Rakovina prostaty na vzestupu. Pozor, týká se i mladších ročníků

Praha - Rakovina prostaty je sice záležitost především starších ročníků, ale ani mladší generace mužů by ji neměla podceňovat. Počty pacientů stouply mezi roky 2005 až 2011 o 40 procent, ze 4964 na 6965. Zákeřnost tohoto onemocnění spočívá v tom, že počáteční stádium je bezpříznakové.

Nejvíc pacientů je diagnostikováno kolem 70. roku, přibývá ale mladších. Mezi roky 1982 až 1986 byl podle Národního onkologického registru věkový průměr nových pacientů 73 let, mezi roky 2007 až 2011 už 69 let. Před rokem 1986 byla třetina pacientů mladších 70 let, nyní polovina.

"Obecně můžeme tvrdit, že riziko významně roste po padesátce. Ve své praxi se ale občas setkávám i s pacienty mladšími," uvedl přednosta urologické kliniky motolské fakultní nemocnice profesor Marek Babjuk.

K nárůstu zjištěných případů rakoviny prostaty podle něj přispěly lepší informovanost mužů a modernější postupy v medicíně. "Muži si začínají uvědomovat rizika spojená s tímto onemocněním a ve větším počtu navštěvují lékaře. Lepší diagnostické metody jsou pak schopné odhalit chorobu již v raném stadiu," vysvětlil.

"Nádory prostaty rostou pomalu, takže mohou v organismu dlouho zůstávat nepovšimnuty. Nyní odhalíme i nádor, který by v minulosti zůstal skryt a zachytili bychom ho až ve fázi, kdy ho nelze léčit," uvedl Babjuk.

S včasným odhalením souvisí i postupný pokles úmrtnosti. V roce 2005 zemřelo v ČR na zhoubný nádor prostaty 28.033 mužů, v roce 2011 pak 27.171. "Současná medicína v kombinaci s větší informovaností mužů má jednoznačně pozitivní dopad na včasné odhalení nemoci. Rakovina prostaty je tak relativně dobře zvladatelná a léčba nabývá na účinnosti," doplnil profesor Jindřich Fínek.

Časná stádia karcinomu prostaty jsou většinou bez příznaků a mohou být zachycena v některých případech během operace močové trubice z jiných důvodů, upozorňuje Vitalion.cz. U lokálně pokročilých nádorů (to jsou takové, které už se šíří do okolí – do močového měchýře, do močové trubice, ale ještě nemetastazovaly do vzdálených orgánů) jsou hlavními příznaky pacientů různé potíže při močení. Pacienti chodí na záchod v kratších intervalech a také častěji v noci nebo mohou naopak moč zadržovat a vymočení je pro ně náročné.

Celkem vzácné je objevení krve v moči a onemocnění ledvin (ledvinná nedostatečnost, resp. selhávání ledvin).

Známkou velmi pokročilých nádorů pak bývá nejčastěji bolest z kostního metastatického procesu, hlavně zad, kyčlí a končetin. Metastáza v kostech může někdy utlačovat míchu a působit potíže s hybností.

Lze nějak předejít vzniku rakoviny prostaty?

Ne. Během posledních dvaceti let byla provedena celá řada studií posuzujících různé vlivy životního prostředí, stravy, léků a doplňků stravy na vznik tohoto nádoru. Obecně se soudí, že vyšší příjem masa a živočišných tuků, stejně jako např. kouření může zvyšovat riziko vzniku karcinomu prostaty (KP). Stejně tak nedostatek zeleniny a ovoce, vitamínu D či nadbytek vápníku se může podílet na vzniku nádoru prostaty. Výsledky studie posuzující vliv selenu a vitamínu E prokázaly, že vitamín E (samotný či v kombinaci se selenem) zvyšuje riziko vzniku KP.

Je karcinom prostaty dědičný a jaké jsou další rizikové faktory?

Ano, u jisté části pacientů má KP rysy dědičného onemocnění. Krom zevních faktorů je tedy jednoznačně prokázána souvislost genetická: onemocnění rakovinou prostaty u otce či bratra daného muže zvyšuje riziko vzniku rakoviny i u něj 2,5x a pokud jsou v rodině daného muže postiženi tímto nádorem dva příbuzní, narůstá toto riziko 3,5x. Pokud se tedy u Vás nebo u Vašeho příbuzného nádorové onemocnění prostaty vyskytne, poraďte se se svým ošetřujícím lékařem o možnostech vyšetření i pro ostatní muže v rodině. V řadě odborných doporučení je totiž nález KP u rodinných příslušníků vážným důvodem pro zahájení aktivního vyšetřování, aby bylo případné další onemocnění zachyceno v příznivém stádiu.

Dalším důležitým faktorem je věk – s rostoucím věkem se zvyšuje i počet zachycených nádorů resp. riziko, že daný muž onemocní nádorem prostaty. Více než 65% ze všech případů KP je nyní zjištěno u pacientů starších 65 let. Vzhledem k pomalému růstu většiny typů nádorů prostaty je ale u starších pacientů také větší pravděpodobnost, že délka jejich života nebude KP ovlivněna, laicky řečeno „zemřou s karcinomem prostaty, ale na jinou příčinu".

Rasová souvislost je dalším prokázaným rizikovým faktorem, kdy Afroameričani mají výrazně vyšší riziko než bělochů a nejnižší riziko mají Asiati. Z Evropanů mají nejčastěji vyskytující se nádory prostaty Skandinávci, kteří jsou často nositeli i agresivnějších forem nádorů, uvedla Česká urologická společnost (cuz.cz).

Související

Muži

Rakovina prostaty se dá odhalit včas díky fúzní perinální biopsii. Jak vyšetření probíhá?

Karcinom prostaty je obávanou chorobou českých mužů: v naší republice se s ním potýká více než 63 tisíc pacientů, což z něj dělá jedno z nejčastějších nádorových onemocnění v pánské populaci. Nebezpečí tkví v tom, že rakovina může být přítomná bez příznaků. Přitom čím dříve se na nádor přijde, tím jsou lepší vyhlídky na vyléčení. Průlom v diagnostice představuje nová metoda fúzní perineální biopsie, která zvyšuje možnost záchytu i velmi malých ložisek.
Muži

Nezhoubné zbytnění prostaty: V ČR je dostupná unikátní léčba pomocí páry

Nezhoubné zbytnění prostaty neboli benigní hyperplazie prostaty (BHP) postihuje přibližně 40 % mužů po padesátce, po sedmdesátce se týká takřka každého. Nyní mohou pacienti využít nového způsobu léčby za pomoci sterilní teplé páry. Technologie REZŪM nabízí šetrné řešení bez bolesti a rizika ztráty erekce. Pražská urologická klinika UroKlinikum je teprve druhé zdravotnické zařízení v České republice, kde byla tato metoda uvedena do praxe.

Více souvisejících

Prostata rakovina zdraví

Aktuálně se děje

před 13 minutami

Volební štáb hnutí ANO

ANO lže, jako když Rudé právo tiskne. Tentokrát o důchodech

Zástupci hnutí ANO a kabinetu Petra Fialy (ODS) se shodli na nutnosti změn v prvním důchodovém pilíři, opoziční subjekt zároveň nezpochybnil nutnost zvyšování věkové hranice pro odchod do důchodu. To vyplývá z dokumentů zveřejněných prezidentskou kanceláří k březnové schůzce nad tématech důchodové reformy. Stojí za to připomenout, že onoho 28. Března se schůzky na pozvání prezidenta zůčastnili Karel Havlíček, Alena Schillerová a Aleš Juchelka. Celý zápis přidávám na konec tohoto článku. Závěr si z něj udělejte sami.  

před 36 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 7 hodinami

před 13 hodinami

raketový systém Patriot

Ukrajina dostane od Španělska rakety Patriot

Španělsko pošle na Ukrajinu rakety Patriot. Na videokonferenci mezinárodní Kontaktní skupiny pro podporu Ukrajiny to dnes oznámila španělská ministryně obrany Margarita Roblesová. Informoval španělsky list El País v reakci na tlak spojenců z EU a NATO.

včera

včera

Vinice, ilustrační fotografie.

Vinaři vyúčtovali ztráty. Mráz způsobil škody za více než dvě miliardy

Rekordní mrazy, které minulý a tento týden udeřily v České republice, ničivě zasáhly tuzemské vinohrady. V Čechách je dopad naprosto fatální, škody tam dosahují 95 procent. Na Moravě se pohybují minimálně na úrovni 23% snížení výnosu. Aktuální průzkum mezi vinaři vyčíslil celkové škody napáchané na letošní úrodě na více než 2 miliardy korun. Vinaři ale varují, že měnící se klima není jediným problémem domácího vinařství, a žádají aktivnější přístup k jejich řešení ze strany ministerstva. 

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Vlastimil Válek

Válek zmínil, jak české zdravotnictví těží z členství v EU

Mezi největší přínosy dvacetiletého členství Česka v Evropské unii patří například možnost čerpat zdravotní péči v kterékoliv zemi EU, společné registrace nových léků před vstupem na trh, zapojení do expertních sítí lékařů nebo sdílení expertizy Evropského centra pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) ve veřejném zdraví, konstatovalo ministerstvo zdravotnictví. 

včera

včera

Jakub Voráček

Voráček pomalu zavírá dveře za svou hráčskou kariérou. Na 99 procent se na led nevrátí

Kariéra bývalého hokejového reprezentanta Jakuba Voráčka, během níž nastoupil k více než tisícovce zápasů v kanadsko-americké NHL, se nezadržitelně blíží ke svému konci. Samotný čtyřiatřicetiletý hokejista totiž v úterním rozhovoru pro CNN Prima News uvedl, že končí svou bohatou kariéru. Záhy ale svá slova mírnil, když pro server sport.cz řekl, že ještě není definitivně rozhodnut o svém konci, ale to, že se už mezi mantinely neobjeví, je podle něj na 99 procent jisté.

včera

včera

Na Mělnicku leželo bezvládné tělo u havarovaného auta. Případ řeší policie

Středočeská policie se zabývá nálezem bezvládného těla na Mělnicku. Muž se zřejmě zastřelil po předchozí dopravní nehodě, vyplývá z dosavadních informací. Tragická událost je nadále předmětem vyšetřování. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy