Čína si kvůli antidumpingovým clům stěžuje u WTO na Austrálii

Čína si u Světové obchodní organizace (WTO) stěžuje na antidumpingová cla a některá další opatření, která u tří kategorií produktů uplatňuje Austrálie. Oznámilo to dnes ministerstvo obchodu v Pekingu. Vztahy mezi oběma zeměmi jsou nejhorší za desítky let a Canberra už se na WTO dvakrát obrátila, neboť je přesvědčena, že Peking na ni vyvíjí obchodní nátlak.

Mluvčí ministerstva obchodu v Pekingu řekl, že Čína se odvolá proti clům, která Austrálie zavedla na dovoz železničních kol, stožárů větrných elektráren a nerezových dřezů. Podle agentury Reuters je to zjevně odvetné opatření.

"Čína doufá, že australská strana přijme konkrétní opatření a špatné praktiky napraví, aby zabránila problémům v obchodě se souvisejícími produkty a aby se obchod co nejdříve vrátil k normálu," uvedl mluvčí Kao Feng.

Australský ministr obchodu Dan Tehan řekl, že stížnost Pekingu jeho vládu překvapila. "Normálně to chodí tak, že připomínky k opatřením, která jsme zavedli, vám sdělí prostřednictvím konkrétního výboru WTO nebo prostřednictvím činitelů, kteří se tomu věnují při bilaterálních jednáních," řekl dnes ministr novinářům v australské metropoli. "Nic z toho jsme neviděli," dodal.

Tehan se rovněž podivil, proč trvalo Pekingu tak dlouho, než stížnost podal, když Austrálie dva ze zmíněných tří celních poplatků zavedla už v letech 2014 a 2015. Třetí clo je v platnosti od roku 2019. "Proč to dělají až teď?" ptal se australský ministr.

Austrálie zavedla na stožáry větrných elektráren z Číny clo v celkové výši 10,9 procenta, na železniční kola 17,4 procenta a na dřezy až 60,2 procenta. Canberra tento týden oznámila, že se obrátí na WTO kvůli rozhodnutí Pekingu zavést cla na australské víno. To je jednou z několika položek, na které se Čína v posledních měsících zaměřila.

Vztahy s Čínou, které se vyostřily, už když Austrálie v roce 2018 zakázala čínské technologické společnosti Huawei účast na výstavbě svých telekomunikačních sítí páté generace (5G), se loni ještě zhoršily. Canberra totiž vyzvala k nezávislému vyšetřování původu koronavirové pandemie. První případy šíření nového typu koronaviru se totiž koncem roku 2019 objevily v Číně.

Peking odpověděl zavedením cel na komodity z Austrálie, včetně vína a ječmene, a omezil z Austrálie dovoz hovězího masa, uhlí a hroznů. Austrálie už se na WTO obrátila kvůli rozhodnutí Číny uvalit cla na dovoz ječmene.

Související

Tomáš Zdechovský Komentář

Evropa se musí lépe bránit ruskému a čínskému vměšování

Zahraniční zásahy do demokratických procesů zvláště ze strany Ruska a Číny představují rostoucí hrozbu pro bezpečnost členských států i EU jako celku, zejména v souvislosti s opravdu překotným technologickým rozvojem a probíhající válkou odehrávající se těsně za hranicemi EU. Evropská lidová strana (EPP GROUP in the EP), která je nejsilnější frakcí v Evropském parlamentu, usilovně bojuje proti vměšování Ruska a Číny do demokratických procesů v zemích EU.

Více souvisejících

Čína clo

Aktuálně se děje

před 53 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Ilustrační fotografie

Muž s mečem zaútočil na lidi v Londýně

Muž zaútočil s autem a mečem na lidi na severovýchodním předměstí Londýna. Uvedla to v úterý místní policie, která podezřelého zadržela. Se zraněními bylo hospitalizováno v Hainaultu pět osob, informuje BBC.

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie.

Dnes je Mezinárodní den tance. Kdy a jak začali lidé tančit?

Tanec je starý tak jako samo lidstvo. Během dlouhé historie prošel tanec vývojem a mnoha proměnami. Vznikly jeho specifické podoby pojící se s obdobími v roce, důležitými okamžiky v životě člověka nebo nejrůznějšími rituály. Pomocí tance se vyjadřovaly emoce či národní identita. Jaká je historie tance, který má dnes svůj mezinárodní den?

včera

RECENZE: Boy Kills World v krvavé lázni zabíjí struhadlem a drží se videoherních kontur

Ačkoli film Boy Kills World se v nabídce českých kin objevil relativně nenápadně, nabízí zběsilou, ujetou a sebeuvědomělou akční jízdu, kde je dějovým tahounem samotné násilí. Postmoderní hříčka sází na nápaditou stylistiku a moralizování zahazuje daleko od zmasakrovaných antagonistů.

Zdroj: Martin Pleštil

Další zprávy