Dědic Samsungu čelí nové kauze. Podle vyšetřovatelů podváděl při fúzi z roku 2015

Dědic jihokorejského průmyslového konglomerátu Samsung Group I Če-jong čelí novým obviněním kvůli své roli ve fúzi z roku 2015. Podle vyšetřovatelů se kontrolu nad skupinou pokusil získat podvody s akciemi a falšováním účetnictví. Informuje o tom dnes BBC. Obchodní a politický skandál kolem fúze dvou firemních divizí Samsungu vedl v Jižní Koreji až k sesazení prezidentky.

I Če-jong stanul ve vedení jednoho z největších korporátních impérií v roce 2014, kdy jeho otce a do té doby šéfa společnosti postihl infarkt. V roce 2017 byl pak I Če-jong zadržen na základě obvinění, že podplatil tehdejší prezidentku Pak Kun-hje, aby mu pomohla získat kontrolu nad širší částí skupiny. Kruhům kolem bývalé prezidentky údajně poskytl 43 miliard wonů (přes 793 milionů Kč).

Lee Jae-yong, the heir to Samsung, was indicted on charges of engaging in stock price manipulation, unfair trading and other illegal means to tighten his control over South Korea's biggest conglomerate https://t.co/RHtW17Tivp

— The New York Times (@nytimes) September 1, 2020

Soud nyní dvaapadesátiletého muže následně shledal vinným ze zpronevěry peněz Samsungu a odsoudil ho k pětiletému trestu, který před dvěma lety zmírnil odvolací soud. Exprezidentka byla kvůli korupční kauze sesazena a nyní si odpykává dlouholetý trest.

Podle BBC není pravděpodobné, že by I Če-jong, známý také jako Jay Y. Lee, čekal na soud ve věci nových obvinění ve vazbě. Obžaloba ale nezohlednila doporučení občanské komise, že by I Če-jong, který je vnukem zakladatele Samsungu, neměl být obviněn.

Samsung je největším světovým výrobcem polovodičů a těží z rostoucí poptávky po čipech pro osobní počítače a servery kvůli zvýšené práci z domova a výuce přes internet. Ve druhém čtvrtletí zvýšil provozní zisk podle předběžných údajů o 23 procent na 8,1 bilionu wonů.

Akcií firem sdružených v Samsungu se dnešní zpráva výrazněji nedotkla, obchodování uzavřely se zisky.

Související

I Če-jonga

V Soulu začalo poslední soudní jednání v kauze dědice Samsungu

V Jižní Koreji dnes začalo poslední soudní jednání v kauze dědice průmyslového konglomerátu Samsung Electronics, který byl obviněn z korupce. Soud v metropoli Soulu rozhodne, zda se I Če-jong vrátí do vězení, informovala agentura Reuters. Potomek jedné z nejmocnějších jihokorejských rodin byl v roce 2017 odsouzen na pět let za úplatky v kauze bývalé jihokorejské prezidentky Pak Kun-hje.

Více souvisejících

I Če-jonga (Samsung) Samsung Jižní Korea Ekonomika

Aktuálně se děje

před 31 minutami

před 40 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 6 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Evropou prošly prvomájové demonstrace. V Německu a Francii zasahovala policie

Prvomájové demonstrace v Paříži a německých městech byly provázeny napětím a incidenty. V Paříži došlo k rozbíjení nejméně dvou výloh obchodů radikály, zatímco ve Stuttgartu se střetly protestující s policií, jak informovala agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy