Americký dolar v úzkých: Nahradí ho jiná měna?

Washington – Analýza společnosti Stratfor zkoumá vývoj v oblasti měnové politiky a předpovídá, jaký by v této oblasti mohl být další vývoj.

Zlatý standard

Analýza připomíná, že v oblasti měny a systému rezervních měn došlo oproti minulosti k zásadním změnám. „V rámci klasického zlatého standardu, který fungoval mezi lety 1815 a 1914, sloužilo zlato jako hlavní komodita, která podpírala rezervní měnu: britskou libru šterlinků. Jako hlavní světová velmoc a věřitelská země Británie celý systém spravovala," vysvětluje.

Měna tak byla kryta zlatem a teoreticky si každý člověk mohl své peníze za zlato vyměnit. „Ale tři události na začátku 20. století celý systém od základu změnily," uvádí analýza.

První bylo přerozdělení moci ve světě, v rámci kterého ostatní evropské státy a Spojené státy americké sesadily Velkou Británii z její výsadní světové pozice. Další bylo založení Federálního rezervního systému v roce 1913. Následoval zákon, který v 1933 oslabil vazby zlata na měnový systém USA, a také zákon, který umožnil výměnu měny za zlato pouze vládám a centrálním bankám.

Americký dolar v centru dění

Jak analýza dále vysvětluje, v 70. letech minulého století pak systém zlatého standardu zcela nahradil systém měny s nuceným oběhem – tedy takové, jejíž hodnota je stanovena zákonem. Britskou libru v jejím výsadním postavení pak nahradil americký dolar.

Tato situace ale podle analýzy již není tak jistá, jako tomu bylo dříve a Washington se podle ní zoufale „snaží udržet si své přehnaně výsadní monetární postavení".

„A mezitím jsou menší mocnosti stále méně ochotny dovolit Washintonu udržet si své privilegované postavení, pokud za něj nechce nebo nemůže zaplatit hegemonickou dominancí, stabilními státními financemi a spolehlivou měnou," podotýká dále analýza.

Měnové války

O sesazení Spojených států se tak pokusila například Evropská unie a její euro, nebyla ale podle analýzy příliš úspěšná kvůli „evidentnímu selhání evropského projektu".

Ohrozit USA by mohla také Čína, která je „produktivní zemí s daleko sahajícími obchodními vazbami a schopností přitáhnout ostatní do své měnové zóny zahraničními půjčkami". Současná čínská politika se ale podle analýzy soustředí na vnitřní problémy a jüan zatím nemá potřebnou mezinárodní důvěru.

V současnosti podle analýzy světové mocnosti chtějí zároveň dosáhnout dvou cílů, které se vzájemně vylučují: „snižování hodnoty měny a zvyšování její důvěryhodnosti".

Ostatní mocnosti tak podle analýzy chtějí prokázat sílu a hodnotu své měny inflační politikou, ta ale ze své podstaty důvěryhodnost měny naopak snižuje. Analýza proto varuje, že ve světě probíhají měnové války.

Na závěr dodává, že budoucnost amerického dolaru je velmi nejistá. K této nejistotě mimo jiné přispívá i vznik digitálních měn, jako je známý bitcoin.

Související

Více souvisejících

Stratfor peníze americký dolar

Aktuálně se děje

Aktualizováno včera

včera

včera

Londýnský starosta Sadiq Khan

Londýn beze změny. Starostou metropole bude nadále Sadiq Khan

V čele Londýna bude nadále labourista Sadiq Khan, který byl v sobotu zvolen na rekordní třetí po sobě jdoucí funkční období. Podle agentur je jeho aktuální vítězství nad konzervativci o to důležitější, že Velkou Británii čekají za několik měsíců všeobecné volby. Labouristé v nich budou favority. 

Aktualizováno včera

včera

včera

Kim Čong-un

VIDEO: Diktátor Kim Čong-un se stal hvězdou TikToku s propagandistickou písní „Přátelský otec“

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Hasiči, ilustrační fotografie.

Požár v Tlumačově zaměstnal hasiče. Dva se zranili

Hasiči v sobotu zasahovali u požáru na autovrakovišti v Tlumačově na Zlínsku. Dva z nich se při zásahu, během kterého byl vyhlášen třetí stupeň poplachu, zranili. Zasahovalo celkem třináct hasičských jednotek, příčina je předmětem vyšetřování. 

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Ústav pro studium totalitních režimů.

Kudrnův ÚSTR: Nákladné soudy, odborná ostrakizace, matení veřejnosti

Od nástupu Ladislava Kudrny do funkce ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) uplynuly dva roky. Letmé ohlédnutí za jeho dosavadním působením v čele uvedené instituce neskýtá příliš povzbudivý pohled. Pro politickou reprezentaci, která o směřování ústavu naneštěstí fakticky rozhoduje, by mělo jít o příležitost zamyslet se nad tím, zda je ve veřejném zájmu nadále podporovat management, který se krom banálních proklamací na adresu nedávné historie může pochlubit především sérií prohraných soudních sporů s ředitelovými kritiky a současnými i bývalými zaměstnanci.

včera

včera

Pekarová Adamová ocenila Tulejovu reakci. Fiala čeká na další návrh TOP 09

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) ocenila rozhodnutí Pavla Tuleji, který se v pátek vzdal nominace na ministra pro vědu, výzkum a inovace. Ve vládě měl nahradit končící ministryni Helenu Langšádlovou. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy