United Airlines zdvojnásobily zisk, navzdory problémům s boeingy

Aerolinky United Airlines překvapivě i přes výpadek boeingů meziročně více než zdvojnásobily zisk na 1,1 miliardy dolarů (25 miliard Kč). Americká letecká společnost to uvedla v úterý po uzavření burz a oznámila nový plán na odkup akcií ve výši tří miliard dolarů. Díky silné poptávce dokonce mírně zvýšila odhad zisku na letošní rok.

United Airlines přitom minulý týden oznámily, že nechají své letouny Boeing 737 MAX mimo provoz do 3. listopadu. V září tak společnost bude muset zrušit kolem 2100 letů a v říjnu 2900.

Toto rozhodnutí se očekávalo, neboť koncem června americký Federální úřad pro letectví (FAA) našel nové, potenciálně rizikové problémy letounů Boeing 737 MAX. Společnost Boeing tehdy uvedla, že náprava nových problémů potrvá nejméně do září. Už dříve vyřadily United Airlines z provozu svých 14 letadel 737 MAX do počátku září.

Letadla 737 MAX, která jsou nejprodávanějším modelem Boeingu, byla po celém světě odstavena mimo provoz v březnu. Důvodem byly dvě letecké katastrofy s 346 oběťmi na životech.

Jakmile regulátoři pustí tyto stroje do vzduchu, každý z nich bude muset projít přípravou, která si vyžádá 100 až 150 hodin, a k tomu je nutno připočíst nové školení pilotů, uvedly United Airlines.

Tržby společnosti, která provozuje pravidelnou linku z Prahy do New Jersey, se v uplynulém čtvrtletí meziročně zvýšily o téměř šest procent na 11,4 miliardy dolarů. Výsledky překonaly očekávání analytiků a firemní akcie po úterním skončení burzovního obchodování mírně posílily.

Související

Boeing 737 MAX

Boeing 737 MAX absolvoval první komerční let s pasažéry. Reportér natočil video přímo z paluby

Na letišti v Porto Alegre na jihu Brazílie dnes přistál Boeing 737 MAX letecké společnosti Gol. Jde o první komerční let s pasažéry, který tento letoun absolvoval po 20měsíčním zákazu. Dosud v letadle 737 MAX byli od listopadového zrušení zákazu létat hlavně zkušební piloti a novináři. Let ze Sao Paula do Porto Alegre dnes trval asi hodinu a půl a obešel se bez jakýchkoli problémů.
Ilustrační foto

Plně obsazené letadlo v éře koronaviru? Fotografie vyvolala nebývalý rozruch

Američtí uživatelé internetu v uplynulých dnech hodně probírali fotografii z plně obsazeného letu z letiště Newark v New Jersey do kalifornského San Franciska. Snímek z letadla United Airlines sdílel na twitteru kardiolog Ethan Weiss, který se po dvou týdnech v New Yorku, kde dobrovolně pomáhal pečovat o pacienty s covidem-19, vracel do Kalifornie.

Více souvisejících

United Airlines boeing letadla, letectví Ekonomika USA (Spojené státy americké)

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

Jan Lipavský

Lipavský potvrdil, že Česko odvolalo velvyslance z Ruska

Vláda odvolala velvyslance Vítězslava Pivoňku z Ruska, uvedl ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) v nedělním vydání diskuzního pořadu Za pět minut dvanáct na televizi Nova. Šéf diplomacie zdůraznil, že Česko tak nebude nikdo reprezentovat na úterní inauguraci ruského prezidenta Vladimira Putina. 

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Volodymyr Zelenskyj

Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě, vzkázal Zelenskyj do Ruska

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v neděli na pravoslavné Velikonoce prohlásil, že Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě. V projevu vyzval spoluobčany, aby se modlili za sebe navzájem a za vojáky na frontě. Kyjev už déle než dva roky vzdoruje ruské agresi, jde o třetí velikonoční svátky během probíhající války. 

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Zničená Ukrajina.

Ukrajině hrozí porážka kvůli váhající Evropě, tvrdí analýza z Německa

Rusko pod vedením Vladimira Putina sice ekonomicky i technicky oproti NATO ztrácí, přesto válku na Ukrajině vyhraje, domnívá se německý novinář Christoph von Marschall. Napsal to v analýze pro týdeník Focus a deník Tagesspiegel. Podle jeho názoru se může opakovat scénář z Afghánistánu, který západní spojenci v roce 2021 opustili a ponechali napospas Tálibánu. 

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Uprchlíci z Ukrajiny se registrují v Česku.

Ukrajinské migranty Česko potřebuje. Vyplácí se nám

Nepřijímat migranty – ani ty z oblastí válečných konfliktů, ani ty ekonomické, zkrátka nikoho. Takové hlasy se ozývají ze širokého spektra rádoby vlasteneckých či populistických stran. Takové tunelové vidění ale zcela ignoruje fakta a ekonomickou realitu. Data ukazují, že se migrace Česku vyplácí.

Aktualizováno před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Aktualizováno včera

včera

Trumpova ex-asistentka Hope Hicksová vypovídá. Měla popřít aféru Stormy Daniels

Trumpova bývalá hlavní asistentka Hope Hicksová v pátek vypověděla, že jí v posledních dnech prezidentských voleb v roce 2016 sdělil, aby popřela, že by měl sexuální vztah s pornohvězdou Stormy Danielsovou.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy