Švýcarsko doufá, že vydláždí cestu pro mírový proces, je podle Kremlu bez ruské účasti zbytečný. Uvedla to agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy