Biden bude víc předvídatelný. Americké firmy ho vyzvaly ke sjednocení společnosti

Šéfové amerických podniků čekají od nově zvoleného prezidenta Joea Bidena zejména větší předvídatelnost, méně překvapivých rozhodnutí a celkově tradičnější vztahy s Bílým domem. Chtějí také, aby se Biden hned na začátku zaměřil na boj s pandemií způsobenou šířením nového koronaviru. Napsal to ekonomický list The Wall Street Journal (WSJ).

Mnoho ředitelů vidí Bidena v otázkách byznysu jako centristu a v dalších čtyřech letech očekávají klidnější, veřejně méně turbulentní vztahy. A to i přesto, že s administrativou nebudou vždy souhlasit. To bude zřejmě hlavní změna proti minulým čtyřem letům, kdy šéfové firem dostali od vlády téměř vše, o co si řekli.

"Bude to snazší, protože to bude větší stabilita," myslí si šéf společnosti UGN Peter Anthony. Jeho firma sídlí u Chicaga, dodává automobilové díly a má asi 2200 zaměstnanců. "Šéfové podniků budou vědět, co mohou očekávat, až se s ním potkají. Když znáte pravidla hry, můžete hrát," dodal.

Ředitelé amerických firem si také myslí, že jizvy, které u veřejnosti zanechají letošní prezidentské volby, se budou nějaký čas hojit. Kontroverzní souboj, který završily náročné dny čekání na výsledek, přiměl část podnikových lídrů, aby vyzvali Bidena ke sjednocení země.

"Jedním z prvních úkolů pro nového prezidenta bude, aby změnil náladu, kterou teď podle mě charakterizuje strach, obavy a nejednotnost, a místo toho přinesl naději a začlenění," poznamenal Robert Rosenberg, který 35 let pracoval jako generální ředitel společnosti Dunkin' Donuts, nyní známé jako Dunkin' Brands Group. "Lídr zanechává obrovský stín na celé instituci," dodal.

A s tím souhlasí i další ředitelé. "To nejdůležitější, co teď musíme udělat, je sjednotit se," řekl šéf společnosti na výrobu pochoutkových tyčinek KIND Daniel Lubetzky. "Teď je čas na sjednocení," přidal se šéf investiční banky JPMorgan Chase & Co James Dimon. "Výsledky prezidentských voleb musíme respektovat, jak jsme to dělali také u jiných voleb, uznat rozhodnutí voličů a podpořit klidné předání moci," dodal.

Šéfové amerických podniků se domnívají, že prioritou by pro Bidena a jeho tým nyní měla být další podpora firem i spotřebitelů, na které dolehla pandemie, a také opatření k zastavení dalšího šíření koronaviru. Mnoho ředitelů firem volá i po zvýšení vládních výdajů na infrastrukturu, díky čemuž lze vytvořit pracovní místa. Po nové administrativě také chtějí spolupráci s dalšími zeměmi v záležitostech ochrany klimatu a boje s novým koronavirem.

"Čím dál více problémů dnešní doby vyžaduje silnější spolupráci mezi Spojenými státy a zbytkem světa," napsal na podnikovém blogu prezident softwarové společnosti Microsoft Brad Smith.

Prezidentské volby v USA skončily těsným výsledkem, všechny hlasy ještě nejsou sečteny. Americká média za vítěze prohlásila kandidáta Demokratické strany Joea Bidena, ačkoliv tým dosavadního prezidenta Donalda Trumpa hlasování v některých státech kvůli údajným podvodům zpochybnil a obrátil se na soud.

The Wall Street Journal poznamenal, že silné zastoupení republikánů v Kongresu některým byznysmenům signalizuje, že voliči si nepřejí zásadní změnu politiky, kterou dosavadní prezident Trump uplatňovat v hospodářské oblasti.

Související

Izraelská armáda

Izrael opatrně rozšířil operace v Rafahu, Nechce naštvat Bidena

Izraelský bezpečnostní kabinet schválil "mírné rozšíření" operací armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy. Zároveň nařídil svým vyjednavačům pokračovat ve snahách o uzavření dohody o výměně rukojmí s militantním hnutím Hamás. S odvoláním na server Axios o tom v pátek informovala agentura Reuters.

Více souvisejících

Joe Biden firmy Ekonomika USA (Spojené státy americké) The Wall Street Journal Microsoft

Aktuálně se děje

před 42 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Evropská Unie

EU schválila nový desetibodový pakt o migraci a azylu

Ministři členských zemí Evropské unie (Rada EU) v úterý v Bruselu definitivně schválili nový pakt o migraci a azylu, tedy masivní přepracování dosavadních migračních a azylových zákonů eurobloku. Uvedla to agentura Reuters.

před 2 hodinami

Marek Ženíšek (TOP 09)

Ženíšek bude od čtvrtka novým ministrem pro vědu

Česko bude mít nového ministra pro vědu, výzkum a inovace, který nahradí poslankyni Helenu Langšádlovou (TOP 09). Prezident Petr Pavel se chystá jmenovat Marka Ženíška (TOP 09) ve čtvrtek dopoledne, informoval Pražský hrad na webu. 

Aktualizováno před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Válka v Izraeli

USA nepovažují zabíjení Palestinců v Pásmu Gazy za genocidu

Administrativa amerického prezidenta Joea Bidena nepovažuje zabíjení Palestinců v Pásmu Gazy izraelskou armádou, která vede válku proti militantnímu hnutí Hamás, za genocidu. V pondělí to uvedl poradce Bílého domu pro národní bezpečnost Jake Sullivan, informuje agentura Reuters.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Ondřej Zajíc

Autoři absurdního dramatu cítí, že naše civilizace je v koncích, říká režisér Ondřej Zajíc

Divadelní hra "Koza aneb Kdo je Sylvie", kterou před 22 lety napsal Edward Albee je provokativním dramatickým dílem, které zkoumá hluboké lidské emoce a konflikty. Režisér Ondřej Zajíc přináší svůj unikátní pohled na Albeeho text, prostřednictvím inovativního a emotivního ztvárnění. Inscenace Koza aneb Kdo je Sylvie, nabízí divákům silné a nekompromisní reflexe lidské podstaty a jejích temných stránek.

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Mychajlo Podoljak, poradce z kanceláře ukrajinského prezidenta

Kyjev: Putinovy změny ukazují na totální militarizaci ekonomiky

Změny v ruské vládní struktuře, které navrhl prezident Vladimir Putin, ukazují na "totální militarizaci ekonomiky a restrukturalizaci armádních zásobovacích systémů pro nekonečnou válku," uvedl Mychajlo Podoljak, poradce vedoucího kanceláře ukrajinského prezidenta, v reakci na nové personální obsazení po Putinově inauguraci.

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

Výhled počasí až do června: Meteorologové řekli, kam vyšplhají teploty

Červnem začíná meteorologické léto, do jehož úvodních dní už vidí meteorologové z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Nejvyšší teploty během tohoto a dalších tří týdnů mají dosáhnout až 25 stupňů. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy