Jihokorejka, či Nigerijka? V čele Světové obchodní organizace bude poprvé stát žena

V čele Světové obchodní organizace (WTO) bude poprvé žena. Do finálního výběru nového šéfa totiž postoupily jihokorejská ministryně obchodu Ju Mjong-hi a bývalá nigerijská ministryně financí Ngozi Okonjová-Iwealová, oznámil dnes mluvčí WTO. Potvrdil tak informace agentury Reuters. V čele WTO nikdy nestál ani zástupce Afriky. Vítězka by měla být známa nejpozději začátkem listopadu.

Šestašedesátiletá Okonjová-Iwealová, bývalá nigerijská ministryně financí a zahraničí, je ekonomka a odbornice na rozvoj. Nyní předsedá představenstvu světové aliance pro očkování GAVI, kterou založila nadace Billa a Melindy Gatesových. Dříve řekla, že WTO by měla pomáhat chudým zemím, aby se dostaly k lékům a vakcínám na nemoc covid-19.

Třiapadesátiletá Ju v pozici jihokorejské ministryně obchodu uzavřela dohody se Spojenými státy, Čínou a dalšími zeměmi. Zkušeně se v nesnadných časech pohybuje na poli obchodu a ctí mezinárodní pravidla, napsala agentura Reuters.

Tomorrow, 8th October, the @wto is expected to announce that Nigeria’s Ngozi Okonjo-Iweala (@NOIweala) & South Korea’s Yoo Myung-hee (@YooMyunghee1) are final 2 candidates for position of DG of WTOThis is historic as WTO has never had a female DG in its 25-year history. #DGWTO pic.twitter.com/GOU9dS1TrV

— Tola (@adetolaov) October 7, 2020

Dvojice finalistek postoupila z užšího seznamu pěti kandidátů, na kterém byla i keňská ministryně Amina Mohamedová, bývalý saúdskoarabský ministr hospodářství Muhammad Tuvajdžrí a bývalý britský ministr pro mezinárodní obchod Liam Fox.

Předchozí šéf WTO Roberto Azevedo z funkce předčasně odešel na konci srpna. O své překvapivé rezignaci informoval v květnu. Svůj krok označil za rodinné rozhodnutí a zdůraznil, že nemá žádné politické ambice. Jeho druhé čtyřleté funkční období mělo oficiálně skončit na konci srpna příštího roku.

WTO vybírá nového šéfa v době, kdy čelí své největší krizi za 25 let. V současnosti je paralyzován mechanismus WTO pro řešení obchodních sporů. Vláda amerického prezidenta Donalda Trumpa totiž blokuje jmenování členů nejvyššího orgánu WTO, který o obchodních sporech rozhoduje.

Trump je hlasitým kritikem WTO a několikrát už pohrozil, že Spojené státy organizaci opustí. Bílý dům si stěžuje, že soudci WTO překračují své pravomoci a nespravedlivě rozhodují ve prospěch Číny a některých dalších zemí na úkor Spojených států.

Nová šéfka WTO bude muset řešit i rostoucí obchodní napětí mezi dvěma největšími světovými ekonomikami - Čínou a Spojenými státy. Zabývat se bude i nárůstem obchodních bariér, který vyvolalo šíření koronaviru.

WTO je mezivládní organizací, která usnadňuje mezistátní obchodní výměnu. Je nejvyšším orgánem pro urovnávání obchodních sporů mezi státy a má zabraňovat diskriminaci malých zemí. WTO má 164 členů, mezi nimi je i Česká republika.

Související

Kyjev

Ukrajina pozastavila stížnosti podané u WTO na Slovensko, Polsko a Maďarsko

Ukrajina zastavila své stížnosti, které podala minulý měsíc u Světové obchodní organizace (WTO) na Slovensko, Polsko a Maďarsko. Toto rozhodnutí souvisí s tím, že země udržují embargo na dovoz ukrajinského obilí. Ukrajinský obchodní zástupce Taras Kačka dodal, že Kyjev pracuje na hledání komplexního řešení obchodního sporu.

Více souvisejících

wto Ekonomika ženy Švýcarsko Ju Mjong-hi

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

Hackeři, ilustrační foto

Hackeři nabourali web KGB, zveřejnili nabídky na spolupráci z Česka

Hackeři, sympatizující s opozicí vůči běloruskému prezidentu Alexandru Lukašenkovi, úspěšně pronikli na server tajné politické policie KGB a zveřejnili online 40 000 udání, včetně nabídek dobrovolné spolupráce, a to i od Bělorusů žijících v zahraničí, včetně Česka.

včera

Satelit, ilustrační foto

Estonsko obvinilo Rusko z rušení GPS signálů

Estonsko obvinilo Rusko z porušování mezinárodních pravidel ohledně vzdušného prostoru tím, že ruší signály navigačního systému GPS. Estonský ministr zahraničí Margus Tsahkna plánuje tuto záležitost projednat se svými partnery v NATO a Evropské unii. Informuje o tom agentura Reuters.

včera

včera

včera

Pálení čarodějnic

Pálení čarodějnic dříve a dnes. Jak se změnil tento zvyk napříč historií?

Poslední dubnovou noc nazývali naši předci nocí Filipojakubskou a spojovali ji s mnohými pověrami a zvyky, které převážně souvisely s lidovou vírou v existenci čarodějnic. Proto se také později začalo v souvislosti s 30. dubnem hovořit o pálení čarodějnic. Jak se podoba lidového svátku během historie proměnila? 

včera

Evropská Unie

Další odchod z EU? Šance jsou malé, neodejde Polsko ani Maďarsko

Odborníci z Polska vyjádřili názor, že pravděpodobnost tzv. polexitu, tedy vystoupení Polska z Evropské unie, je velmi nízká. Tento postoj zazněl v úterý, krátce před oslavami 20. výročí vstupu země do EU, informuje agentura PAP. Podobně nízká je i šance na vystoupení Maďarska.

včera

Donald Trump

Trump dostal u soudu tučnou pokutu za veřejné vyjadřování

Exprezident Spojených států Donald Trump dostal pokutu ve výši 9 000 dolarů (přibližně 211 000 Kč) za opakované porušování nařízení, které mu zakazovalo veřejně komentovat svědky, porotce a další osoby spojené s jeho soudním procesem týkajícím se údajných plateb pornoherečce za mlčenlivost.

včera

Charles Michel, Summit skupiny G7, Hirošima, Japonsko, 19.–21. května 2023

Před 20 lety se EU masivně rozšířila. Michel naznačil, kdy dojde k dalšímu přijímání států

Přijetí deseti států do EU v roce 2004 symbolizovalo odstranění železné opony a překonání historického dělení Evropy. Německý prezident Frank-Walter Steinmeier zdůraznil v úterý na konferenci "20 let Česka v EU" na Pražském hradě, že to byl zásadní průlom. Připomněl, že i tehdy existovaly obavy, zda EU bude schopna zvládnout výzvy spojené s takto rozsáhlým rozšířením.  

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie

Muž s mečem zaútočil na lidi v Londýně

Muž zaútočil s autem a mečem na lidi na severovýchodním předměstí Londýna. Uvedla to v úterý místní policie, která podezřelého zadržela. Se zraněními bylo hospitalizováno v Hainaultu pět osob, informuje BBC.

včera

včera

včera

včera

včera

Při lyžování v rakouských horách zahynul Čech

V pondělí tragicky zahynul 66letý Čech při lyžování v rakouském horském středisku Kaprun. Uvedla to agentura APA, která uvádí, že Čech nepřežil srážku s 53letým Nizozemcem.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy