Firmy Exxon a Chevron se otřásají, výnosy kvůli levné ropě strmě klesly

Výnosy dvou největších amerických ropných společností Exxon Mobil a Chevron v prvním čtvrtletí klesly kvůli nízkým cenám ropy. Chevronu sice vzrostl zisk, avšak za pomoci prodeje majetku v Ázerbájdžánu a na Filipínách. Exxon se propadl do ztráty kvůli odpisu hodnoty zásob. Vyplývá to z dnešních prohlášení společností.

Čistá ztráta největší americké ropné firmy Exxon činila 610 milionů USD (15,1 miliardy Kč) ve srovnání se ziskem 2,35 miliardy USD ve stejném období loni. Firma zaúčtovala odpisy hodnoty zásob ropy kvůli propadu cen ropy téměř tři miliardy USD.

Výnosy se snížily o 12 procent na 56,16 miliardy USD. Těžba mírně stoupla na zhruba čtyři miliony barelů ropného ekvivalentu denně z 3,98 milionu barelů. Společnost také varovala, že sníží letošní kapitálové výdaje o 30 procent na 23 miliard USD a provozní výdaje o 15 procent.

"Covid-19 významně ovlivnil krátkodobou poptávku, a výsledkem toho byly nadměrné dodávky na trhy a nebývalý tlak na ceny komodit a marže," uvedl v prohlášení generální ředitel Exxonu Darren Woods. Zisk firmy tak klesl v téměř všech aktivitách, vyjma chemikálií, které těžily z nízkých cen ropy a plynu.

Zisk Chevronu se zvýšil o 36 procent na 3,6 miliardy USD. Firma zaúčtovala mimořádný zisk 1,2 miliardy USD z prodeje majetku, ale také díky daňovým položkám a vlivu směnných kurzů. Chevronu také pomohly vyšší marže v rafinérské divizi a zvýšení těžby v Permské pánvi.

Výnosy se ale snížily o deset procent na 31,5 miliardy USD. Chevron také varoval, že na jeho další hospodaření bude mít negativní dopad snížení poptávka kvůli koronaviru. Společnost také znovu snížila odhad plánovaných kapitálových výdajů o další dvě miliardy USD na 14 miliard USD. Původně přitom letos plánovala výdaje až 20 miliard USD. Těžba ropy a plynu se ale zvýšila o více než šest procent na 3,24 milionu barelů denně.

Kvůli omezení pohybu s cílem zastavit šíření nemoci covid-19 se propadla globální poptávka po pohonných hmotách o třetinu. Ropné firmy tak převážně vykázaly za první čtvrtletí ztrátu kvůli nízkým maržím a odpisům zásob, protože nadměrné dodávky ropy na trhy poslaly ceny na rekordní minima, upozornila agentura Reuters.

Související

Vladimir Putin

Rána pro Putina: Ukrajinci ničí rafinerie, Rusům došly zásoby paliva

Kromě bojů na frontě se válka na Ukrajině rozšířila i do strategických oblastí, jako jsou rafinerie, které jsou klíčové pro zásobování Ruska palivy. Ukrajinci k těmto nelehkým akcím využívají dronů, které poškodily některé z těchto rafinerií natolik, že jejich produkce ropy byla omezena. To způsobilo růst cen a nedostatek paliva v celém Rusku.

Více souvisejících

ropa Exxon Mobil Chevron Ekonomika USA (Spojené státy americké)

Aktuálně se děje

před 49 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Uprchlíci z Ukrajiny se registrují v Česku.

Ukrajinské migranty Česko potřebuje. Vyplácí se nám

Nepřijímat migranty – ani ty z oblastí válečných konfliktů, ani ty ekonomické, zkrátka nikoho. Takové hlasy se ozývají ze širokého spektra rádoby vlasteneckých či populistických stran. Takové tunelové vidění ale zcela ignoruje fakta a ekonomickou realitu. Data ukazují, že se migrace Česku vyplácí.

Aktualizováno před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Aktualizováno včera

včera

včera

Londýnský starosta Sadiq Khan

Londýn beze změny. Starostou metropole bude nadále Sadiq Khan

V čele Londýna bude nadále labourista Sadiq Khan, který byl v sobotu zvolen na rekordní třetí po sobě jdoucí funkční období. Podle agentur je jeho aktuální vítězství nad konzervativci o to důležitější, že Velkou Británii čekají za několik měsíců všeobecné volby. Labouristé v nich budou favority. 

Aktualizováno včera

včera

včera

Kim Čong-un

VIDEO: Diktátor Kim Čong-un se stal hvězdou TikToku s propagandistickou písní „Přátelský otec“

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.

Aktualizováno včera

včera

včera

Princezna Kate si prochází peklem, tvrdí osoba blízká manželce prince Williama

Princ William se již vrátil k povinnostem člena britské královské rodiny, ale jeho žena zůstává v ústraní. Princezna Kate bojuje s blíže nespecifikovaným typem rakoviny. Podle osoby blízké princi a princezně si pár prochází těžkým obdobím. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy