Zemědělci očekávají nejhorší úrodu obilí za posledních více než deset let. Porostou ceny pečiva?

Podle očekávání českých zemědělců by letošní sklizeň základních obilovin mohla dosáhnout 6 955 tisíc tun. Tento výsledek by však představoval nejhorší situaci od roku 2012.

Po třech letech relativně úspěšných sklizní základních obilovin, kdy zemědělcům se vždy podařilo sklidit více než osm milionů tun, je očekáván propad letošní sklizně pod sedm milionů tun, sdělil serveru EuroZprávy.cz ekonom Lukáš Kovanda. Tento výrazný pokles by měl značný dopad na ceny mouky a pekárenských výrobků v následujících měsících letošního roku a první polovině příštího roku.

Nutno ale říci, že první, červnové odhady sklizní bývají velmi často pesimističtější, než jaký je konečný výsledek. Například dle odhadu na základě dat z loňského června měla být konečná sklizeň obilovin loni v objemu 7 161 tisíc tun. Ve skutečnosti činila 8 218 tisíc tun. Zemědělci tak loni sklidili o více než milion tun obilovin více, než kolik v červnu 2022 předpokládali.

Značnou roli samozřejmě bude i letos – jako každý rok – hrát počasí. To naposledy opravdu vysoce neblaze poznamenalo úrodu v roce 2018, kdy tehdejší neobvykle suché a teplé počasí způsobilo, že se sklidilo jen necelých sedm milionů tun obilovin. Nyní zemědělci předpokládají, že letošní úroda bude letos ještě o něco slabší než právě v katastrofálním roce 2018.

Letos se oproti loňsku osevní plocha základních obilovin rozšířila, takže případný pokles objem sklizně nenastane z důvodu menší osevní plochy, ale čistě z důvodu nižšího výnosu na hektar.    

Související

Vinice, ilustrační fotografie.

Vinaři vyúčtovali ztráty. Mráz způsobil škody za více než dvě miliardy

Rekordní mrazy, které minulý a tento týden udeřily v České republice, ničivě zasáhly tuzemské vinohrady. V Čechách je dopad naprosto fatální, škody tam dosahují 95 procent. Na Moravě se pohybují minimálně na úrovni 23% snížení výnosu. Aktuální průzkum mezi vinaři vyčíslil celkové škody napáchané na letošní úrodě na více než 2 miliardy korun. Vinaři ale varují, že měnící se klima není jediným problémem domácího vinařství, a žádají aktivnější přístup k jejich řešení ze strany ministerstva. 

Více souvisejících

zemědělství zemědělci obilí, pšenice

Aktuálně se děje

před 53 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Robert Fico

Fico zkritizoval Evropskou unii: Není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu

Dnes slovenský premiér Robert Fico kritizoval Evropskou unii, že není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu a označil všechny schůzky státníků členských zemí EU za "válečné kabinety". Toto prohlášení učinil na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU. Fico také kritizoval zahraniční politiku EU a odmítl nový migrační pakt.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 9 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

Nová bilance: V Pásmu Gazy zemřelo přes 34 500 lidí

Při izraelské vojenské ofenzivě v Pásmu Gazy od 7. října zahynulo 34.568 lidí. Ve středu to uvedlo ministerstvo zdravotnictví v Pásmu Gazy ovládaném Hamásemm informovala agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy