Revoluce v restauracích. Rok 2019 přinesl řadu nových trendů

Jak se blíží konec roku, dává smysl podívat se na oblíbené trendy, které definovaly posledních 12 měsíců - jak stoupala jejich obliba, jak se měnilo jejich postavení, a zda můžeme očekávat pokračující vliv největších hitů z roku 2019 i v roce 2020, napsal zpravodajský server Huffington Post.

Svět restaurací, který se už ze své podstaty neustále mění a vyvíjí, představuje fascinující mikrokosmos, jehož prostřednictvím se můžeme podívat na dopad trendů a toho, jak ovlivňují priority hostů, šéfkuchařů, zaměstnanců i investorů. Skupina majitelů restaurací, šéfkuchařů i analytiků z obou stran Atlantiku se podělila o nejvýznamnější trendy restauračního podnikání roku 2019.

Veganská kuchyně

V posledních desetiletích se restaurace, které se soustřeďují na veganskou kuchyni, jen zřídka dočkávaly stejného ocenění jako všestrannější místa stravování - a často se na ně pohlíželo stereotypně. Rok 2019 byl ale svědkem masivního nárůstu obliby jídel rostlinného původu, s chuťovými a zdravotními výhodami rovnajícími se (a v mnoha případech překračujícími) ty, které zahrnují i živočišné produkty.

Sanfranciský konzultant v oboru pohostinství Andrew Freeman trend shrnul: "Veganská kuchyně vstoupila do hlavního proudu bez strohosti a odříkání, které se s ní pojilo v minulosti. Dokonce i její jméno se změnilo z 'veganské kuchyně' na 'kuchyni založenou na rostlinách', což tento posun odráží."

"Nejde jen o blaho zvířat, ale také o to, co je dobré pro celé životní prostředí a o to, co je dobré pro nás z hlediska výživy, aniž by bylo třeba obětovat chuť nebo prezentaci. Kuchaři věnují větší pozornost přípravě zeleniny, takže i když ne každé jídlo na jídelníčku musí být veganské, existuje mnohem víc rostlinných možností, lahodnějších než kdy dřív," dodal Freeman.

Keto a paleo diety

Spolumajitelka restaurace The Lobster Roll v newyorském Amagansettu Andrea Anthonyová upozornila, že mnoho hostů nyní dodržuje keto nebo paleo dietu, což tlačí majitele restaurací, aby jim byli schopní poskytnout odpovídající omezenou stravu založenou na proteinech.

"Pokud jsme schopní zjistit požadavky klientů a reagovat na ně, pak můžeme udržet své podniky na špičce," řekla. "Pokud chce restaurace zůstat současná, musí reagovat na trendy trhu spojeného se zdravím a zároveň uchovat svou značku," tvrdí.

Vysoce kvalitní obiloviny

Zelenina a proteiny sice zažívaly velký rok, ale to neznamená, že v roce 2019 zmizely sacharidy - především v podobě pečlivě vybraných, kvalitních obilovin z dobrých zdrojů. Ředitelka a pekařka Apollonia Poilânová z legendárního podniku Maison Poilâne v Paříži míní, že obiloviny jsou nesmírně důležité a jejich využití bude nepochybně stoupat i v roce 2020.

"Místo, abychom je dělili podle toho, zda obsahují nebo neobsahují lepek, bychom se na ně měli dívat jako na základní surovinu, která nás sytí. Vylepšovat umění práce s obilovinami a kynutím těsta a péct chléb, který pokryje celou škálu variací a chutí," prohlásila.

Styl Izajaka a Omakase

Japonská jídla a ingredience jsou už dlouho stálicemi bezpočtu jídelníčků restaurací po celém světě. Ale rok 2019 představil mnoha strávníkům japonské podoby menu a pohostinnosti, které poskytují hostům odlišné způsoby, jak si užívat jídlo i atmosféru restaurace.

Izakaja je prostá, tradiční japonská hospůdka k posezení s jídlem a pitím. Omakase je podstatně luxusnější styl stravování - jde o jídelnu či pult s ochutnávkovým menu, které vybírá a připravuje sám šéfkuchař, aniž by do něj mohl host mluvit.

Extravagantní restaurace

Roky po ekonomické recesi v roce 2008 znamenaly odklon od luxusních, vyšperkovaných restaurací, kdy majitelé začali dávat přednost decentnímu vybavení a následně i nižším cenám na menu. Ale v roce 2019 se mnoho restauračních trhů zhouplo zpátky k propracovaným a nákladným prostorám, drahým jídelním servisům a vyšším průměrným účtům.

Rozmach rozvážek

Rozvážkové aplikace byly na restaurační scéně 2019 velmi vlivné. Rozvozy už se netýkají jen pizzy, řekla konzultantka v oboru restaurací a pohostinství Mary Kingová z FitSmallBusiness.com. V roce 2019 se obrovský počet strávníků rozhodl objednat si raději jídlo ze své oblíbené restaurace, než aby se do ní šel najíst.

"Stejným způsobem, jakým streamingové služby změnily způsob, jakým se díváme na filmy, rozvážkové aplikace mění způsob, jakým jíme," uvedla Kingová.

Související

Více souvisejících

Restaurace dieta potraviny jídlo veganství

Aktuálně se děje

před 39 minutami

Helena Langšádlová

Pavel přijal demisi ministryně Langšádlové, nahradit ji má Tuleja

Výměna na postu ministra pro vědu a výzkum se ve čtvrtek přiblížila. Prezident Petr Pavel přijal demisi končící ministryně Heleny Langšádlové (TOP 09). Na Pražský hrad zároveň zamířil návrh na jmenování Pavla Tuleji, který by se měl v pondělí chopit vládní funkce.

před 45 minutami

Vladimir Putin

Rána pro Putina: Ukrajinci ničí rafinerie, Rusům došly zásoby paliva

Kromě bojů na frontě se válka na Ukrajině rozšířila i do strategických oblastí, jako jsou rafinerie, které jsou klíčové pro zásobování Ruska palivy. Ukrajinci k těmto nelehkým akcím využívají dronů, které poškodily některé z těchto rafinerií natolik, že jejich produkce ropy byla omezena. To způsobilo růst cen a nedostatek paliva v celém Rusku.

před 1 hodinou

Petr Fiala

Fiala uvedl do funkce nového ředitele NBÚ. Je jím Čuřín

Premiér Petr Fiala (ODS) uvedl ve čtvrtek do funkce nového ředitele Národního bezpečnostního úřadu Jana Čuřína, který dosud působil jako bezpečnostní ředitel Úřadu vlády. Vláda rozhodla o jeho jmenování na jednom z březnových zasedání. 

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Ilustrační fotografie.

Koubek se rozhodl. I v příští sezóně bude nadále trénovat Viktorii Plzeň

Po vyřazení Viktorie Plzeň z Evropské konferenční ligy, kde zaznamenala poprvé v historii klubu postup až do čtvrtfinále evropského poháru, přičemž v této fázi nakonec nestačila na Fiorentinu, se trenér Miroslav Koubek nechtěl nikterak vyjadřovat ke své budoucnosti. Nyní už je ale jasno v tom, že nejstaršího fotbalového trenéra na scéně tuzemské Fortuna ligy, která bude nosit od příštího ročníku název Chance liga, uvidí fotbaloví fanoušci právě i v následující sezóně. Dvaasedmdesátiletý stratég se totiž dohodl s plzeňským vedením na prodloužení smlouvy o další rok.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Aktualizováno před 4 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

před 4 hodinami

Aktualizováno před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 6 hodinami

Čerpací stanice, ilustrační fotografie.

Pohonné hmoty mají zlevnit. Navzdory začátku motoristické sezóny

Cena benzinu překročila 40 korun za litr, nafta je o více než korunu levnější. Navzdory zahájení motoristické sezóny se čeká první letošní výraznější zlevňování pohonných hmot. Důvodem je znatelný pokles cen ropy, která se minulý týden prodávala za cenu kolem 90 dolarů za barel. Nyní stojí méně než 84 dolarů. 

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Tragický konec pátrání. Policie našla pohřešovanou dívku bez známek života

Smutná zpráva ve čtvrtek přišla z Ústeckého kraje. Pohřešovaná patnáctiletá dívka z Ústí nad Labem byla nalezena bez známek života. Pátrání po teenagerce probíhalo od středečního večera. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy