Investiční firma miliardáře Buffetta dosáhla rekordního zisku

Omaha - Čistý zisk investiční společnosti Berkshire Hathaway známého amerického miliardáře Warrena Buffetta ve druhém čtvrtletí stoupl o více než 40 procent na rekordních 6,4 miliardy dolarů (zhruba 132 miliard Kč). Za růstem zisku stály vysoké investiční příjmy a zlepšené výsledky aktivit ve zpracovatelském sektoru, službách a maloobchodě, napsala agentura Reuters.

Skupina Berkshire Hathaway ovládá více než 80 dceřiných společností, které podnikají v různých odvětvích. Vlastní rovněž významné podíly v řadě známých firem, jako jsou Coca-Cola, IBM a American Express. Buffett si díky svým úspěšným investicím vysloužil přezdívku "věštec z Omahy".Podle analytiků jsou výsledky podniku díky diverzifikaci aktivit silně spojené s celkovým výkonem americké ekonomiky, která ve druhém čtvrtletí stoupla o čtyři procenta. "Je jasné, že sázka Warrena Buffetta na ekonomiku USA se vyplácí," uvedl prezident investiční společnosti Destination Wealth Management Michael Yoshikami.Tržby společnosti Berkshire Hathaway stouply o 11 procent na téměř 50 miliard dolarů. Firma měla na konci čtvrtletí na hotovosti více než 55 miliard dolarů, což poskytuje Buffettovi prostor pro další velké akvizice, pokud nalezne vhodné cíle pro převzetí. Loni společnost Berkshire koupila americkou energetickou firmu NV Energy za 5,6 miliardy dolarů a výrobce kečupů Heinz za 28 miliard dolarů.Kdo je to Warren Edward Buffett?Je přezdíván jako "Věštec z Omahy" či "Zázrak z Omahy", narodil se 30. srpna 1930 v Omaze, státu Nebraska. Je americký miliardář, investor, obchodník a filantrop. V roce 2007 jej časopis Time uvedl na seznamu 100 nejvlivnějších lidí světa. V roce 2008 byl podle žebříčku, který sestavuje časopis Forbes, nejbohatším člověkem na světě. V roce 2013 mu jeho majetek zajistil 4. místo mezi nejbohatšími lidmi světa. Převážnou část svého jmění získal z investic, které uskutečnil prostřednictvím holdingové společnosti Berkshire Hathaway, ve které je největší akcionář a CEO. Jeho současný majetek je odhadován kolem 58,2 miliard dolarů a dělá ho 4. nejbohatším člověkem na světě.

Související

Více souvisejících

Berkshire Hathaway (firma známého miliardáře Warrena Buffetta) Warren Buffett

Aktuálně se děje

před 48 minutami

před 2 hodinami

včera

včera

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Proč USA odkládaly pomoc pro Ukrajinu? Jeden z politiků konečně prozradil důvod

Hakeem Jeffries, vůdce demokratické menšiny v americké Sněmovně reprezentantů, v neděli zdůraznil, že USA musí nadále podporovat Ukrajinu, aby zabránily rozsáhlejší válce. Za zdržení dodávek pomoci pro Ukrajinu obvinil frakci v řadách Republikánské strany, která je nakloněna Rusku, informuje stanice CBS News.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy