Chlapec s Downovým syndromem umí létat. Díky skvělému tátovi

Washington - Lékaři varovali americké manžele Lawrencovy, že jejich syn s Downovým syndromem "nebude jako ostatní". Jeho otec se rozhodl dokázat, že to není nic špatného a začal svého syna fotografovat. Ukázalo se, že Wil opravdu není jako ostatní děti, na fotkách totiž létá.

Wilovi jsou dva roky, má pět sourozenců a umí létat. Alespoň podle fotek jeho otce. Malý chlapec z amerického Utahu totiž trpí Downovým syndromem a odborníci rodiče varovali, že bude potřebovat speciální péči a nebude jako ostatní. A tak se rozhodli udělat ho opravdu neobyčejným.

"Wil chtěl létat od chvíle, kdy se naučil ležet na břiše. Vždycky mával rukama a třásl nohama, jako by chtěl vzletět," popisuje Wilův otec Alan Lawrence na svém blogu. Wilovo létání líčí jako věc, která se opravdu děje, začala už ve Wilově půl roce.

Zdroj: YouTube

Na fotkách létá roztomilý blonďáček nad americkými památkami nebo rodinou na výletě, přerovnává knihy na horních poličkách, zavěšuje koš nebo drží deštník nad hlavou svojí sestry. Ze všech snímků je cítit optimismus rodičů. "Nikdy mu neříkám, jakou má zaujmout pózu. Létání je pro něj prostě přirozené," svěřuje se Alan.

"Jednoho dne se to stalo. Šel jsem ho zkontrolovat a šokovalo mě, že není v postýlce. Pak jsme se ženou zaslechli smích ze zahrady a nemohli jsme tomu uvěřit. Wil létal nad zahradou a hrál si se sourozenci na honěnou," píše Wilův otec na blogu.

Alan nejdříve nahrával své fotky jen na blog a sociální sítě, když ale viděl, jaký je o ně zájem, rozhodl se vytvořit projekt Wil can fly (Wil umí létat). Na internetové platformě Kickstarter proto v dubnu začal vybírat peníze na rozšíření projektu.

S vybranými penězi byl schopný vydat kalendář s Wilovými fotkami. V říjnu začal Alan prodávat první kalendář na rok 2016, za 20 dolarů (necelých 500 korun) si ho můžete na stránce wilcanfly.com koupit i vy.

Polovinu výdělku věnuje dvěma organizacím na podporu dětí s Downovým syndromem. Chce zvýšit povědomí o onemocnění, sám přiznává, že toho se ženou Nikki po Wilově narození věděli jen málo.

Související

Školství, ilustrační foto

Na zdravotně postižené žáky v Česku půjde 456 milionů, projekt zaplatí EU

Praha - Ministerstvo pro místní rozvoj (MMR) má na vybavení škol a školských zařízení pro zdravotně postižené žáky připraveno 456 milionů korun z evropských fondů. Maximální dotace na projekt je 99 milionů korun, lze o ni žádat od 27. září 2018 do 27. září 2019. ČTK to dnes sdělil mluvčí MMR Vilém Frček.

Více souvisejících

Postižené děti USA (Spojené státy americké)

Aktuálně se děje

před 52 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 7 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Evropou prošly prvomájové demonstrace. V Německu a Francii zasahovala policie

Prvomájové demonstrace v Paříži a německých městech byly provázeny napětím a incidenty. V Paříži došlo k rozbíjení nejméně dvou výloh obchodů radikály, zatímco ve Stuttgartu se střetly protestující s policií, jak informovala agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy