Nejcennější značka světa: Coca-Cola dostala na frak. Kdo je na špici?

New York - Coca-Cola přišla po třinácti letech o pozici nejcennější značky světa. Tento nápojový gigant letos v žebříčku sestavovaném konzultační společností Interbrand přeskočili dva američtí technologičtí giganti, Apple a Google.

Coca-Cola se v čele držela od roku 2000, kdy se začal tento žebříček zveřejňovat. V první pětce skončily ještě dvě další technologické firmy, a to IBM a Microsoft.

Interbrand ohodnotil značku Apple na 98,32 miliardy USD (1,9 bilionu Kč). Meziročně hodnota značky stoupla o 28 procent. Ještě v roce 2011 byl přitom výrobce iPhonů a iPadů na osmém místě. Loni však hodnota značky prudce vzrostla, konkrétně o 129 procent.

Mezi největší skokany se letos zařadili Facebook a Google. Hodnota značky Facebook se zvýšila o 43 procent a posunula se na 52. z 69. příčky. Hodnota druhého Googlu se zvýšila o 34 procent.

Nejvýše postavenou neamerickou značkou je jihokorejský Samsung, který je na osmé příčce. Z evropských značek je nejvýše Mercedes-Benz, který obsadil 11. pozici, za ním je hned další automobilová značka, BMW. K nejhodnotnějším evropským značkám patřila v uplynulých letech Nokia, která ale zaznamenala výrazný propad a letos se její hodnota snížila o 65 procent. Nokia se tak propadla na 57. příčku z loňské 19. pozice.

Z nových značek se nejvýše letos ocitla mediální značka Discovery, která je na 70. pozici. Mezi nováčky v žebříčku jsou dále značky Duracell a Chevrolet.Seznamu 100 nejhodnotnějších značek dominují značky ze Spojených států, kterých je celkem 54. Z Evropy je 31 značek.

Trochu jinak vypadá žebříček nejobdivovanějších firem:

1. Apple: Navzdory trapasu s nepovedenými mapami a padajícím akciím, Apple zůstává finančním kolosem.

2. Google: Podle žebříčku nejpoptávanějších zaměstnavatelů na profesní síti LinkedIn zůstává obr ze Silicon Valley nejatraktivnějším místem, kde pracovat. Stejně tak Google vede podobný žebříček, který sestavil časopis Fortune.

3. Amazon.com si zachovává konkurenceschopnost díky nízkým cenám, kvalitním zákaznickým službám a masivní expanzí po celém světě, tvrdí autoři žebříčku.

4. Coca-Cola: Expanze amerického gigantu do Asie pokračovala i v loňském roce, například v Indii nebo v Thajsku zaznamenaly tržby Coca-Coly dvojciferný nárůst.

5: Starbucks: Největší kavárenský řetězec světa, který letos slaví 42 let historie, začínal v Seattlu s jedinou prodejnou. V uplynulých letech na něj sice dolehla krize a stovky svých obchodů musel uzavřít, stejně tak hned v roce 2008 oznámil propuštění 7 procent svých zaměstnanců, v roce 2012 ale řetězec utržil 13,3 miliardy dolarů, meziročně tedy o 14 procent více.

6. IBM: Jedna z největších světových společností, které působí v oblasti informačních technologií, už řadu let netěží z výroby osobních počítačů, ale z analýzy dat a cloudových služeb. Úspěšný je také program Watson, který se má nově začít využívat ve zdravotnictví.

7. Southwest Airlines: Čistý zisk americké letecké společnosti loni vzrostl o 26 procent. Nízkonákladové aerolinky lákají zákazníky například na možnost změny rezervace zdarma nebo na to, že přistávají i na méně známých letištích.

8: Berkshire Hathaway: Impérium, které patří investorovi Warrenu Buffettovi, zaměstnává na 250 tisíc osob a v hotovosti drží téměř 50 miliard dolarů. Přesto Buffett loni polovinu svých masivních zisků věnoval na charitu a zároveň vyzval své konkurenty, aby učinili totéž.

9: Walt Disney: Mediální a zábavní gigant se v roce 2012 dostal na titulky díky akvizici, v rámci které koupil za více než 4 miliardy dolarů společnost LucasFilm. Walt Disney se tak může pustit do výroby sedmé řady Hvězdných válek, ty by měly do kin přijít v roce 2015.

10: Fedex: Nápad, se kterým firma přišla už v roce 1971, byl od počátku jednoduchý: okamžitá a včasná dodávka balíků. Na počátku společnost zaměstnávala 389 lidí. Během prvního dne doručila 186 balíků do 25 amerických měst. V roce 1983 byl FedEx první podnikem v USA, který vydělal miliardu dolarů, aniž by se pouštěl do fúze či akvizice. V posledních letech se sice nevyhnul úsporám a propouštění tisíců lidí, nadále však patří ke světovým lídrům a zajišťuje zásilky do více než 220 zemí během jednoho až tří dnů, napsal server Aktualne.cz.

Související

Vláda ČR

Vláda chce, aby pokračovala podpora firem exportujících na Ukrajinu

Vláda na středečním jednání rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na Ukrajinu. Schválila také dar pěti nevyužívaných vozů Službě státní ochrany Ukrajiny a rozvojový program státu pro realizaci záměru podpory bydlení, který má pomoci obcím zajistit vhodné pozemky pro výstavbu nájemních obecních bytů.
Ilustrační foto

Kiwi se potýká se ztrátami. Propustí stovky zaměstnanců

Brněnská společnost Kiwi.com, specializující se na vyhledávání letenek, prochází významnými změnami. Přestože firma v roce 2022 zaznamenala růst o více než sto procent a dosáhla příjmů přesahujících šest miliard, stále se potýká s ročními ztrátami. V minulém roce byly náklady o téměř půlmiliardu vyšší než příjmy. 

Více souvisejících

firmy apple Coca-Cola

Aktuálně se děje

před 48 minutami

před 58 minutami

Mark Rutte, Ukrajinský mírový summit 2024 (Bürgenstock)

Rutte má zelenou. Na cestě do vedení NATO ho podpořilo Slovensko i Orbán

Maďarsko je ochotno podpořit kandidaturu Marka Rutteho na pozici generálního tajemníka NATO, uvedl v úterý maďarský premiér Viktor Orbán na sociální síti X. Odcházející nizozemský premiér Mark Rutte se setkal s Viktorem Orbánem na okraj neformálního summitu lídrů členských zemí EU v Bruselu.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Cristiano Ronaldo

Euro 2024: Hašek by rád porazil Ronalda, portugalskému kouči Martínezovi se styl Čechů líbí

Očekávaný vstup do fotbalového Eura z pohledu české fotbalové reprezentace se blíží, jelikož už v úterý večer od 21:00 nastoupí v Lipsku do duelu proti Portugalsku. Tedy proti týmu, který je pasován mezi největší favority celého turnaje. Z české strany vyšlo najevo, že jsou všichni hráči zdravotně v pořádku, i kapitán Tomáše Součka, jenž měl problémy s nohou a úlevy na trénincích. Portugalský stratég  Roberto Martínez českou reprezentaci nehodlá nikterak podceňovat.

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Palestina

Palestina míří ke kolapsu. Vznikne druhá Gaza, varují Norové

Palestinská samospráva by se mohla v nadcházejících měsících rozpadnout, uvedl v pondělí norský ministr zahraničí Espen Barth Eide. Důvodem je údajně nedostatek finančních prostředků, pokračující násilí a skutečnost, že půl milionu Palestinců nesmí pracovat v Izraeli, uvedl server CNN.

před 6 hodinami

Fotbal, ilustrační fotografie.

Euro 2024: Slováci příkladným srdnatým výkonem a týmovou bojovností udolali Belgii 1:0

V rámci letošního fotbalového Eura v Německu se zrodilo první velké překvapení a postarali se o něj Slováci, když udolali favorizované Belgičany 1:0 zásluhou gólu Ivana Schranze ze 7. minuty po hrubé chybě v belgické obraně. Slovákům navíc vedle srdnatého výkonu a týmové bojovnosti přálo i štěstí, když hned dvě branky Romela Lukaka nebyly uznány po zásahu VARu. Nejprve kvůli ofsajdu, poté kvůli hraní rukou. Na belgické straně byla vidět spousta špatných rozhodnutí v klíčových momentech.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Peking nemůže mít obojí. NATO mluví o sankcích proti Číně za podporu Ruska

Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg během své pondělní návštěvy ve Washingtonu prohlásil, že NATO by mělo požadovat finanční kompenzaci od Číny za její podporu Rusku. Uvedl to server BBC.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy