Obchodní válka pokračuje. Čína si stěžuje na USA u WTO

Čína podala u Světové obchodní organizace (WTO) stížnost na Spojené státy, a to kvůli novým clům, která Washington zavedl na dovoz čínského zboží. Oznámilo to dnes čínské ministerstvo obchodu. Cla podle ministerstva porušují konsensus, na kterém se vedoucí představitelé obou zemí shodli na schůzce v Ósace, uvedla agentura Reuters.

V USA v neděli vstoupila v platnost nová cla na dovoz čínského zboží v roční hodnotě 112 miliard dolarů (2,6 bilionu Kč). Na 15. prosince navíc Washington chystá druhou vlnu cel, která by se měla dotknout čínského dovozu do USA v hodnotě zhruba 160 miliard dolarů.

Čína v reakci na krok Washingtonu ohlásila dodatečná cla na zboží z USA v roční hodnotě 75 miliard dolarů. Nová čínská cla zčásti vstoupila v platnost v neděli, zbytek je naplánován na 15. prosince. Peking neupřesnil hodnotu zboží, kterého se v neděli zavedená cla týkají.

Americký prezident Donald Trump a jeho čínský protějšek Si Ťin-pching se na červnové schůzce v Ósace domluvili, že obnoví jednání o vzájemné obchodní dohodě, která má vyřešit celní válku. Trump tehdy uvedl, že zatím nehodlá zavádět další cla.

Související

Hackeři, ilustrační foto.

Britové řeší čínský hackerský útok, zatímco je Si Ťin-pching v Evropě

Čína je podle informací Sky News zodpovědná za hackerský útok, při němž došlo k nabourání počítačového systému britského ministerstva obrany a úniku personálních údajů zaměstnanců úřadu. Vláda má v úterý o incidentu informovat poslance. Věc vyšla najevo v době, kdy je čínský prezident Si Ťin-pching na návštěvě v Evropě. 

Více souvisejících

Čína USA (Spojené státy americké) clo wto

Aktuálně se děje

před 22 minutami

Aktualizováno před 30 minutami

Aktualizováno před 49 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Robert Fico

Atentátník na Fica se sám stal terčem útoku

Údajný útočník, který ve středu střílel na slovenského premiéra Roberta Fica, se v roce 2016 stal sám terčem útoku. Juraj Cintula tehdy pracoval jako ochranka obchodního domu ve městě Levice.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Aktualizováno před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Vlastimil Harapes

Zemřel známý baletní mistr Vlastimil Harapes

Česko zasáhla ve středu smutná zpráva. Ve věku 77 let zemřel tanečník a herec Vlastimil Harapes. O jeho úmrtí informovalo Národní divadlo. Harapes v poslední době bojoval s vážnými zdravotními problémy. 

před 5 hodinami

Aktualizováno před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Česká televize, ilustrační foto

Ministerstvo kultury navrhlo od příštího roku zvýšení koncesionářských poplatků

Česká televize získá příští rok díky zvýšení koncesionářských poplatků navíc 865 milionů korun a Český rozhlas si polepší o 331 milionů korun. Ministerstvo kultury navrhuje od roku 2025 zvýšit televizní poplatek o 15 Kč na 150 Kč měsíčně a rozhlasový poplatek o 10 Kč na 55 Kč měsíčně, jak uvedl ministr kultury Martin Baxa (ODS) na dnešní tiskové konferenci. 

před 8 hodinami

Havárie v Praze. Neteče voda ve čtyřech čtvrtích na severu města

Více než 50 tisíc odběratelů v Praze se ve středu ocitlo bez vody. Důvodem je havárie na vodovodním řadu, ke které došlo při napouštění po plánované výluce. K opravě by mělo dojít ještě dnes. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy