Elon Musk se stal nejbohatším člověkem světa, porazil Bezose

Šéf a spoluzakladatel americké společnosti Tesla Elon Musk se dnes stal nejbohatším člověkem světa. Jeho majetek podle agentury Bloomberg přesahuje 188 miliard dolarů (přes čtyři biliony Kč). Musk, který stojí i za úspěchem firmy SpaceX, v prvenství předstihl zakladatele internetového obchodu Amazon Jeffa Bezose. Ten se titulem nejbohatšího člověka světa podle žebříčku agentury Bloomberg pyšní od října 2017.

Akcie Tesly si kolem 17:00 SEČ připisovaly kolem 5,4 procenta. Ve středu na burze zpevnily o 2,8 procenta. Hodnota Muskova majetku ve středu dosáhla 181,1 miliardy USD (3,9 bilionu Kč).

Posledních 12 měsíců bylo přitom pro Muska mimořádných. Hodnota jeho čistého majetku stoupla za rok o 150 miliard USD, což bylo podle Bloombergu možná rekordní tempo růstu. Hlavní příčinou bylo prudké zvýšení ceny akcií Tesly, které loni zpevnily o 743 procent. Přispěl k tomu trvající zájem investorů z Wall Street i těch drobných, v závěru roku pak zahrnutí do prestižního indexu S&P 500.

Analytici se domnívají, že akcie Tesly by mohly pokračovat v růstu i nadále, protože američtí demokraté se zasazují o rychlejší přijetí elektrických vozidel. To by se jim mohlo podařit prosadit, když mají nyní pod kontrolou obě komory Kongresu.

Musk navzdory svému obrovskému majetku prohlásil, že má jen malý zájem o hmotné věci a mimo své podíly ve firmách Tesla a SpaceX nemá významnější majetek. Minulý měsíc v rozhovoru s mediální společností Axel Springer uvedl, že jeho hlavním záměrem je urychlit vývoj lidstva v civilizaci cestující do vesmíru, k čemuž potřebuje značný majetek.

Hodnota majetku 500 nejbohatších lidí světa v žebříčku Bloombergu loni stoupla o rekordních 1,8 bilionu USD, což je o 31 procent.

Související

Více souvisejících

Elon Musk Jeff Bezos nejbohatší lidé světa

Aktuálně se děje

Aktualizováno před 20 minutami

před 20 minutami

před 1 hodinou

Čerpací stanice, ilustrační fotografie.

Pohonné hmoty mají zlevnit. Navzdory začátku motoristické sezóny

Cena benzinu překročila 40 korun za litr, nafta je o více než korunu levnější. Navzdory zahájení motoristické sezóny se čeká první letošní výraznější zlevňování pohonných hmot. Důvodem je znatelný pokles cen ropy, která se minulý týden prodávala za cenu kolem 90 dolarů za barel. Nyní stojí méně než 84 dolarů. 

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Robert Fico

Fico zkritizoval Evropskou unii: Není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu

Dnes slovenský premiér Robert Fico kritizoval Evropskou unii, že není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu a označil všechny schůzky státníků členských zemí EU za "válečné kabinety". Toto prohlášení učinil na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU. Fico také kritizoval zahraniční politiku EU a odmítl nový migrační pakt.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 8 hodinami

před 10 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

Vstup Česka do Evropské unie byl výhrou, i když EU není bezchybná, řekl Pavel

Při zahájení festivalu United Islands of Prague prezident Petr Pavel zdůraznil, že vstup České republiky do Evropské unie byl výhrou, i když EU není bezchybná. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy