Kubánský prezident ohlásil měnovou reformu, skončí konvertibilní peso

Kuba od 1. ledna příštího roku výrazně změní svůj stávající měnový systém. Měnovou reformu ohlásil kubánský prezident Miguel Díaz-Canel, píší dnes světové agentury. Změna systému zřejmě povede k devalvaci kubánské měny, což bude poprvé od roku 1959. Vláda ohlásila, že má v příštím roce v úmyslu výrazně zvýšit platy, protože očekává silný růst cen.

"Myslíme si, že jsou naplněny podmínky, abychom mohli oznámit začátek této reformy od 1. ledna," uvedl kubánský prezident. Reforma počítá se zrušením jedné ze dvou místních oficiálních měn - konvertibilního pesa. Zachováno bude pouze peso, které má ale pro domácnosti mnohonásobně nižší hodnotu než konvertibilní peso.

Kubánský režim měnovou reformu opakovaně odkládal a vyčkával na příznivější ekonomický kontext. Nakonec ale reforma přichází v době, kdy se očekává výrazný propad hospodářství. Hospodářská komise OSN pro Latinskou Ameriku a Karibik (Cepal) očekává, že letos kubánská ekonomika klesne o osm procent. Na ostrovní stát doléhají dopady pandemie covidu-19 i amerického embarga.

Po spuštění měnové reformy se očekává devalvace kubánského pesa. Ekonomové očekávají v příštím roce trojcifernou míru inflace. S vysokým růstem cen počítá i vláda, která slíbila, že výrazně zvýší platy.

Měnová reforma by ale měla učinit Kubu atraktivnější v očích zahraničních investorů, píše agentura AFP.

Na Kubě v současnosti platí komplikovaný systém dvou místních oficiálních měn - pesa a konvertibilního pesa, které je navázáno na dolar. Podmínky, za kterých lze směňovat obě měny, se liší podle toho, kdo peníze drží. Kurz konvertibilního pesa je pro státní podniky stanoven v poměru jedna ku jedné, ale pro veřejnost se mění za 24 pesos v případě nákupu a 25 pesos v případě prodeje.

Související

Více souvisejících

Kuba Miguel Diaz-Canel Ekonomika peníze

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

Jiřina Bohdalová v televizním filmu Svatá.

RECENZE: Svatá s démonickou Bohdalovou se pod podnětnou premisou hroutí a učí nás překrucovat

V neděli v lineárním vysílání odpremiéroval očekávaný snímek České televize Svatá, nyní si jej můžete pustit na iVysílání. Produkce spoléhá na osvědčená tvůrčí i herecká jména a po záplavě seriálů a minisérií se navrací k formátu dlouhometrážního televizního filmu. Slibná zápletka prestižního projektu s možnostmi ambivalence však v závěru vyzní banálně a dialog nevede.

včera

včera

včera

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze

MS v ledním hokeji: Česko - Kanada 3:4. Velký návrat, pak prohra v prodloužení

Česko v závěrečném zápase skupinové fáze domácího mistrovství světa proti Kanadě hrálo o první místo ve skupině A. Za národní tým poprvé na šampionátu nastoupil nejlepší český hráč současnosti David Pastrňák. I on byl na ledě, když národní tým v předposlední minutě dokonal návrat z dvoubrankové ztráty. V prodloužení ale rozhodl o vítězství zámořského týmu Cozens.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

V Rusku začaly manévry s nestrategickými jadernými zbraněmi

Ruská armáda v úterý zahájila úvodní fázi manévrů s nestrategickými jadernými zbraněmi, uvedla agentura Interfax s odvoláním na ministerstvo obrany. Cvičení probíhá v Jižním vojenském okruhu, pod který spadají i okupované části ukrajinského území. 

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Teroristé Hamásu

Nepřijatelné a absurdní. Itálie se vyjádřila k zatykači na Netanjahua

Porovnávání Izraele a palestinského militantního hnutí Hamás je nepřijatelné a absurdní. Prohlásil to v úterý italský ministr zahraničí Antonio Tajani poté, co hlavní prokurátor Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karim Khan požádal o vydání zatykačů na představitele Izraele i Hamásu. Uvedla to agentura AFP.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Andrzej Duda

Duda čelí kritice za kondolenci k úmrtí íránského prezidenta

Polský prezident Andrzej Duda čelí kritice za to, že přirovnal smrt íránského prezidenta Ebráhima Raísího ke smrti polského prezidenta Lecha Kaczyńského při letecké nehodě před 14 lety. Íránský prezident zahynul v neděli při nehodě vrtulníku. O incidentu informovala agentura DPA.

včera

Úterní počasí: Silné bouřky udeří už odpoledne. Hrozí i rozvodnění menších toků

V části Česka hrozí v úterý odpoledne a večer a v noci na středu silné bouřky, příslušnou výstrahu vydal Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Napršet v nich může i kolem 50 milimetrů, zesílí také vítr. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy