Zahraniční obchod Česka skončil v lednu po 11 měsících v přebytku

Zahraniční obchod Česka skončil v lednu po jedenácti měsících deficitu v přebytku, který dosáhl 9,5 miliardy korun. Meziročně byl o 2,1 miliardy korun vyšší. Dovoz i vývoz vzrostl proti loňskému lednu dvojciferným tempem. Vyplývá to z předběžných údajů, které dnes zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ).

Podle statistiků bývá leden tradičně spojen s kladnou obchodní bilancí. V českém zahraničním obchodu se zbožím to platí od roku 2010. "Tentokrát se dařilo zejména vývozu motorových vozidel, který ve sledovaném měsíci vzrostl meziročně téměř o čtvrtinu a mírně tak překročil 100 miliard Kč," uvedl vedoucí oddělení obchodní bilance ČSÚ Stanislav Konvička.

Vývoz v lednu vzrostl meziročně o 12,1 procenta na 375,5 miliardy korun a dovoz o 11,8 procenta na 366 miliard. Letošní leden měl o jeden pracovní den více než loňský. Meziměsíčně se po sezonním očištění zvýšil vývoz o 0,4 procenta a dovoz o 2,3 procenta.

Celkové saldo zahraničního obchodu podle statistiků příznivě ovlivnil zejména meziročně vyšší přebytek obchodu s motorovými vozidly o šest miliard korun. Schodek obchodu se základními kovy se snížil o 2,1 miliardy a kladné saldo ostatních dopravních prostředků vzrostlo o 1,7 miliardy korun.

Naopak nepříznivý vliv měl především větší deficit obchodu s počítači, elektronickými a optickými přístroji o 2,5 miliardy korun, rafinovanými ropnými produkty o 1,5 miliardy Kč a ropou a zemním plynem o 1,3 miliardy, což byl důsledek vyššího dovezeného množství. "Přechodem z aktiva do pasiva se zhoršila bilance zemědělských produktů o 1,4 miliardy Kč," dodali statistici.

Bilance zahraničního obchodu se státy EU se v lednu meziročně zlepšila o 19,8 miliardy korun. Deficit obchodu se státy mimo EU se prohloubil o 17,5 miliardy Kč.

Analytici: K přebytku zahraničního obchodu přispělo zlevnění fosilních paliv

K lednovému přebytku českého zahraničního obchodu do značné míry přispělo zlevnění fosilních paliv na světových trzích. Shodují se na tom analytici oslovení ČTK. Zároveň předpokládají, že za celý rok skončí obchodní bilance v deficitu, který ale bude výrazně nižší než loňských 198 miliard korun. Podle dnes zveřejněných údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ) byl lednový přebytek zahraničního obchodu 9,5 miliardy korun, meziročně o 2,1 miliardy korun vyšší.

"Vývoz byl podle očekávání pozitivně ovlivněn zlepšením situace v automobilovém průmyslu, což se kladně promítlo do růstu vývozu i do zlepšení přebytkové bilance obchodu s motorovými vozidly. Strana dovozu byla i nadále zatěžována vysokými cenami dovážených energetických komodit, ale je zjevné, že cenový efekt slábne, což se bude v dalších měsících pozitivně promítat do celkového výkonu zahraničního obchodu a meziročního zlepšování obchodní bilance," uvedl analytik společnosti Akcenta Miroslav Novák.

"Loni se kvůli dovozu velmi drahých fosilních paliv, zejména zemního plynu, obchodní bilance propadla do velmi hlubokého deficitu, se zlepšením situace na energetických trzích se situace vrací do normálu - v prosinci byla obchodní bilance vyrovnaná, v lednu byla v přebytku," uvedl ekonom Deloitte Václav Franče. Upozornil však, že únorové odstávky v automobilovém průmyslu mohou vývoj obchodní bilance negativně ovlivnit.

"Letošní rok by se měl nést ve znamení postupného zlepšování české obchodní bilance. Hlavním faktorem v tomto vývoji zřejmě nebude zlepšení exportního výkonu, který zůstane utlumen zpomalením zpracovatelského sektoru v tuzemsku i na partnerských trzích, jako spíše poklesem objemu dovážených energetických surovin. Ty totiž s největší pravděpodobností již nezopakují raketové zdražení z loňského roku," uvedl hlavní ekonom Cyrrusu Vít Hradil.

Generální ředitel CzechTrade Radomil Doležal vyzdvihl nárůst objemu vývozu proti lednu 2022 a 2021. "V neprospěch exportérů hraje kurz tuzemské měny, která se drží a bude v nadcházejících měsících zřejmě ještě držet na nezvykle silných úrovních. Důležitý bude také vývoj situace na Ukrajině, který je těžké předpokládat, ale české firmy jsou připraveny se zapojit do nejnutnějších dodávek," uvedl. CzechTrade podle něj také mapuje možnosti zapojení českých firem při obnově regionů Turecka poničených únorovým zemětřesením.

Analytici předpokládají, že za celý rok skončí obchodní bilance opět schodkem, ovšem nižším než loni. "V letošním roce očekáváme deficit obchodní bilance zhruba poloviční, 110 miliard korun. Na výsledku by se měla projevit lepší výkonnost domácího průmyslu, nižší ceny energetických surovin i dostatek výrobních dílů pro automobilový průmysl," uvedla analytička Komerční banky Jana Steckerová. Podle Hradila se Česko k přebytkové obchodní bilanci patrně vrátí v roce 2024.

Související

Více souvisejících

dovoz a vývoz

Aktuálně se děje

Aktualizováno včera

včera

včera

Londýnský starosta Sadiq Khan

Londýn beze změny. Starostou metropole bude nadále Sadiq Khan

V čele Londýna bude nadále labourista Sadiq Khan, který byl v sobotu zvolen na rekordní třetí po sobě jdoucí funkční období. Podle agentur je jeho aktuální vítězství nad konzervativci o to důležitější, že Velkou Británii čekají za několik měsíců všeobecné volby. Labouristé v nich budou favority. 

Aktualizováno včera

včera

včera

Kim Čong-un

VIDEO: Diktátor Kim Čong-un se stal hvězdou TikToku s propagandistickou písní „Přátelský otec“

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Hasiči, ilustrační fotografie.

Požár v Tlumačově zaměstnal hasiče. Dva se zranili

Hasiči v sobotu zasahovali u požáru na autovrakovišti v Tlumačově na Zlínsku. Dva z nich se při zásahu, během kterého byl vyhlášen třetí stupeň poplachu, zranili. Zasahovalo celkem třináct hasičských jednotek, příčina je předmětem vyšetřování. 

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Ústav pro studium totalitních režimů.

Kudrnův ÚSTR: Nákladné soudy, odborná ostrakizace, matení veřejnosti

Od nástupu Ladislava Kudrny do funkce ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) uplynuly dva roky. Letmé ohlédnutí za jeho dosavadním působením v čele uvedené instituce neskýtá příliš povzbudivý pohled. Pro politickou reprezentaci, která o směřování ústavu naneštěstí fakticky rozhoduje, by mělo jít o příležitost zamyslet se nad tím, zda je ve veřejném zájmu nadále podporovat management, který se krom banálních proklamací na adresu nedávné historie může pochlubit především sérií prohraných soudních sporů s ředitelovými kritiky a současnými i bývalými zaměstnanci.

včera

včera

Pekarová Adamová ocenila Tulejovu reakci. Fiala čeká na další návrh TOP 09

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) ocenila rozhodnutí Pavla Tuleji, který se v pátek vzdal nominace na ministra pro vědu, výzkum a inovace. Ve vládě měl nahradit končící ministryni Helenu Langšádlovou. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy