Summit G20 je u konce. Politici slibují podporu volnému obchodu, USA udělaly ústupek

Lídři velkých ekonomik ze skupiny G20 nezačlenili do závěrečného prohlášení ze summitu v Ósace výslovný závazek boje proti ochranářství. Vyzvali ale k podpoře volného a spravedlivého obchodního prostředí, informovala dnes agentura Reuters. Součástí závěrů ze summitu je i závazek boje proti klimatu, ačkoli Spojené státy si původně nepřály, aby se společné komuniké o tomto tématu zmiňovalo.

Závazek boje proti protekcionismu v závěrech summitu G20 chybějí už druhý rok po sobě. Jasně však potvrdily potřebu politiky směřující k bezproblémovým obchodním vztahům, uvedl japonský premiér Šinzó Abe, který byl hostitelem vrcholné schůzky.

Japan: G20 leaders attend dinner party hosted by Prime Minister of Japan Shinzo Abe at #G20Summit in Osaka. pic.twitter.com/vkOaMQpFnm

— ANI (@ANI) 28. června 2019

"Usilujeme o vytvoření svobodného, spravedlivého, nediskriminačního, transparentního, předvídatelného a stabilního obchodního a investičního prostředí a o zachování otevřenosti trhů," citovala japonská agentura Kjódó ze závěrečného prohlášení.

Vrcholní představitelé G20 rovněž slíbili využít "všech politických nástrojů" k podpoře globální ekonomiky v době, kdy čelí rizikům. "Obchodní a geopolitická napětí zesílila," stojí v prohlášení, z něhož cituje Kjódó. Představitelé G20 se shodli, že členské státy G20 by měly být "vůdčí silou silného růstu globální ekonomiky", zdůraznil Abe.

Japonský premiér také potvrdil, že lídři zemí G20 se shodli na stanovisku ohledně změn klimatu, ačkoli mezi nimi v názorech na tuto otázku přetrvávají velké rozdíly.

Německá kancléřka Angela Merkelová uvedla, že Spojené státy nakonec přistoupily na to, že ostatní země v prohlášení potvrdí svůj závazek ohledně ochrany klimatu. Spojené státy se ale v textu mohly prezentovat jako vůdčí země v úsilí o snižování emisí CO2, ačkoli se vyvázaly z pařížské klimatické dohody.

Extremismusbekämpfung, die Stärkung von Frauen, Klima, Handel und Migration: Kanzlerin #Merkel am zweiten Tag des #G20-Gipfels zu den Ergebissen. #G20OsakaSummit pic.twitter.com/3ZgqDpxqnZ

— Steffen Seibert (@RegSprecher) 29. června 2019

Skupina G20 se rovněž mimo jiné shodla na potřebě skoncovat do roku 2050 s vylučováním plastického odpadu do moří.

Skupinu G20 tvoří Argentina, Austrálie, Brazílie, Británie, Čína, Francie, Indie, Indonésie, Itálie, Japonsko, Jihoafrická republika, Jižní Korea, Kanada, Mexiko, Německo, Rusko, Saúdská Arábie, Turecko, USA a jako samostatný dvacátý člen Evropská unie.

Související

Více souvisejících

Summit G20 Šinzó Abe Angela Merkelová Ekonomika

Aktuálně se děje

před 25 minutami

Alexander De Croo

Moderátor po útoku na Fica vyzval k odstranění belgického premiéra

Belgický premiér Alexander De Croo podal ve čtvrtek stížnost na rozhlasového moderátora, který posluchače vyzýval k jeho "odstranění". Nejmenovaný moderátor, kterého vyšetřuje policie, se tak vyjádřil v souvislosti se středečním atentátem na slovenského premiéra Roberta Fica. 

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Poslední rozloučení s Vlastimilem Harapesem. Národní divadlo prozradilo podrobnosti

Poslední rozloučení se zesnulým tanečníkem a hercem Vlastimilem Harapesem se uskuteční příští týden v pondělí, informovalo Národní divadlo na webových stránkách. Harapes zemřel po těžké nemoci ve středu, bylo mu 77 let.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy