ExxonMobil žaluje kubánské firmy, kvůli vyvlastnění majetku v 60. letech

Americký ropný koncern ExxonMobil zažaloval u soudu v USA kubánskou státní společnost Cuba-Petróleo (Cupet) a kubánskou korporaci Cimex kvůli tomu, že kubánská vláda v 60. letech vyvlastnila majetek firmy Standard Oil, předchůdkyně Exxonu. Podání žaloby podle agentury Reuters umožnil americký prezident Donald Trump, který na rozdíl od svých předchůdců v nejvyšším úřadu přestal blokovat část amerického zákona z roku 1996.

ExxonMobil požaduje u amerického federálního soudu po dvou kubánských společnostech 280 milionů dolarů (6,4 miliardy Kč) za zabavenou rafinerii, benzinové stanice a další majetek, který znárodnila dřívější kubánská komunistická vláda Fidela Castra.

Podání žaloby na zahraniční firmy kvůli americkému majetku zabavenému v 60. letech kubánským režimem umožňuje americkým občanům od letošního 2. května takzvaný Helmsův-Burtonův zákon z roku 1996.

Předchozí američtí prezidenti příslušný oddíl tohoto zákona dosud každý půlrok zablokovali kvůli kritice řady zemí a také kvůli obavám, že by spustili v USA vlnu žalob, a zahltili tak americké soudy.

Trumpův postup kritizovala letos Evropská unie, Kanada i další země, které tvrdí, že takové žaloby jsou v rozporu s mezinárodním právem. Chtějí si proto stěžovat i u Světové obchodní organizace (WTO).

ExxonMobil je první velkou firmou, která možnosti využila a žalobu podala už ve čtvrtek.

Už ve čtvrtek ale také podle agentury Reuters podali žalobu dva Američané kubánského původu, kteří požadují odškodnění po firmě Carnival Cruise Lines za to, že majetek zkonfiskovaný před lety kubánskou vládou využívá. Tato americko-britská firma sídlící na Floridě používá pro osobní námořní přepravu mimo jiné přístav v Havaně. Žalobu na ni podal u soudu v Miami Američan Mickael Behn, jehož kubánskému dědečkovi Castrova vláda zabavila v roce 1960 firmu Havana Docks Company.

Právník firmy Carnival George Fowler ale tvrdí, že taková žaloba nemá šanci uspět. Podle něj Helmsův-Burtonův zákon chrání před nároky na odškodnění komerční aktivity na Kubě, pro něž mají firmy povolení od amerických úřadů. A společnost Carnival má povolení od amerického ministerstva financí.

"Nebylo záměrem Helmsova-Burtonova zákona postihovat americké firmy s legálním podnikáním na Kubě," řekl tento týden americkému deníku The New York Times právník Fowler, který se na zákoně z roku 1996 podílel.

Související

ExxonMobil, ilustrační foto

ExxonMobil žaluje EU, chce zarazit daň z mimořádných zisků. Tu chystá i Česko. Fialova vláda může čelit lavině žalob ze strany amerických bank a fondů

Největší západní petrochemická společnost, americký ExxonMobil, podle dnešní zprávy Financial Times žaluje Evropskou unii. Chce zarazit daň z mimořádných zisků právě na petrochemické podniky, s níž Brusel letos přišel. Mimořádně zdanit petrochemické podniky, v prvé řadě Unipetrol, se s odkazem právě na bruselský krok chystá od příštího roku také česká vláda. Komentuje ekonom Kovanda.
ExxonMobil, ilustrační foto

Exxon Mobil odepíše majetek v hodnotě až 20 miliard dolarů

Americký ropný a plynárenský gigant Exxon Mobil odepíše majetek v hodnotě 17 až 20 miliard dolarů (373 až 439 miliard Kč) a přikročí k výraznému snížení investičních výdajů. Oznámila to firma, která se nyní potýká s negativními dopady pandemie covidu-19 na poptávku a ceny.

Více souvisejících

Exxon Mobil Kuba USA (Spojené státy americké) Ekonomika

Aktuálně se děje

před 11 minutami

před 16 minutami

před 41 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Uprchlíci z Ukrajiny se registrují v Česku.

Ukrajinské migranty Česko potřebuje. Vyplácí se nám

Nepřijímat migranty – ani ty z oblastí válečných konfliktů, ani ty ekonomické, zkrátka nikoho. Takové hlasy se ozývají ze širokého spektra rádoby vlasteneckých či populistických stran. Takové tunelové vidění ale zcela ignoruje fakta a ekonomickou realitu. Data ukazují, že se migrace Česku vyplácí.

Aktualizováno před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Aktualizováno včera

včera

včera

Londýnský starosta Sadiq Khan

Londýn beze změny. Starostou metropole bude nadále Sadiq Khan

V čele Londýna bude nadále labourista Sadiq Khan, který byl v sobotu zvolen na rekordní třetí po sobě jdoucí funkční období. Podle agentur je jeho aktuální vítězství nad konzervativci o to důležitější, že Velkou Británii čekají za několik měsíců všeobecné volby. Labouristé v nich budou favority. 

Aktualizováno včera

včera

včera

Kim Čong-un

VIDEO: Diktátor Kim Čong-un se stal hvězdou TikToku s propagandistickou písní „Přátelský otec“

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

NATO cvičí poblíž ruských hranic. Připravují se na válku, soptí Kreml

Mluvčí ruského ministerstva zahraničních věcí, Marija Zacharovová, v sobotu označila čtyřměsíční vojenská cvičení NATO, známá jako Steadfast Defender, za důkaz toho, že Severoatlantická aliance se připravuje na potenciální konflikt s Ruskem.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy