Volkswagen končí v Rusku, prodá tamní aktiva společnosti Avilon

Německá automobilka Volkswagen v pátek oficiálně oznámila úspěšné dokončení prodeje svých ruských aktiv místní dealerské skupině Avilon. Tento krok je součástí strategického rozhodnutí společnosti Volkswagen stáhnout se z ruského trhu v důsledku invaze Moskvy na Ukrajinu.

Prodej zahrnuje podle serveru The Moscow Times vlajkovou loď továrny Kaluga jihozápadně od Moskvy, která zaměstnává přibližně 4 000 lidí a má kapacitu 225 000 vyrobených vozidel ročně.

"Nový vlastník získá všechny podíly v ruských dceřiných společnostech," uvedla skupina VW ve svém prohlášení. "Dohoda byla schválena ruskými vládními úřady," dodala automobilka.

V rámci reakce na invazi Moskvy na Ukrajinu a následné západní sankce, které způsobily vážné zpřetrhání dodavatelských řetězců, se automobilový gigant Volkswagen v roce předešlém připojil k ostatním předním automobilkám a pozastavil výrobu v Rusku.

Nicméně, aby mohl úplně ukončit svou přítomnost v zemi, musela automobilka vyčkat na souhlas vydaný ruskou vládou. Prodej aktiv společností považovaných Moskvou za "nepřátelské země" - tedy země, které uvalily sankce na Rusko - vyžadoval souhlas vládní komise, která sleduje zahraniční investice.

Podrobnosti o finanční stránce této transakce nebyly německou automobilkou zveřejněny.

Podle informací uveřejněných v německých finančních novinách Handelsblatt očekává automobilka Volkswagen z prodeje svých ruských aktiv částku přibližně ve výši 125 milionů eur (135 milionů dolarů), což značně odpovídá nižšímu odhadu skutečné hodnoty těchto aktiv.

"S potěšením oznámujeme, že veškeré naše aktivity v Rusku byly úspěšně prodány, čímž jsme ukončili naši přítomnost v této zemi," uvedl mluvčí společnosti Volkswagen v rozhovoru pro agenturu AFP.

Konflikt na Ukrajině vyvolal významný odchod zahraničních společností z Ruska, mezi které patří například Starbucks, McDonald's a H&M. Japonská automobilka Nissan rovněž loni prodala svá aktiva ruské vládě. Francouzská automobilka Renault dokonce předala svůj ruský majetek Moskvě za symbolickou cenu jednoho rublu.

Související

Volkswagen

Odvolací soud odmítl žalobu kvůli aféře dieselgate

Středočeský krajský soud dnes definitivně zamítl žalobu společnosti Safe Diesel, která požadovala odškodnění v souvislosti s tzv. aférou dieselgate. Soudy se nebudou zabývat nároky více než 7000 českých majitelů vozů značky Volkswagen vybavených naftovými motory, které byly vybaveny softwarem manipulujícím s emisemi.

Více souvisejících

volkswagen Rusko

Aktuálně se děje

před 6 minutami

před 26 minutami

před 42 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Aktualizováno před 1 hodinou

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

před 1 hodinou

Aktualizováno před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Čerpací stanice, ilustrační fotografie.

Pohonné hmoty mají zlevnit. Navzdory začátku motoristické sezóny

Cena benzinu překročila 40 korun za litr, nafta je o více než korunu levnější. Navzdory zahájení motoristické sezóny se čeká první letošní výraznější zlevňování pohonných hmot. Důvodem je znatelný pokles cen ropy, která se minulý týden prodávala za cenu kolem 90 dolarů za barel. Nyní stojí méně než 84 dolarů. 

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Robert Fico

Fico zkritizoval Evropskou unii: Není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu

Dnes slovenský premiér Robert Fico kritizoval Evropskou unii, že není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu a označil všechny schůzky státníků členských zemí EU za "válečné kabinety". Toto prohlášení učinil na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU. Fico také kritizoval zahraniční politiku EU a odmítl nový migrační pakt.

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Ruská balistická raketa zasáhla Oděsu. Ukrajina útočí na energetickou infrastrukturu Ruska

Ukrajinské drony v noci na čtvrtek podnikly údery proti energetické infrastruktuře ve Smolenské, Oriolské a Kurské oblasti, uvádějí gubernátoři jednotlivých oblastí. Uvedla to agentura Reuters. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy