Toyota zvýšila zisk, největší japonská automobilka ale zhoršila výhled

Největší japonská automobilka Toyota Motor v prvním finančním čtvrtletí zvýšila provozní zisk o devět procent na 741,9 miliardy jenů (161 miliard Kč). To představuje její nejlepší čtvrtletní výsledek za téměř čtyři roky. Firma však zhoršila celoroční výhled kvůli očekávání, že na výsledky bude mít negativní dopad silnější kurz japonského jenu.

Automobilka nyní předpokládá, že v celém finančním roce, který skončí v březnu, vykáže provozní zisk 2,4 bilionu jenů. Doposud přitom celoroční zisk odhadovala na 2,55 bilionu jenů.

Toyota v prvním finančním čtvrtletí zvýšila celosvětový prodej o 3,6 procenta na 2,71 milionu vozů. Odbyt v Severní Americe, která je největším trhem společnosti, sice stagnoval, v Japonsku se však zvýšil o téměř devět procent, napsala agentura Reuters.

Toyota ohlásila nárůst čtvrtletního prodeje v době, kdy řada jejích konkurentů, včetně firem Ford Motor a Nissan Motor, plánuje kvůli slabé poptávce uzavírání továren a snižování počtu pracovníků. Na poptávku po automobilech má negativní vliv zpomalování růstu světové ekonomiky i obchodní válka mezi Spojenými státy a Čínou, tedy dvěma největšími automobilovými trhy na světě.

Hospodářské výsledky dnes zveřejnil rovněž menší japonský konkurent Honda Motor. Tomu v prvním finančním čtvrtletí provozní zisk klesl o 16 procent na 252,4 miliardy jenů (55 miliard Kč), a to kvůli silnějšímu jenu a poklesu prodeje ve Spojených státech.

Firma, která je třetím největším výrobcem automobilů v Japonsku, dnes potvrdila, že v celém finančním roce počítá s nárůstem provozního zisku o šest procent na 770 miliard jenů. Snížila však odhad celoročního prodeje na 5,11 milionu vozů z dříve předpokládaných 5,16 milionu.

Související

Více souvisejících

Toyota automobilový průmysl Ekonomika Japonsko

Aktuálně se děje

před 30 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Barrandovský most nebude opravený už na konci léta. Praha musí změnit plány

Špatná zpráva pro pražské řidiče přišla ve čtvrtek od vedení Technické správy komunikací hlavního města Prahy. Firma dnes oznámila, že rekonstrukce Barrandovského mostu se oproti poslednímu plánu protáhne. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy