Návrat k normálu bude pro aerolinky obtížný. Ceny letenek prudce klesly

Ceny letenek v Severní Americe a v Evropě klesly kvůli koronaviru od začátku letošního roku až o 30 procent. V Asii je pokles cen nižší a dosahuje kolem 15 procent, protože část omezení kvůli šíření koronaviru tam už byla zrušena. Vyplývá to z údajů, které zveřejnila společnost Skytra.

Po týdnech stagnace vykazují mírné zlepšení rezervace na květen u tras mezi Asií a Evropou nebo Severní Amerikou. Vyšší jsou také rezervace domácích letů v USA na zimní prázdniny. Ve srovnání s loňským rokem jsou však stále nižší o více než 75 procent.

Čísla naznačují, jak obtížný bude pro aerolinky návrat k normálu. Šéf irské nízkonákladové letecké společnosti Ryanair Michael O'Leary nedávno předpověděl, že oživení v letecké dopravě se dostaví právě díky výrazným slevám.

Ceny letenek v Asii klesají od února a minulý měsíc je následoval propad v USA a v Evropě, který byl hlubší a nadále trvá, uvádí Skytra. Aerolinky snižují ceny jen u hrstky letů, které ještě provozují.

Skytra také zjistila, že s nástupem nemoci covid-19 se ceny snížily na většině trzích. Zatímco v Asii a Tichomoří to vypadá, že se ceny odrazily ode dna a jsou teď nižší proti stejnému období loni o 15 procent, v Severní Americe a v Evropě ještě dna nedosáhly. V Severní Americe tak ceny klesly o 30 procent a v Evropě o 25 procent.

Průměrný výnos, tedy ukazatel vývoje cen vyjádřený jako příjem na kilometr a cestujícího, klesl do 8. dubna v Severní Americe na 10,7 amerického centu (2,70 Kč) z 15 centů před rokem, v Evropě pak na 14 centů z 19,4 centu před rokem. V Asii a Tichomoří se snížil na 9,6 centu z 11,8 centu loni.

Vyjma rezervací asijských mezinárodních letů a letů na dovolenou v USA nejsou v odvětví signály oživení. "Evropa teď žádné zelené výhonky neukazuje," řekl agentuře Reuters vedoucí strategie ve společnosti Skytra Matthew Tringham.

Související

Mezinárodní letenky - kde sehnat ty nejlevnější?

Mezinárodní letenky - kde sehnat ty nejlevnější?

Zahraniční pracovní cesta nebo cesta na dovolenou - jednu věc mají společnou. Pokud je hradíte z vlastní kapsy, chcete sehnat ty nejlevnější letenky. Pár rad, jak se k takovým dostat, najdete na následujících řádcích.
Letiště Václava Havla Praha

Prodej letenek loni klesl o 85 procent, pandemie změnila i chování cestujících

Koronavirová krize loni drtivě zasáhla leteckou dopravu. Zájem o letenky meziročně klesl o více než 85 procent. Během krize byla velká část letů zrušena, část cestujících však na refundace stále čeká. Mění se i jejich chování, oproti minulosti s nákupem letenek čekají až do poslední chvíle v závislosti na vývoj situace. Vyplývá to z informací prodejců letenek pro ČTK.

Více souvisejících

letenky Ekonomika RyanAir Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)

Aktuálně se děje

před 13 minutami

před 35 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Evropská Unie

EU schválila nový desetibodový pakt o migraci a azylu

Ministři členských zemí Evropské unie (Rada EU) v úterý v Bruselu definitivně schválili nový pakt o migraci a azylu, tedy masivní přepracování dosavadních migračních a azylových zákonů eurobloku. Uvedla to agentura Reuters.

před 2 hodinami

Marek Ženíšek (TOP 09)

Ženíšek bude od čtvrtka novým ministrem pro vědu

Česko bude mít nového ministra pro vědu, výzkum a inovace, který nahradí poslankyni Helenu Langšádlovou (TOP 09). Prezident Petr Pavel se chystá jmenovat Marka Ženíška (TOP 09) ve čtvrtek dopoledne, informoval Pražský hrad na webu. 

Aktualizováno před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Válka v Izraeli

USA nepovažují zabíjení Palestinců v Pásmu Gazy za genocidu

Administrativa amerického prezidenta Joea Bidena nepovažuje zabíjení Palestinců v Pásmu Gazy izraelskou armádou, která vede válku proti militantnímu hnutí Hamás, za genocidu. V pondělí to uvedl poradce Bílého domu pro národní bezpečnost Jake Sullivan, informuje agentura Reuters.

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Ondřej Zajíc

Autoři absurdního dramatu cítí, že naše civilizace je v koncích, říká režisér Ondřej Zajíc

Divadelní hra "Koza aneb Kdo je Sylvie", kterou před 22 lety napsal Edward Albee je provokativním dramatickým dílem, které zkoumá hluboké lidské emoce a konflikty. Režisér Ondřej Zajíc přináší svůj unikátní pohled na Albeeho text, prostřednictvím inovativního a emotivního ztvárnění. Inscenace Koza aneb Kdo je Sylvie, nabízí divákům silné a nekompromisní reflexe lidské podstaty a jejích temných stránek.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Mychajlo Podoljak, poradce z kanceláře ukrajinského prezidenta

Kyjev: Putinovy změny ukazují na totální militarizaci ekonomiky

Změny v ruské vládní struktuře, které navrhl prezident Vladimir Putin, ukazují na "totální militarizaci ekonomiky a restrukturalizaci armádních zásobovacích systémů pro nekonečnou válku," uvedl Mychajlo Podoljak, poradce vedoucího kanceláře ukrajinského prezidenta, v reakci na nové personální obsazení po Putinově inauguraci.

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 10 hodinami

Výhled počasí až do června: Meteorologové řekli, kam vyšplhají teploty

Červnem začíná meteorologické léto, do jehož úvodních dní už vidí meteorologové z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Nejvyšší teploty během tohoto a dalších tří týdnů mají dosáhnout až 25 stupňů. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy