MMF vyzval vlády, aby si vytvořily plán na snížení dluhu po pandemii

Mezinárodní měnový fond (MMF) vyzval vlády, aby začaly pracovat na fiskálních plánech, které jim pomohou snížit zadlužení nahromaděné kvůli vysokým výdajům na řešení dopadů pandemie covidu-19. Podle fondu je důležité, aby se jednotlivé země už začaly vracet k udržitelným rozpočtům a aby jejich rozpočtové politice důvěřovali investoři. MMF to dnes uvedl ve zprávě nazvané Fiscal Monitor.

Pandemie způsobila, že vlády začaly vynakládat obrovské sumy peněz na podporu hospodářství. Každá země si teď podle MMF musí určit, jaké načasování a jaké tempo fiskální konsolidace pro ni budou vhodné.

Fiskální plány musejí brát v úvahu, v jaké fázi je právě pandemie, přihlédnout k současným fiskálním nedostatkům, k riziku ekonomických šrámů, vlivu stárnutí populace, potřebám rozvoje a minulým těžkostem při výběru daňových a jiných příjmů.

Kapitola nazvaná Zvýšení důvěryhodnosti veřejných financí uvádí, že země by se měly zaměřit na méně bolestivou stabilizaci dluhu. A to tím, že budou usilovat o fiskální udržitelnost se střednědobým fiskálním rámcem, který bude důvěryhodný.

"Když věřitelé mají důvěru v to, že vlády jsou fiskálně zodpovědné, bude jednodušší i financování větších deficitů a prodlužování splatnosti půjček," uvedl měnový fond.

MMF ve svém výzkumu například zjistil, že země s důvěryhodnými plány pro fiskální rámec měly i nižší náklady na výpůjčky a dokázaly se i rychleji zbavit skokového zvýšení dluhu. Bez neočekávaných šoků tak například zvýšení o 15 procent dokázaly do deseti let smazat.

Měnový fond doporučuje, aby země usilovaly o širší fiskální cíle s jasnou daňovou a výdajovou politikou na příštích tři až pět let. Zaměřit by se měly na konkrétní opatření, jako je zvýšení daní nebo zvýšení věku pro přiznání důchodových benefitů.

Fiskální pravidla, jako je udržení rozpočtových deficitů v určitých procentuálních mezích ve vztahu k hrubému domácímu produktu (HDP), případně nezávislé rozpočtové rady v rámci vlád, by mohly zvýšit důvěryhodnost, uvádí měnový fond. Pomohly většinou cíle, u kterých bylo snadné je stanovit.

Měnový fond ale také uvedl, že fiskální plány by měly být flexibilní, aby umožnily stabilizaci ekonomik a zabránily škrtům v klíčových veřejných investicích.

"Změny daní či výdajů je možné legislativně předjednat a lze je podmínit hospodářským oživením," uvedl fond. Citoval v této souvislosti oznámení Británie, že daňové sazby pro podniky se v dubnu 2023 zvýší, a také opatření v Izraeli, že lepší benefity pro lidi bez práce budou záviset na snížení míry nezaměstnanosti.

Související

Více souvisejících

Mezinárodní měnový fond (MMF IMF) Kristalina Georgievová

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Jiřina Bohdalová v televizním filmu Svatá.

RECENZE: Svatá s démonickou Bohdalovou se pod podnětnou premisou hroutí a učí nás překrucovat

V neděli v lineárním vysílání odpremiéroval očekávaný snímek České televize Svatá, nyní si jej můžete pustit na iVysílání. Produkce spoléhá na osvědčená tvůrčí i herecká jména a po záplavě seriálů a minisérií se navrací k formátu dlouhometrážního televizního filmu. Slibná zápletka prestižního projektu s možnostmi ambivalence však v závěru vyzní banálně a dialog nevede.

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze

MS v ledním hokeji: Česko - Kanada 3:4. Velký návrat, pak prohra v prodloužení

Česko v závěrečném zápase skupinové fáze domácího mistrovství světa proti Kanadě hrálo o první místo ve skupině A. Za národní tým poprvé na šampionátu nastoupil nejlepší český hráč současnosti David Pastrňák. I on byl na ledě, když národní tým v předposlední minutě dokonal návrat z dvoubrankové ztráty. V prodloužení ale rozhodl o vítězství zámořského týmu Cozens.

před 5 hodinami

Ruská armáda, ilustrační foto

V Rusku začaly manévry s nestrategickými jadernými zbraněmi

Ruská armáda v úterý zahájila úvodní fázi manévrů s nestrategickými jadernými zbraněmi, uvedla agentura Interfax s odvoláním na ministerstvo obrany. Cvičení probíhá v Jižním vojenském okruhu, pod který spadají i okupované části ukrajinského území. 

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Aktualizováno před 6 hodinami

před 7 hodinami

Teroristé Hamásu

Nepřijatelné a absurdní. Itálie se vyjádřila k zatykači na Netanjahua

Porovnávání Izraele a palestinského militantního hnutí Hamás je nepřijatelné a absurdní. Prohlásil to v úterý italský ministr zahraničí Antonio Tajani poté, co hlavní prokurátor Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karim Khan požádal o vydání zatykačů na představitele Izraele i Hamásu. Uvedla to agentura AFP.

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

Andrzej Duda

Duda čelí kritice za kondolenci k úmrtí íránského prezidenta

Polský prezident Andrzej Duda čelí kritice za to, že přirovnal smrt íránského prezidenta Ebráhima Raísího ke smrti polského prezidenta Lecha Kaczyńského při letecké nehodě před 14 lety. Íránský prezident zahynul v neděli při nehodě vrtulníku. O incidentu informovala agentura DPA.

před 12 hodinami

Úterní počasí: Silné bouřky udeří už odpoledne. Hrozí i rozvodnění menších toků

V části Česka hrozí v úterý odpoledne a večer a v noci na středu silné bouřky, příslušnou výstrahu vydal Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Napršet v nich může i kolem 50 milimetrů, zesílí také vítr. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy