Módní řetězec Forever 21 se otřásá v základech, odejde z Evropy a Asie

Americký módní řetězec Forever 21, který má dvě prodejny také v ČR, požádal o ochranu před věřiteli. Společnost v prohlášení uvedla, že plánuje "odejít z většiny zahraničních míst v Evropě a Asii". Informovala o tom dnes agentura AP.

Řetězec, kde si dříve oblečení s oblibou vybírali mladí, se podle ní stal obětí rychlé expanze, proměny nákupních zvyklostí a konkurenčního internetového prodeje módy.

Společnost uvedla, že na celosvětovou restrukturalizaci získala 275 milionů dolarů od stávajících věřitelů a k tomu 75 milionů dalšího kapitálu (celkem bezmála 8,3 miliardy Kč). Na základě amerického zákona o bankrotech lze závazky tamních firem vůči věřitelům odložit a v získaném čase mohou stižené společnosti reorganizovat svůj dluh anebo prodat část podniku.

Řetězec Forever 21 zdůraznil, že na rozdíl od Evropy a Asie zůstane aktivní v Mexiku a v Latinské Americe. Minulý týden oznámil, že v říjnu odejde kvůli "soustavně nízkým tržbám" z Japonska.

Módní řetězec byl založen v roce 1984. Prodává levné oblečení a doplňky - takzvanou rychlou módu, která obvykle rychle končí v koši, třebaže by se dala ještě používat. Konkurenty Forever 21 jsou například španělská Zara nebo švédský H&M.

Mladí si značku Forever 21 oblíbili v polovině 90. let a jejich přízeň narostla během finanční krize, kdy zákazníci vyhledávali výhodné nákupy. V poslední době se ale trend změnil a rychlá móda ztratila na popularitě. Mladí se začínají zajímat o ekologický aspekt a nakupují také věci z druhé ruky, napsala agentura AP.

Nyní má společnost kolem osmi stovek obchodů po celém světě. Po restrukturalizaci jich bude mít 450 až 500, uvedl mluvčí řetězce. V USA plánuje zavřít 178 obchodů. Podle webu společnosti má Forever 21 v dvě pobočky i v České republice. Obě prodejny se nacházejí v Praze - v nákupních centrech Černý most a Chodov.

módní řetězec Forever 21 Ekonomika bankrot USA (Spojené státy americké)

Aktuálně se děje

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Robert Fico

Fica zasáhly čtyři kulky. Je stabilizovaný, stále ale bojuje o život

Stav premiéra Roberta Fica (Směr-SD) zůstává vážný. Rozsah zranění způsobený čtyřmi střelnými ranami je rozsáhlý. Lékařům se podařilo stabilizovat jeho zdravotní stav, nadále však není ještě mimo ohrožení života. Informoval o tom vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Směr-SD).

včera

včera

Jednání o míru na Ukrajině bez Ruska? Zbytečnost, žádný výsledek nebude, tvrdí Kreml

Plánovaný červnový summit, při kterém Švýcarsko doufá, že vydláždí cestu pro mírový proces, je podle Kremlu bez ruské účasti zbytečný. Uvedla to agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy