USA chtějí uvalovat clo na zboží ze zemí, které podhodnocují měnu

Americké ministerstvo obchodu dokončilo nový předpis, díky kterému bude moci uvalit cla na produkty ze zemí, u kterých určí, že podhodnocují svoji měnu vůči dolaru. Tento krok by mohl vnést napětí do čínsko-amerických obchodních jednání, když teprve nedávno dvě největší ekonomiky světa podepsaly první fázi obchodní dohody.

Zpráva také přichází krátce poté, co Peking obvinil Washington, že podněcuje paniku kvůli novému koronaviru šířícímu se z Číny, napsala agentura Reuters. Kvůli kurzu měny Spojené státy dlouhodobě kritizují také Německo.

Teoreticky nové pravidlo umožní ministerstvu obchodu uvalit clo na Čínu, přestože ministerstvo financí nedávno zrušilo označení Číny jako měnového manipulátora. Ministerstvo obchodu uvedlo, že při hodnocení se bude řídit odbornostmi ministerstva financí, může však dospět k odlišnému názoru, protože vychází z jiného předpisu.

Ministerstvo obchodu také dodává, že uvalí pouze vyrovnávací cla na dovoz určitých produktů, které budou využívat výhod a americká Komise pro mezinárodní obchod u nich zjistí, že poškozují americký průmysl. Předpis se nebude uplatňovat v případě, že USA uvalí clo na veškerý dovoz z dané země, protože takový dovoz nepoškozuje průmysl. Předpis má být odpovědí na dlouhodobé výzvy politiků obou stran, aby byly využity stávající zákony k řešení nekalých manipulací s kurzem měn, a jsou součástí snahy vlády amerického prezidenta Donalda Trumpa zasáhnout proti obchodní nerovnováze.

Ministerstvo návrh předpisu představilo poprvé loni v květnu. Bývalý úředník amerického ministerstva financí a poradce londýnského institutu OMFIF Mark Sobel uvedl, že nové pravidlo neřeší mnoho nesrovnalostí, na které bylo upozorněno po zveřejnění jeho návrhu, a zřejmě nebude v souladu s pravidly Světové obchodní organizace (WTO). "Neexistuje přesný způsob měření podhodnocení měny," řekl a upozornil, že ministerstvo obchodu nemá žádnou odpovědnost ani odborné znalosti v mezinárodních měnových záležitostech. "Je to jednostranná politika, která znepřátelí země po celém světě."

Kromě Číny či Německa by mohla být cla podle nového předpisu uvalena také na zboží z Irska, Itálie, Japonska, Malajsie, Singapuru, Jižní Koreje, Vietnamu a Švýcarska. Všechny tyto země jsou totiž na americkém seznamu zemí, kterým je potřeba věnovat zvláštní pozornost kvůli jejich měnovým praktikám, protože mají vysoké přebytky obchodu.

Související

Donald Trump

Trump opět vystoupí na zasedání NRA, asociace držitelů zbraní v USA

Republikánský prezidentský kandidát Donald Trump v sobotu vystoupí na výročním zasedání vedení Národní asociace držitelů zbraní (NRA). Půjde o jeho deváté vystoupení na akci vlivné lobbistické skupiny, informovala agentura Reuters. Od Trumpa se v USA čeká, že bude ostře vystupovat proti novým omezením vlastnictví střelných zbraní. 
Vesmírná loď CST-100 Starliner

Problémy lodi Starliner pokračují. Start k ISS se znovu odkládá

NASA znovu odložila první start vesmírné lodi Boeing Starliner s posádkou. Důvodem jsou technické potíže. Loď měla vzlétnout k Mezinárodní vesmírné stanici ISS v úterý 21. května, kvůli úniku hélia se start posouvá na 25. května, informovala agentura AFP. 

Více souvisejících

USA (Spojené státy americké) Ekonomika clo Čína wto

Aktuálně se děje

před 41 minutami

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze

MS v ledním hokeji: Česko - Kanada 3:4. Velký návrat, pak prohra v prodloužení

Česko v závěrečném zápase skupinové fáze domácího mistrovství světa proti Kanadě hrálo o první místo ve skupině A. Za národní tým poprvé na šampionátu nastoupil nejlepší český hráč současnosti David Pastrňák. I on byl na ledě, když národní tým v předposlední minutě dokonal návrat z dvoubrankové ztráty. V prodloužení ale rozhodl o vítězství zámořského týmu Cozens.

před 1 hodinou

Ruská armáda, ilustrační foto

V Rusku začaly manévry s nestrategickými jadernými zbraněmi

Ruská armáda v úterý zahájila úvodní fázi manévrů s nestrategickými jadernými zbraněmi, uvedla agentura Interfax s odvoláním na ministerstvo obrany. Cvičení probíhá v Jižním vojenském okruhu, pod který spadají i okupované části ukrajinského území. 

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Aktualizováno před 2 hodinami

před 3 hodinami

Teroristé Hamásu

Nepřijatelné a absurdní. Itálie se vyjádřila k zatykači na Netanjahua

Porovnávání Izraele a palestinského militantního hnutí Hamás je nepřijatelné a absurdní. Prohlásil to v úterý italský ministr zahraničí Antonio Tajani poté, co hlavní prokurátor Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karim Khan požádal o vydání zatykačů na představitele Izraele i Hamásu. Uvedla to agentura AFP.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Andrzej Duda

Duda čelí kritice za kondolenci k úmrtí íránského prezidenta

Polský prezident Andrzej Duda čelí kritice za to, že přirovnal smrt íránského prezidenta Ebráhima Raísího ke smrti polského prezidenta Lecha Kaczyńského při letecké nehodě před 14 lety. Íránský prezident zahynul v neděli při nehodě vrtulníku. O incidentu informovala agentura DPA.

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

Neapol zasáhlo nejsilnější zemětřesení za 40 let. Itálie upravuje plány evakuace

Italskou Neapol v pondělí večer zasáhlo zemětřesení o síle 4,4 stupně. Podle italských médií šlo o nejsilnější otřesy v oblasti za posledních 40 letech. Způsobily mírné škody v Neapoli i v epicentru, jímž bylo město Pozzuoli. Evidovány jsou praskliny ve zdech či spadlé římsy, uvedl mluvčí hasičů pro CNN. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy