Recese české ekonomiky: Máme se bát růstu nezaměstnanosti či stále vyšších cen?

Technická recese, recese, zpomalení ekonomiky, oslabení poptávky, propouštění, nižší HDP… a tak by se dalo pokračovat. Pojmy z posledních dní konce roku 2022 naznačují, že se česká ekonomika vlivem soukolí nejen domácích, ale i globálních událostí necítí dobře. Všichni vidí, že hodnota inflace dosahuje rekordních hodnot, ceny energií, potravin, ale i všeho ostatního rostou doslova před očima a navíc, na co upozorňují někteří tuzemští ekonomové, vysoké je i tzv. inflační očekávání. To totiž může - bez ohledu na skutečnou hodnotu inflace - výrazně ovlivnit nejen spotřebitelské chování, ale i rozhodování byznysmenů a firem, které pak ekonomiku mohou ještě více oslabit. Co to ale vlastně znamená být v recesi?

Ekonomická definice říká, že jakákoliv země je v recesi tehdy, když zaznamená pokles reálného hrubého domácího produktu (HDP) po dvě nebo více čtvrtletí v roce. Recese ovšem může zahrnovat nejen pokles HDP, ale i souběžný pokles dalších významných ekonomických ukazatelů, jako je zaměstnanost, nebo zisky společností. A tak zatímco podle údajů Českého statistického úřadu se tuzemské HDP za první čtvrtletí roku 2022 zvedlo oproti loňsku o 4,8 procenta, od té doby jdou hodnoty dolů. Každé čtvrtletí jsou sice výkony ekonomiky plusové, ale mezičtvrtletní srovnání vykazují sestupnou tendenci.

Co tedy může ona recese české ekonomice přivodit, máme se bát vyšší nezaměstnanosti či ještě vyšších cen? „Recese bude způsobená poklesem poptávky, tak jak lidem a společnostem dále rostou náklady na všechno, ale především na energie a na úvěry, zůstane domácnostem a firmám méně peněz na spotřebu a investice. Růst nákladů na energie se u některých subjektů ještě plně neprojevil, ale od nového roku už dopadne prakticky na všechny. S poklesem poptávky budou firmy dále šetřit a případně i propouštět,“ odpověděl na zmíněnou otázku serveru EuroZprávy.cz Lukáš Mikeska z poradenské společnosti EY Česká republika, ředitel týmu Korporátní finance a Restrukturalizace v oddělení Strategie a Transakce. 

Faktem je, že ekonomové a analytici nyní často upozorňují na to, že právě v důsledku nižšího objemu zakázek se ještě do konce letošního roku může projevit přibrzdění náboru nových zaměstnanců. Čísla nárůstu nezaměstnanosti na příští rok, ale nejsou zatím nijak dramatická. Z veřejných zdrojů vyplývá, že by se celková nezaměstnanost měla s největší pravděpodobností zvednout vinou výše popsaných procesů „jen“ v řádu několika setin, na údajně maximálně necelá čtyři procenta z dnešních 3,5 procent. O tom, že zaměstnavatele a ukazatel zaměstnanosti v Česku nemusí potkat nějaký dramatický scénář, je přesvědčen i Radek Špicar, viceprezident Svazu průmyslu a dopravy. Ten ve vysílání České televize naznačil, že pokud se naplní slibovaná pomoc státu i velkým firmám a ekonomické okolnosti konečně naberou lepší směr, nemusí v nezaměstnanosti dojít, s trochou parafráze, k žádnému výraznému „zemětřesení“.

Na podobné vlně jsou i ukazatele celé Evropské unie. Ta totiž odhaduje, že zatímco celková nezaměstnanost v sedmadvacítce by měla za rok 2022 dosáhnout hodnoty 6,2 procenta, příští rok se má mírně zvýšit na 6,5 procenta a o rok později klesnout na 6,4 %. Agentura Reuters k tomu uvedla, že uvedeným datům odpovídají i další důležité ekonomické parametry. Například ekonomika eurozóny, tedy zemí platících eurem, ke které se od ledna přidává nově i Chorvatsko, poroste v roce 2022 více, než se původně očekávalo, a naopak podle Evropské komise v roce 2023 zpomalí více, než se původně předpokládalo, ale zpomalení ovlivní pracovní místa v eurozóně nebo veřejné finance jen mírně. 

Všichni nyní dobře víme, že hlavním zlem, které nepříznivě ovlivňuje snad všechno ekonomické dění, a tedy i nezaměstnanost, o které se v posledních dnech hodně mluví, a to nejen u nás, je inflace. „Pokud inflace nezačne zásadněji klesat, nedojde v České republice k uvolnění měnové politiky a nelze vyloučit ani nutnost jejího zpřísnění (akutně vyvolanou např. propadem koruny). V takovém případě pochopitelně náklady na současné dluhy budou nadále vysoké a ochota si půjčovat na investice zůstane nízká,“ upřesnil Lukáš Mikeska. „Výrazný nárůst nezaměstnanosti a propad HDP naopak přinese případné dřívější uvolnění monetární politiky. Pokud výrazně nevzroste nezaměstnanost (např. nad úroveň kolem 9 %, jak se stalo v důsledku globální finanční krize po roce 2008), nebudou dopady recese hluboké a dlouhé,“ upozornil pro server EuroZprávy.cz Lukáš Mikeska, ředitel týmu Korporátní finance a Restrukturalizace v oddělení Strategie a Transakce poradenské společnosti EY Česká republika. 

Špatná nálada či přímo skepse kvůli možné ztrátě místa způsobeného ekonomickou recesí není ale podle všeho zcela na místě. Jak třeba uvádí agentura Reuters, má ekonomika nejsilnější části Evropské unie, tedy zemí eurozóny, letos růst o 3,2 %, což je více než 2,7 % předpokládaných ještě v červenci letošního roku. A i když prognózy počítají s tím, že v příštím roce tempo ekonomického růstu prudce zpomalí na 0,3 %, což je výrazně pod červencovou prognózou ve výši 1,4 %, o rok později to má být zase o trošku víc ‒ 1,5 %. Co by mohl tento vývoj znamenat pro domácí firmy není snad potřeba opakovat: Zakázky, práci a třeba víc lidí u strojů.

Související

Petr Fiala

Fialova vláda získala štempl od agentury Fitch. Ke zlepšení výhledu stačilo jen málo

Agentura Fitch Ratings včera večer zlepšila ratingový výhled České republiky; z „negativního“ na „stabilní“. Rating ponechala na úrovni „AA-“. Chválí Českou národní banku, resp. měnovou politiku Česka za podporu výrazného snížení inflace a rovněž Fialovu vládu za stabilizaci veřejného zadlužení, a to na stále podprůměrné úrovni v porovnání se střední hodnotou zadlužení zemí, jimž přisuzuje srovnatelný rating jako právě Česku. 
Ilustrační foto

Česko je ve zdražování na špici Evropy. Kdy enormní inflace skončí?

Veřejně dostupná čísla o inflaci říkají, že ta průměrná za rok 2023 dosáhla v České republice hodnoty 10,7 %. Oproti roku 2022 sice došlo ke snížení o více než čtyři procentní body, ale je tu stále hodně negativ. Nejen to, že celková roční míra inflace byla třetí nejvyšší od vzniku samostatné ČR, ale tuzemská ekonomika se vinou inflace řadí mezi členskými zeměmi Evropské unie stále bohužel mezi premianty. Přesto většina ekonomů soudí, že špatné inflační časy by měly letos odejít. 

Více souvisejících

Ekonomika HDP ČR HDP Recese Průmysl nezaměstnanost / nezaměstnaní

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 7 hodinami

raketový systém Patriot

Ukrajina dostane od Španělska rakety Patriot

Španělsko pošle na Ukrajinu rakety Patriot. Na videokonferenci mezinárodní Kontaktní skupiny pro podporu Ukrajiny to dnes oznámila španělská ministryně obrany Margarita Roblesová. Informoval španělsky list El País v reakci na tlak spojenců z EU a NATO.

včera

včera

Vinice, ilustrační fotografie.

Vinaři vyúčtovali ztráty. Mráz způsobil škody za více než dvě miliardy

Rekordní mrazy, které minulý a tento týden udeřily v České republice, ničivě zasáhly tuzemské vinohrady. V Čechách je dopad naprosto fatální, škody tam dosahují 95 procent. Na Moravě se pohybují minimálně na úrovni 23% snížení výnosu. Aktuální průzkum mezi vinaři vyčíslil celkové škody napáchané na letošní úrodě na více než 2 miliardy korun. Vinaři ale varují, že měnící se klima není jediným problémem domácího vinařství, a žádají aktivnější přístup k jejich řešení ze strany ministerstva. 

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Vlastimil Válek

Válek zmínil, jak české zdravotnictví těží z členství v EU

Mezi největší přínosy dvacetiletého členství Česka v Evropské unii patří například možnost čerpat zdravotní péči v kterékoliv zemi EU, společné registrace nových léků před vstupem na trh, zapojení do expertních sítí lékařů nebo sdílení expertizy Evropského centra pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) ve veřejném zdraví, konstatovalo ministerstvo zdravotnictví. 

včera

včera

Jakub Voráček

Voráček pomalu zavírá dveře za svou hráčskou kariérou. Na 99 procent se na led nevrátí

Kariéra bývalého hokejového reprezentanta Jakuba Voráčka, během níž nastoupil k více než tisícovce zápasů v kanadsko-americké NHL, se nezadržitelně blíží ke svému konci. Samotný čtyřiatřicetiletý hokejista totiž v úterním rozhovoru pro CNN Prima News uvedl, že končí svou bohatou kariéru. Záhy ale svá slova mírnil, když pro server sport.cz řekl, že ještě není definitivně rozhodnut o svém konci, ale to, že se už mezi mantinely neobjeví, je podle něj na 99 procent jisté.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

ČEZ

Gazprom zažaloval v Rusku ČEZ, OMV a slovenský ZSE

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.

včera

včera

Černobylská jaderná elektrárna

Černobyl po 38 letech od výbuchu není mrtvou zónou. Životu se v okolí daří

Výbuch jaderné elektrárny Černobyl je vyjma shození atomových bomb za války dodnes největší jadernou katastrofou, se kterou se kdy lidstvo setkalo. Radioaktivní mrak po výbuchu, k němuž došlo 26. dubna 1986, zahalil celou Zemi a úřady byly nuceny evakuovat nejen nejbližší okolí elektrárny, ale i dvacetitisícové město Pripjať, dnes přezdívané jako město duchů. Nové výzkumy ale odhalují, že do radioaktivní zóny se postupně vrací život.  

včera

Korupce na Ukrajině: Soud poslal do vazby jednoho z členů vlády

Ukrajinský soud v pátek nařídil vazbu pro ministra zemědělství Mykolu Solského kvůli podezření z účasti na nelegálním získání státní půdy v hodnotě téměř sedmi milionů eur. Informaci poskytla agentura TASR s odvoláním na Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy