Zlato letos zdražilo o 20 procent. Příští rok mohou padnout rekordy, odhadují analytici

Cena zlata se podobně jako loni i v letošním roce zvýšila zhruba o 20 procent a vzestupný trend by podle většiny analytiků měl pokračovat. Žlutému kovu pomáhají nízké úroky a také nevídaný přiliv peněz, které centrální banky uvolňují na podporu ekonomiky zasažené koronavirovou krizí.

Někteří z analytiků se podle agentury DPA domnívají, že padnout by v příštím roce mohly i nové rekordy. Nyní se cena pohybuje kolem 1880 dolarů za troyskou unci (oz; 31,1 gramu).

Optimismus dávají najevo také analytici společnosti Commerzbank, kteří odhadují, že by cena troyské unce mohla do konce příštího roku vystoupat až na 2100 dolarů (44.885 Kč). Tím by padl rekord z letošního léta, kdy se unce zlata prodávala zhruba až za 2075 dolarů.

Odhad, že se zlato bude koncem příštího roku prodávat dráže, než je jeho aktuální cena, sdílejí také analytici oslovení agenturou Bloomberg. Domnívají se, že jedna unce bude stát kolem 1900 dolarů.

Za jednu z nejsilnějších hnacích sil pro cenový růst se stále považuje velmi uvolněná měnová politika předních centrálních bank. A taková má zůstat i v dlouhodobém horizontu, i pokud se podaří dostat koronavirovou krizi díky účinným vakcínám pod kontrolu.

"Změnu velmi expanzivní měnové a daňové politiky navzdory blížícímu se očkování neočekáváme," říká Carsten Fritsch, který se v Commerzbank specializuje na suroviny. Díky politice nulových úroků se ze zlata, které také nepřináší žádné úroky, stává poměrně lukrativní investice. Zvláště vzhledem k tomu, že mnoho ekonomů očekává příští rok návrat inflace.

Jako nákupčí zlata by se nicméně mohly na světovém trhu znovu objevit i samy centrální banky. Ty své zlaté rezervy v předchozích dvou letech vydatně zvyšovaly, letos však jejich zájem výrazně opadl.

Nejsilnější pobídku pro cenu zlata ale představuje poptávka finančních investorů. Podle nejnovější ankety Světové rady pro zlato (WGC) se v prvních třech kvartálech tohoto roku rekordně zvýšil zájem o burzovně obchodované fondy (ETF) podložené fyzickým zlatem.

Naopak na poptávku po zlatých špercích stále doléhají negativní dopady pandemie. Po prudkém jarním propadu se podle WGC sice v létě zlepšila, přesto ale byla od července do září o třetinu nižší než ve stejném období loni.

Analytik Fritsch z Commerzbank je ale optimista. "Vzhledem k množství svateb odložených kvůli koronavirové pandemii se vytvořil značný doháněcí potenciál za předpokladu, že se veřejný život s vakcínou vrátí částečně do normálu," řekl.

Související

Bitcoin Komentář

Zlato nebo Bitcoin pod stromeček? Pro a proti investice jako vánočního dárku

Zdání klame, říká se, jenže právě nyní, jen pár dní před rozdáváním dárků u vánočního stromečku, to platí o to víc. Trápíte se možná tíživou otázkou, co byste zrovna měli pořídit jako vánoční dárek. Určitě chcete, aby to nebylo nic všedního a „měkkého“, ale ani příliš drahého. Když se člověk podívá třeba na řadu grafů vývoje investičních nástrojů, možná taky přijde nápad: Investice jako dárek. Stojí za to třeba koupit si pod stromeček nějaký ten Bitcoin nebo zlato a čekat pár měsíců na to, až se vše zhodnotí?

Více souvisejících

Zlato Ekonomika

Aktuálně se děje

před 41 minutami

před 59 minutami

Paul Auster

Zemřel slavný americký spisovatel Paul Auster

Ve věku 77 let zemřel v noci na středu ve svém bytě v newyorské čtvrti Brooklyn americký spisovatel a scenárista Paul Auster. Příčinou smrti byly komplikace spojené s rakovinou plic. Austerovo úmrtí pro deník The New York Times potvrdila Jacki Lyndenová, která se s ním přátelila.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

včera

včera

včera

Hackeři, ilustrační foto

Hackeři nabourali web KGB, zveřejnili nabídky na spolupráci z Česka

Hackeři, sympatizující s opozicí vůči běloruskému prezidentu Alexandru Lukašenkovi, úspěšně pronikli na server tajné politické policie KGB a zveřejnili online 40 000 udání, včetně nabídek dobrovolné spolupráce, a to i od Bělorusů žijících v zahraničí, včetně Česka.

včera

Satelit, ilustrační foto

Estonsko obvinilo Rusko z rušení GPS signálů

Estonsko obvinilo Rusko z porušování mezinárodních pravidel ohledně vzdušného prostoru tím, že ruší signály navigačního systému GPS. Estonský ministr zahraničí Margus Tsahkna plánuje tuto záležitost projednat se svými partnery v NATO a Evropské unii. Informuje o tom agentura Reuters.

včera

včera

včera

Pálení čarodějnic

Pálení čarodějnic dříve a dnes. Jak se změnil tento zvyk napříč historií?

Poslední dubnovou noc nazývali naši předci nocí Filipojakubskou a spojovali ji s mnohými pověrami a zvyky, které převážně souvisely s lidovou vírou v existenci čarodějnic. Proto se také později začalo v souvislosti s 30. dubnem hovořit o pálení čarodějnic. Jak se podoba lidového svátku během historie proměnila? 

včera

Evropská Unie

Další odchod z EU? Šance jsou malé, neodejde Polsko ani Maďarsko

Odborníci z Polska vyjádřili názor, že pravděpodobnost tzv. polexitu, tedy vystoupení Polska z Evropské unie, je velmi nízká. Tento postoj zazněl v úterý, krátce před oslavami 20. výročí vstupu země do EU, informuje agentura PAP. Podobně nízká je i šance na vystoupení Maďarska.

včera

Donald Trump

Trump dostal u soudu tučnou pokutu za veřejné vyjadřování

Exprezident Spojených států Donald Trump dostal pokutu ve výši 9 000 dolarů (přibližně 211 000 Kč) za opakované porušování nařízení, které mu zakazovalo veřejně komentovat svědky, porotce a další osoby spojené s jeho soudním procesem týkajícím se údajných plateb pornoherečce za mlčenlivost.

včera

Charles Michel, Summit skupiny G7, Hirošima, Japonsko, 19.–21. května 2023

Před 20 lety se EU masivně rozšířila. Michel naznačil, kdy dojde k dalšímu přijímání států

Přijetí deseti států do EU v roce 2004 symbolizovalo odstranění železné opony a překonání historického dělení Evropy. Německý prezident Frank-Walter Steinmeier zdůraznil v úterý na konferenci "20 let Česka v EU" na Pražském hradě, že to byl zásadní průlom. Připomněl, že i tehdy existovaly obavy, zda EU bude schopna zvládnout výzvy spojené s takto rozsáhlým rozšířením.  

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie

Muž s mečem zaútočil na lidi v Londýně

Muž zaútočil s autem a mečem na lidi na severovýchodním předměstí Londýna. Uvedla to v úterý místní policie, která podezřelého zadržela. Se zraněními bylo hospitalizováno v Hainaultu pět osob, informuje BBC.

včera

Výrazně se sníží důchody, nebo porostou daně. Jurečka popsal, co bez reformy hrozí Česku

Bez důchodové reformy hrozí v budoucnosti buď výrazné snížení výše důchodů nebo zvýšení daní. Ministr práce Marian Jurečka zdůraznil, že navrhované změny, včetně navyšování důchodového věku nad 65 let, mají za cíl udržet propad systému penzí na úrovni jednoho procenta HDP, což odpovídá loňským hodnotám.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy