Volvo koupila čínská automobilka Geely

Stockholm - Největší čínská soukromá automobilka Zhejiang Geely Holding Group podepsala smlouvu o koupi švédské automobilky Volvo od americké Ford Motor. Informovala o tom v neděli agentura Reuters s odvoláním na prohlášení mluvčího Volva.

Celková cena za transakci by měla dosáhnout 1,8 miliardy dolarů. "Dnešek představuje milník v historii společnosti Geely," prohlásil šéf Geely Li Šufu během tiskové konference s tím, že společnost Volvo Cars bude i nadále samostatnou společnosti s vlastním managementem se sídlem ve Švédsku.

Ještě před pár lety by přitom tato transakce byla nepředstavitelná, protože čínská automobilka dosahuje pouze 16 procent obratu Volva a má jen polovinu zaměstnanců, ve srovnání se svou nejnovější švédskou dceřinou společností.

Geely mimo jiné uvedla, že se jí podařilo uzavřít všechny nezbytné smlouvy týkající se financování, nicméně se nevyjádřila o možnosti úvěru ze strany Evropské investiční banky (EIB).

Podle šéfa automobilky Geely je důležité, aby Volvo bylo i nadále blízko svých klíčových dodavatelských center. "Jsem hluboce přesvědčen, že výroba v Gothenburgu a v Belgii bude z dlouhodobého hlediska zachována," prohlásil Li.

Převzetí společnosti získalo podporu také odborářů Volva, kteří dříve navrhovanou transakci kritizovali a stěžovali si na nedostatek informací.

Na rozdíl od pokusu americké General Motors prodat čínské společnosti Tengzhong automobilku Hummer, získala Geely podporu i pekingské vlády ve snaze ovládnout Volvo.

Převzetí Volva podle agentury Reuters podtrhuje nástup Číny jako hlavního hybatele globálního automobilového průmyslu a zároveň ukončuje téměř dvouleté jednání o prodeji Volva.

Celá transakce by měla být dokončena v následujících měsících a měla by poskytnout dvojce na americkém automobilovém trhu dostatečné finanční prostředky v hotovosti, aby se mohla soustředit na svou hlavní značku Ford.

Geely se stala preferovaným zájemcem o ztrátovou švédskou automobilku již v říjnu 2009. Čínská firma plánuje udržet jak značku, tak i výrobu, včetně centrály, výrobních prostředků a vývojového centra, ve Švédsku.

Li Šufu již také plánuje vybudování továrny v Pekingu, která by měla vyrábět až 300 tisíc vozů značky Volvo pro čínský trh, tedy stejné množství vozů, které Volvo prodává v zahraničí. Zároveň by v Číně vyráběné vozy mohly nahradit Audi A6, které dosud používají čínští vládní přestavitelé jako své služební vozy.

Čína v loňském roce překonala Spojené státy a stala se největším automobilovým trhem na světě poté, co prodeje vozů stouply o 46 procent na rekordní úroveň 13,6 milionu prodaných vozů. Čínské automobilky se také snaží dostat na západní trhy, dosud jim ale chyběla dostatečná technologie i výhoda známých automobilových značek. Právě ovládnutí Volva by čínské Geely mohlo pomoci některé z těchto překážek překonat.

Související

Volvo

Volvo postaví na Slovensku továrnu na výrobu elektromobilů

Švédská automobilka Volvo Cars postaví na východě Slovenska závod na výrobu elektrických aut. Investice dosáhne 1,2 miliardy eur (29,6 miliardy korun), z toho pětinu tvoří předpokládaná podpora státu. ČTK o tom dnes informovalo slovenské ministerstvo hospodářství.
Ilustrační foto

Podíl dieselů v Evropě klesl pod 30 procent. Kormidlo přebírají hybridy a elektromobily

Podíl prodávaných nových vozů s dieselovým motorem v Evropě letos v 1. čtvrtletí poprvé za poslední tři desetiletí klesl pod 30 procent. Kvůli přísnějším emisním limitům je nahrazují hybridy, elektromobily nebo modely využívající jiný alternativní pohon. Koronavirová epidemie poslala celý trh dolů o čtvrtinu, hybridy a elektromobily byly jedinou rostoucí kategorií.

Více souvisejících

Volvo

Aktuálně se děje

Aktualizováno včera

včera

včera

Londýnský starosta Sadiq Khan

Londýn beze změny. Starostou metropole bude nadále Sadiq Khan

V čele Londýna bude nadále labourista Sadiq Khan, který byl v sobotu zvolen na rekordní třetí po sobě jdoucí funkční období. Podle agentur je jeho aktuální vítězství nad konzervativci o to důležitější, že Velkou Británii čekají za několik měsíců všeobecné volby. Labouristé v nich budou favority. 

Aktualizováno včera

včera

včera

Kim Čong-un

VIDEO: Diktátor Kim Čong-un se stal hvězdou TikToku s propagandistickou písní „Přátelský otec“

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Hasiči, ilustrační fotografie.

Požár v Tlumačově zaměstnal hasiče. Dva se zranili

Hasiči v sobotu zasahovali u požáru na autovrakovišti v Tlumačově na Zlínsku. Dva z nich se při zásahu, během kterého byl vyhlášen třetí stupeň poplachu, zranili. Zasahovalo celkem třináct hasičských jednotek, příčina je předmětem vyšetřování. 

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Ústav pro studium totalitních režimů.

Kudrnův ÚSTR: Nákladné soudy, odborná ostrakizace, matení veřejnosti

Od nástupu Ladislava Kudrny do funkce ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) uplynuly dva roky. Letmé ohlédnutí za jeho dosavadním působením v čele uvedené instituce neskýtá příliš povzbudivý pohled. Pro politickou reprezentaci, která o směřování ústavu naneštěstí fakticky rozhoduje, by mělo jít o příležitost zamyslet se nad tím, zda je ve veřejném zájmu nadále podporovat management, který se krom banálních proklamací na adresu nedávné historie může pochlubit především sérií prohraných soudních sporů s ředitelovými kritiky a současnými i bývalými zaměstnanci.

včera

včera

Pekarová Adamová ocenila Tulejovu reakci. Fiala čeká na další návrh TOP 09

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) ocenila rozhodnutí Pavla Tuleji, který se v pátek vzdal nominace na ministra pro vědu, výzkum a inovace. Ve vládě měl nahradit končící ministryni Helenu Langšádlovou. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy