Princ Philip, choť královny Alžběty, opustil nemocnici, narozeniny oslaví doma

Londýn - Choť britské královny Alžběty II. princ Philip opustil v sobotu dopoledne nemocnici, kde se pět dnů léčil ze zánětu močového měchýře. Nedělní 91. narozeniny oslaví doma, informuje agentura AFP a stanice BBC.

"Nu, nešel bych, kdybych se tak necítil," odpověděl usmívající se Philip na otázku, zda se cítí dobře.Princ pak odjel na Windsorský hrad u Londýna. Nedělní narozeniny oslaví v soukromí. V pondělí u příležitosti jeho narozenin vypálí královská garda v Hyde Parku salvu ze 41 pušek. Nejméně do úterý bude mít "omluvenku" z naplánovaných povinnosti manžela britské královny.Philip byl hospitalizován toto pondělí odpoledne v londýnské nemocnici krále Eduarda VII. Kvůli infekci přišel o část pompézních čtyřdenních oslav 60. výročí nástupu své manželky na trůn včetně koncertu popových hvězd před Backinghamským paláce v Londýně.Princ se narodil 10. června 1921 na řeckém ostrově Korfu. Je členem šlesvicko-holštýnsko-sonderbursko-glücksburské dynastie, která zahrnuje královské rodiny Dánska, Řecka a Norska.Druhou světovou válku strávil u námořnictva. S princeznou Alžbětou se oženil 20. listopadu 1947. Alžběta se královnou stala 6. února 1952, v den, kdy po 16 letech na trůně zemřel její otec. Bylo jí pětadvacet let. Korunovaná byla 2. června 1953.Princ Philip se v roce 2009 stal nejdéle působícím královským partnerem v britské historii. Zároveň je nejstarším partnerem vládnoucího monarchy na světě. Je také jedním z nejpopulárnějších členů královské rodiny kvůli svým často velmi břitkým a bezprostředním komentářům.

Související

Více souvisejících

Velká Británie Princ Philip

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

MANUÁL: Dnes startují krajské a senátní volby. Jak volit a kde nekroužkovat?

Dnes odpoledne začnou v Česku volby krajských zastupitelů. V některých částech republiky budou spojeny také s prvním kolem senátních voleb. Zatímco krajské volby se týkají voličů mimo hlavní město, o složení horní parlamentní komory budou rozhodovat i voliči ze čtyř senátních obvodů v Praze. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy