Státy G20 odložily nejchudším zemím splátky dluhů

Ministři financí a centrální bankéři největších ekonomik světa sdružených ve skupině G20 odložili počínaje 1. květnem do konce letošního roku 77 nejchudším zemím splátky dluhů. Chtějí jim tak vytvořit větší prostor pro boj s koronavirovou nákazou. Vyplývá to ze sdělení, které uveřejnili po skončení své dnešní videokonference.

Svou připravenost umožnit chudým zemím dočasné přerušení splátek dluhů naznačili už v úterý finanční představitelé skupiny hospodářsky nejvyspělejších zemí světa G7. Podmínili ji ale právě schválením ve skupině G20.

Pro letošek se tak odloží všechny platby úroků a jistin 77 nejchudších zemí světa. Moratorium se vztahuje na smlouvy uzavřené před 24. březnem letošního roku a podle potřeby se může i prodloužit. Po skončení letošního roku budou mít omilostněné země další tři roky na to, aby odložené splátky dluhů dorovnaly.

Za "akt mezinárodní solidarity historických rozměrů" označil dnešní rozhodnutí německý ministr financí Olaf Scholz. Francouzský prezident Emmanuel Macron se podle agentury DPA dokonce zasazoval o to, aby se africkým zemím dluhy odpustily zcela. "Každý rok putuje třetina afrického vývozu na obsluhu dluhů, to je šílené!" řekl rozhlasové stanici RFI.

Jednání představitelů G20 se konalo okraji setkání zástupců Mezinárodního měnového fondu (MMF) a Světové banky (SB), které bylo rovněž virtuální. MMF dnes vyzval světové vlády, aby pomohly udržet konjunkturu co možná vysokými dodatečnými výdaji. Podle jeho šéfky Kristaliny Georgievové si pandemií vyvolaná světová hospodářská krize žádá "výjimečné činy." "Vynaložte tolik, kolik můžete," vyzvala vládní činitele představitelka instituce, která jinak proslula spíše napomínáním vlád k co nejnižším výdajům a k odbourávání dluhů.

Zároveň jim ale připomněla, že si mají nad výdaji udržet kontrolu. "Schovávejte si účty," řekla Georgievová. Dodala také, že MMF je připraven využít své rezervy a poskytnout členským státům půjčky až do celkové výše bilionu dolarů (24,5 bilionu Kč). O nouzové úvěry už podle šéfky MMF zažádalo nebo vyjádřilo zájem zhruba sto zemí. Georgievová ujistila, že žádosti se budou přezkoumávat s dosud nevídanou rychlostí.

Související

Více souvisejících

G20 Ekonomika

Aktuálně se děje

před 29 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Barrandovský most nebude opravený už na konci léta. Praha musí změnit plány

Špatná zpráva pro pražské řidiče přišla ve čtvrtek od vedení Technické správy komunikací hlavního města Prahy. Firma dnes oznámila, že rekonstrukce Barrandovského mostu se oproti poslednímu plánu protáhne. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy