Trump na summitu G20 otočil: Huawei bude moci nakupovat od amerických dodavatelů

Čínský výrobce telekomunikačních zařízení Huawei bude moci nakupovat od amerických dodavatelů produkty, které nejsou problematické z hlediska národní bezpečnosti Spojených států. Po schůzce s čínským prezidentem Si Ťin-pchingem na okraj summitu G20 v Ósace to dnes na tiskové konferenci řekl americký prezident Donald Trump. Oba prezidenti se na schůzce dohodli, že obnoví obchodní rozhovory, aby mohli ukončit celní válku.

"Americké podniky mohou prodávat svá zařízení firmě Huawei," řekl Trump na tiskové konferenci. "Mluvíme o zařízeních, se kterými není spojen žádný větší problém týkající se národní bezpečnosti," dodal šéf Bílého domu podle agentury Bloomberg.

Spojené státy v polovině května zařadily Huawei na černou listinu, což znamená, že americké podniky potřebují zvláštní povolení, pokud chtějí této čínské firmě dodávat své produkty. Americké tajné služby podezírají Huawei ze spolupráce s čínskou rozvědkou, což ale Huawei dlouhodobě popírá.

Trump dnes také řekl, že americké ministerstvo obchodu bude v příštích dnech jednat o tom, jakým způsobem je vhodné v kauze Huawei postupovat. Naznačil nicméně, že úplné odstranění Huawei z černé listiny bude záviset na vývoji jednání o ukončení obchodní války. "Huawei necháváme na konec," prohlásil.

President Trump has appeared to soften his tone on Chinese communications giant Huawei, suggesting that he would allow the company to once again purchase US technology https://t.co/4YNJCyKLTg pic.twitter.com/jr45f40ghP

— CNN International (@cnni) 29. června 2019

Čína Trumpova slova ohledně Huawei přivítala, stejně jako američtí výrobci čipů. "Obnovení obchodních rozhovorů a odklad dalších cel nás povzbudily. Těšíme se, že se dozvíme více podrobnosti o prezidentových výrocích ohledně Huawei," uvedl podle agentury Reuters prezident americké asociace polovodičového odvětví SIA John Neuffer.

Společnost Huawei minulý týden varovala, že obchodní restrikce ze strany Washingtonu budou mít negativní dopad na její tržby. List The Wall Street Journal tento týden uvedl, že odstranění obchodních restrikcí proti Huawei je jednou z podmínek Pekingu pro urovnání obchodních sporů s USA.

Obchodní válka mezi USA a Čínou se naplno rozhořela loni v březnu, kvůli sporu trpí světová ekonomika i finanční trhy. Trump po dnešním setkání s čínským prezidentem řekl, že prozatím nehodlá zavádět další cla na dovoz čínského zboží. Dodal, že Čína začne kupovat více amerických zemědělských produktů.

Technologie Huawei využívají všichni tři čeští mobilní operátoři i největší provozovatel telekomunikačních sítí CETIN. Před výrobky čínské firmy varoval vedle amerických úřadů i český Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB). Postoj evropských zemí není v této záležitosti jednotný.

Související

Huawei, ilustrační foto

Německý úřad pro kybernetickou bezpečnost používá Huawei

Německý úřad pro kybernetickou bezpečnost (BSI) používá zařízení od čínské firmy Huawei. Uvedl to dnes deník Handelsblatt, podle nějž se tak děje v kontextu zpřísňování kontroly německých úřadů nad čínskými IT společnostmi kvůli obavám z možného ohrožení datové bezpečnosti.

Více souvisejících

Huawei Donald Trump Summit G20 Ekonomika Čína USA (Spojené státy americké)

Aktuálně se děje

před 19 minutami

před 57 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Alexander De Croo

Moderátor po útoku na Fica vyzval k odstranění belgického premiéra

Belgický premiér Alexander De Croo podal ve čtvrtek stížnost na rozhlasového moderátora, který posluchače vyzýval k jeho "odstranění". Nejmenovaný moderátor, kterého vyšetřuje policie, se tak vyjádřil v souvislosti se středečním atentátem na slovenského premiéra Roberta Fica. 

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 5 hodinami

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Zelenskyj dorazil do boji zmítaného Charkova. Ukrajina zastavila ruský postup

Ukrajinské jednotky zastavily ruský postup v některých zónách Charkovské oblasti na severovýchodě Ukrajiny, kde vede Rusko novou ofenzívu. Oznámila to ve čtvrtek ukrajinská armáda, informuje agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy