Stávka v General Motors trvá, odbory odmítly nabídku od vedení automobilky

Odborový svaz United Auto Workers (UAW) odmítl novou komplexní nabídku od General Motors na ukončení stávky, která trvá již dva týdny. Podle odborů je nabídka nedostatečná v několika směrech, včetně mezd, zdravotní péče a zaměstnanců na dobu určitou. Automobilka upozornila, že stávka v USA ji přiměla zastavit výrobu pickupů a převodovek v Mexiku a nařídit nucenou dovolenou 6000 zaměstnanců, napsala agentura Reuters.

UAW uvedl, že přišel s protinávrhem. Varoval ale také, že stále zůstává nevyřešených mnoho důležitých otázek.

The Arlington TX NAACP continues to stand with UAW Local 276 and GM employees on Day 14 of the national strike. If you would like to join us in marching, praying, and donating, we will continue on October 6th at 2PM.#SolidaritySunday@UAW @TCCLC_AFLCIO @AFLCIO @NAACP pic.twitter.com/hh9hll0syr

— Arlington, TX NAACP (@ArlingtonNAACP) September 30, 2019

Zhruba 48.000 členů UAW vstoupilo do stávky 16. září. Požadují nejen vyšší mzdy, ale také mimo jiné lepší zdravotní pojištění a větší podíl na zisku největší americké automobilky. Analytici odhadují, že stávka již stála GM více než jednu miliardu USD (23,6 miliardy Kč).

GM v prohlášení uvedla, že pokračuje ve vyjednávání a výměně návrhů a je přesvědčená, že se podaří dosáhnout dohody, která vytvoří silnější budoucnost pro zaměstnance i pro firmu.

Podle agentury Reuters prohlášení UAW naznačuje, že jednání nabrala na rychlosti, protože spor má dopad nejen na automobilku, ale i na zaměstnance. Ti dostávají od stávkového fondu jen 250 dolarů (5900 Kč) na týden, což je zhruba pětina jejich běžné mzdy.

Stávka již dříve donutila GM dočasně propustit nejméně 2000 zaměstnanců v Kanadě a zavřít závod na motory v Mexiku. Mnoho dodavatelů automobilky muselo zastavit nebo omezit svůj provoz.

Automobilový analytik firmy JP Morgan Ryan Brinkman odhadl, že stávka již stála GM více než jednu miliardu USD, ale domnívá se, že firma bude schopná ve čtvrtém čtvrtletí část ztraceného zisku kompenzovat. Podle něj automobilka denně přichází o 82 milionů USD.

Související

Tesla, ilustrační foto

Tesla rozdělí své akcie v poměru pět ku jedné

Americký výrobce elektrovozů Tesla rozdělí své akcie v poměru pět ku jedné. Podnik, který se již nyní těší velkému zájmu investorů, tak chce jejich držení zpřístupnit ještě většímu množství zájemců. Akcie Tesly, které od počátku roku přidaly přes 200 procent, na úterní sdělení firmy zareagovaly růstem o dalších sedm procent.

Více souvisejících

General Motors stávka automobilový průmysl Odbory USA (Spojené státy americké) Ekonomika

Aktuálně se děje

před 21 minutami

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

před 38 minutami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

před 5 hodinami

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

Jednání o příměří není ztraceno. Hamás se vrátí do Káhiry, dorazí i ředitel CIA

Delegace palestinského militantního hnutí Hamás odešla z jednání o dočasném příměří v Pásmu Gazy, která se koná v egyptském hlavním městě Káhiře, ale vrátí se na další rozhovory v úterý, uvedla agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy