Elon Musk válí. Tesla vystřídala GM na postu nejhodnotnější americké automobilky

Výrobce elektromobilů Tesla díky překvapivě příznivým hospodářským výsledkům vystřídal firmu General Motors (GM) na postu největší americké automobilky z hlediska tržní hodnoty. Akcie Tesly uzavřely čtvrteční obchodování s nárůstem o téměř 18 procent. Tržní hodnota podniku tak dosáhla 53,7 miliardy dolarů (zhruba 1,24 bilionu korun), zatímco tržní hodnota GM činila 51,1 miliardy dolarů, napsala agentura DPA.

Tesla, v jejímž čele stojí známý americký podnikatel Elon Musk, v letošním třetím čtvrtletí překvapivě vykázala zisk po ztrátách v první polovině roku. Firma v noci na čtvrtek oznámila, že v období od července do září vydělala 143 milionů dolarů.

Super proud of Tesla team for great execution & support of Tesla customers greatly appreciated!!

— Elon Musk (@elonmusk) October 23, 2019

Tesla se na post nejhodnotnější americké automobilky dostala už v minulosti. Nedokázala se tam ale udržet a v poslední době v tržní hodnotě za GM výrazně zaostávala, upozorňuje agentura Reuters.

Tesla se dlouhodobě potýká se ztrátami a ještě nikdy nedosáhla celoročního zisku. V prvním pololetí firma prodělala 1,1 miliardy dolarů. Řada investorů proto začala ztrácet v podnik důvěru, a to navzdory pokračujícímu růstu prodeje.

Automobilka ve své výsledkové zprávě předpověděla, že v budoucnosti zůstane zisková s "možnými přechodnými výjimkami" v době spouštění nových produktů. Firma loni podnikla důrazné kroky ke snížení nákladů, včetně zrušení tisíců pracovních míst.

Související

Více souvisejících

Tesla Motors General Motors Elon Musk automobilový průmysl Ekonomika USA (Spojené státy americké)

Aktuálně se děje

včera

včera

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Netanjahu: Pokud se neubráníme sami, nikdo nás neubrání. Zvládneme to i sami

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu odmítl tlak mezinárodního společenství, které požaduje pozastavení válečného tažení v Pásmu Gazy. Podle agentur AP a DPA zdůraznil, že Izrael má schopnost bránit se sám, pokud bude potřeba.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy