Odhaleno: Makléři mají tajné seznamy bytů a domů, kde straší

MAGAZÍN - Je dobře známou součástí městského folklóru v Hongkongu, že byt či dům, kde někdo zemřel násilnou smrtí, se dá často koupit se slevou až 30 procent z tržní ceny. Podle typu smrti - sebevražda nebo děsivá vražda - se může takový dům stát více nebo méně chung-ca.

Tento termín se z kantonštiny doslova překládá jako "dům s pohromou", ale v zásadě to znamená, že takový dům je strašidelný. Píše o tom zpravodajský server CNN.

Už méně známé je ale to, že existují neveřejné databáze, které shromažďují chung-ca adresy a s využitím místní pověrčivosti účinně ovlivňují ceny na jednom z nejdražších trhů s nemovitostmi na světě. Problém s chung-ca spočívá v tom, že se šíří. Nejenže vražda ovlivní cenu bytu, kde se stala, ale pravděpodobně ji srazí i v okolních bytech a dokonce i celé budově.

"Databáze nespecifikují, ve kterém bytě se to stalo, data jsou neúplná: pokud má obytný dům 30 nebo 40 pater, je vysoce pravděpodobné, že tím budou postiženy všechny byty," poznamenala Jacklyn Pun Ka Yan, která je ředitelkou prodeje realitní kanceláře Many Wells Property Agent.

Zveřejněné informace mohou v některých případech upřesnit patro, ale ne byt, v němž k násilné smrti došlo. Někdy se objeví jenom adresa budovy. "Myslím, že by to měli vyjasnit. Neměli by jednoduše vyhlásit celé podlaží za strašidelné," řekl Patrick Fong, který bydlí ve stejném poschodí, kde je jeden chung-ca byt.

Jakmile je nemovitost uvedena v databázi, není z ní úniku, dodala Jacklyn Pun Ka Yan. Vlastníci pak mají jen málo možností, jak dosáhnout jejich výmazu z chung-ca seznamů.

Zároveň je více než 5000 realitních makléřů nuceno sledovat nálepky chung-ca ve městě. Zavazuje je k tomu rozhodnutí soudu z roku 2004, na jehož základě jsou realitní agenti povinni hlásit domy s temnou historií. Soud tehdy rozhodl ve prospěch kupujícího, který odstoupil od smlouvy s realitní kanceláří, když zjistil, že nabízený byt je strašidelný.

Podle jednoho z nespokojených vlastníků, který se kvůli stigmatu spojeného s vlastnictvím strašidelného bytu představil jen jako pan Chan, je řešení problému jednoduché. "Vláda by měla kontrolovat databáze, aby adresy, jež uvádějí, byly podrobnější," řekl.

Například databáze chung-ca nemovitostí nazvaná Squarefoot měla k říjnu 2012 více než 3400 záznamů. V některých případech je u nich uvedena jen ulice, což je informace, která může účinně snížit hodnotu bytů v několika blocích.

Nejstrašidelnější místo na světě však nenajdete v Asii, nýbrž v Evropě. Je jím Borleyská fara v anglickém Essexu. Zprávy o zjeveních se nesou až do první poloviny 20. století. Jednalo se o ducha jeptišky, která byla poslána do kláštera za nemanželské dítě. Poté, co zde byl duch poprvé spatřen, se stalo plno divných věcí. Asi nejdivnější věc je požár z roku 1939, kdy fara skoro celá shořela. Říká se, že za to může zlomyslný duch. Na tomto panství byl ůdajně nafilmován duch. Bohužel páska se osvítila a kameraman za 3 dny zemřel za zahadných okolností. Lidé kteří na tomto místě byli, tvrdili, že měli pocit strachu a hrůzi a do večera zde nikdo nezdržel.

V Česku pak patří k jednomu z nejděsivějších míst Noutonický hřbitov. Místní o něm prý vypráví, že se na něm pohybují hroby (co to ale znamená, už žádný z nich bohužel nevysvětluje), po setmění je slyšet nářek, kroky a podivnou mlhu. Zkrátka každý, kdo místo zná, se mu po setmění vyhne jako čert kříži.

Hrůzu nahánějící zážitky přidávají i nadšenci, kteří se vydali na místo bádat, a opět i psychotronici, podle jejichž měření by měl být nejvíce aktivním místem zazděný vchod do hřbitovní kaple.

Jedna z teorií označuje jako hlavního působitele paranormálních jevů tajemnou baronku, k níž si její rodina zachovávala velký odstup, a která zemřela při zvláštní nehodě na koni. Ani po smrti ji však rodina nepřijala a prý ji pohřbila v neoznačeném hrobu mimo rodinnou hrobku, píše server horor.cz.

Do Noutonic se můžete vydat nedaleko za Prahu, konkrétně severozápadním směrem k městu Okoř.

Související

Násilí

The Guardian: Strašidelná Británie aneb jak se duchové stali národní posedlostí

Bylo to uprostřed noci v dubnu 2020 a všude byl "naprostý klid", říká Mandy Deanová. Žije sama v bytě se dvěma ložnicemi na severu Anglie a spát chodí obvykle až kolem druhé hodiny ráno. Ležela v posteli a četla si, když se najednou ozval zvuk, jako by na noční stolek vedle ní spadlo těžké závaží, napsal zpravodajský server The Guardian.
Ilustrační foto

Proč vidíme duchy? Vědci rozluštili stovky let starou záhadu

Duchové jsou jedním z nejstarších nadpřirozených monster na světě lidem se zjevují po celé zemi. Někteří věří, že jsou to pozůstatky zemřelých lidí, jiní, že jde o následky prokletí, další jejich vznik přisuzují mnoha jiným aspektům, a spousta lidí na ně nevěří. Vědci ale nyní konečně zjistili, jak to s duchy skutečně je.

Více souvisejících

Duchové nemovitosti

Aktuálně se děje

před 6 minutami

před 47 minutami

Robert Fico

Fico zkritizoval Evropskou unii: Není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu

Dnes slovenský premiér Robert Fico kritizoval Evropskou unii, že není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu a označil všechny schůzky státníků členských zemí EU za "válečné kabinety". Toto prohlášení učinil na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU. Fico také kritizoval zahraniční politiku EU a odmítl nový migrační pakt.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 7 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

V Německu se převrhl traktor s vlečkou. 30 zraněných, 10 lidí bojuje o život

Ve středu došlo poblíž města Kandern na jihozápadě Německa k převrácení traktorem tažené vlečky, přičemž přibližně 30 lidí utrpělo zranění. Stav deseti z nich je vážný, informovala agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy