Samsung si utrhl ostudu. Ohebný smartphone Galaxy Fold má vážné potíže

Jihokorejská společnost Samsung Electronics obdržela informace o závadě displejů u vzorků svého nového ohebného smartphonu, který plánuje uvést na trh tento měsíc. Zpráva vyvolává obavy, že vstup nového přístroje Galaxy Fold v ceně 1980 dolarů (45.000 Kč) na trh nebude hladký. Design nového telefonu byl přitom oslavován jako nový přelom v odvětví, které od vstupu přístroje iPhone americké společnosti Apple v roce 2007 zažilo jen několik málo překvapení. Uvedla to agentura Reuters.

Galaxy Fold se má začít prodávat 26. dubna v USA. Podobá se běžnému chytrému telefonu, ale otevírá se jako kniha, aby se objevil druhý displej. Celková obrazovka přístroje má tak velikost malého tabletu o úhlopříčce 7,3 palce (18,5 cm). Je podobný přístroji Mate X čínské firmy Huawei, Samsung má ale displej uvnitř složeného telefonu, zatímco Mate X z vnějšku.

Ještě před oficiálním uvedením na trh obdrželi vzorky někteří novináři, kteří hlásí, že po jednom až dvou dnech užívání přístroj selhal. Obrazovka podle jejich vyjádření začala blikat nebo zčernala a pak úplně zhasla.

After one day of use... pic.twitter.com/VjDlJI45C9

— Steve Kovach (@stevekovach) 17. dubna 2019

"Důkladně tyto kusy překontrolujeme, abychom určili příčinu," uvedl Samsung v prohlášení. Dodal však, že po zprávách o závadách datum zahájení prodeje měnit neplánuje.

"Několik recenzentů uvedlo, že odstranili vrchní vrstvu displeje, což způsobilo poškození obrazovky. Hlavní displej na Galaxy Fold je vybaven vrchní ochrannou vrstvou, která je součástí struktury displeje a je určena k ochraně obrazovky před nechtěnými škrábanci. Odstranění ochranné vrstvy nebo přidání lepidla na hlavní displej může způsobit jeho poškození," řekl ČTK mluvčí českého Samsungu David Sahula. Výrobce podle něj zajistí, aby se tyto informace dostaly k zákazníkům.

Závada vyvolala vzpomínky na Samsung Galaxy Note 7, jehož prodej před třemi lety skončil fiaskem. Baterie a konstrukční závady způsobily, že přístroj v některých případech začal hořet nebo explodoval. To donutilo Samsung stáhnout model z trhu a ukončit jeho prodej. Mobilní divize Samsungu kvůli tomu ve třetím čtvrtletí 2016 nevykázala téměř žádný zisk.

Špatné fungování první řady testovacích modelů ale podle analytiků není velkým překvapením. Upozorňují, že přístroje s displejem uvnitř budou mít pravděpodobně nižší životnost než přístroje s displejem z vnějšku, protože pokud je displej uvnitř, je na něj vyvíjen větší tlak. Samsung uvádí, že obrazovka vydrží 200.000 otevření a zavření, což znamená 100 otevření a zavření denně po dobu pěti let.

Související

Samsung Galaxy Fold

Revoluce v mobilech: Ohebný Samsung Galaxy Fold jde do prodeje. Kolik bude stát?

Jihokorejská společnost Samsung Electronic začne prodávat svůj první ohebný telefon Galaxy Fold v Jižní Koreji 6. září. Cena bude 2,398 milionu wonů (46.800 Kč), oznámila dnes firma. Dlouho očekávaný telefon se měl původně začít v dubnu prodávat v USA, prodej byl však odložen po zprávách o závadě displeje u vzorků, které dostali novináři.

Více souvisejících

Samsung Galaxy Fold Samsung mobily Ekonomika

Aktuálně se děje

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Robert Fico

Fica zasáhly čtyři kulky. Je stabilizovaný, stále ale bojuje o život

Stav premiéra Roberta Fica (Směr-SD) zůstává vážný. Rozsah zranění způsobený čtyřmi střelnými ranami je rozsáhlý. Lékařům se podařilo stabilizovat jeho zdravotní stav, nadále však není ještě mimo ohrožení života. Informoval o tom vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Směr-SD).

včera

včera

Jednání o míru na Ukrajině bez Ruska? Zbytečnost, žádný výsledek nebude, tvrdí Kreml

Plánovaný červnový summit, při kterém Švýcarsko doufá, že vydláždí cestu pro mírový proces, je podle Kremlu bez ruské účasti zbytečný. Uvedla to agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy